Až o šest tisíc měsíčně by se od září mohl řadě vojáků zvýšit jejich plat. Ministerstvo obrany totiž připravilo návrh vládního nařízení, které jim nově přizná rizikové příplatky.

Tank T-72M4 CZ - Ilustrační foto
Modernizace tanků a nová letadla. Armáda chystá investice do techniky

InfografikaZdroj: DeníkJedná se například o zdravotníky, kteří slouží na operačních sálech, u vojenské záchranky či na resuscitačních odděleních armádních nemocnic. Vedle nich si mají polepšit také radisté, vojenští meteorologové či lidé starající se o letecká pozemní zařízení nebo o radionavigátory. „Tato zařízení jsou i v působnosti spojovacího vojska, vojskového průzkumu a elektronického boje, protiletadlového a raketového vojska a dalších,“ konstatuje se v materiálu.

Více lidí

Návrh ministerstvo obrany předkládá podle svých slov kvůli zvýšené neuropsychické zátěži při výkonu služby. A také si chce tyto vojáky udržet, protože v řadě případů by v civilu dostali vyšší mzdy. „Tento problém lze hodnotit jako dlouhodobý,“ konstatuje se v materiálu.

Návrh tak zapadá do koncepce posilování české armády. Ta měla ještě v roce 2014 necelých 20,9 tisíce profesionálních vojáků, loni už jich bylo 25,1 tisíce. Podobný vývoj je možné zaznamenat i u aktivních záložáků. 

„Naší ambicí je, abychom v roce 2025 měli 30 tisíc profesionálních vojáků a k tomu ta naše rekrutace, která je v současné době velmi úspěšná, také směřuje,“ řekl nedávno ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Počet záložáků by se podle něj měl do té doby vyšplhat na pět tisíc.

Ilustrační foto - překážková dráha v areálu vojenského stadionu Flora v Žatci
Ministerstvo obrany špatně plánovalo nákup výstroje vojáků, zjistil NKÚ

Výsluhy a tanky

Metnar také musel kvůli posilování armády a v souvislosti s úsporami, jež nadiktovalo jednotlivým resortům ministerstvo financí, zdůraznit, že vojáci nepřijdou o své výsluhy, na něž mají nárok po patnácti letech služby.

Vedle personálního vybavení se armáda poslední dobou pustila i do zlepšování výzbroje. Za 900 milionů korun chce zrekonstruovat tanky. Vláda včera také projednávala plánovaný nákup dvou nových transportních letounů CASA C-295MW asi za 2,3 miliardy korun bez DPH.

Bojové vozidlo BVP PUMA.
Největší tendr v historii. Armáda nakoupí bojová vozidla za 50 miliard