Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Často kvůli Slavii nespím. S Peltou jsme se hádali do krve o každé procento, přiznal Tvrdík

Po velkých oslavách doublu přišla pro Jaroslava Tvrdíka opět tvrdá práce, která mu dala v posledních dnech a týdnech zabrat. Předseda představenstva Slavie přiznal, že kvůli práci často ani nespí a například jednání o posilách s šéfem Jablonce Miroslavem Peltou byla na krev. Zároveň vytyčil cíle pro nový ročník: postup do Ligy mistrů, obhajobu titulu a také úspěch po ekonomické stránce vedení pražského týmu.

Jaroslav Tvrdík
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

V pondělí seděl na tiskové konferenci, na které představil hned tři nové tváře. Júsufa Hilála, kterého Pražané ale získali už v zimě, a také dvojici z Jablonce, Tomáš Holeše a Davida Hovorku. A právě při jednáních se Severočechy, kdy opačným směrem putovali na hostování Janové Sýkora s Matouškem a Jakub Jugas, se Jaroslav Tvrdík pořádně zapotil.

"Jednání s Jabloncem byla tentokrát mimořádně komplikovaná. Miroslav Pelta je vynikající obchodník. Hádali jsme se do krve o každé procento, o každou korunu. V rámci těchto transferů jsme udělali komplexnější dohodu ohledně hostování našich hráčů u něj," řekl Tvrdík.

"Největším posílením týmu je udržení základní jedenáctky. Máme jenom jeden případ, který je otevřený, kdy jeden evropský klub aktivoval výstupní doložku Michaela Ngadeua. V dané chvíli nelze říct, že hráč a klub jsou dohodnuti, ale jednají. My respektujeme to, že je nyní Michael na africkém mistrovství, a nechceme na něj tlačit," doplnil Tvrdík.

Je nám líto, video expirovalo.
Souček prodloužil ve Slavii, v Edenu přivítali i trojici posil

Klub zatím udržel i nejlepšího hráče uplynulé sezony záložníka Tomáše Součka, s nímž podepsal novou pětiletou smlouvu. Pražané přitom dostali dvě nabídky na 12 milionů eur (307 milionů korun).

"Výstupní doložka smlouvy bude činit 15 milionů eur, ale pro aktuální přestupní období neplatí. Chápu, že zde už může být diskuse o tom, jestli je pro nás jako klub tato částka malá nebo velká. Věřím tomu, že se to klubu i hráči nadále vyplatí. Jsem rád, že si můžeme dovolit s podporou našich majitelů soustředit se na sportovní cíle. Vím, že je to v českých podmínkách neobvyklé," vysvětlil.

Souček i další nové tváře by měli zkvalitnit už tak silný kádr na české podmínky. Pražané si ale vytyčili vyšší cíl. Tím je postup do Ligy mistrů, i když sám Tvrdík přiznává, že pokud by se to sešívaným nepovedlo, svět by se nezbořil.

"Musím říct, že mám mnoho nocí, kdy nespím. Vést tento klub není opravdu jednoduché. Ale Liga mistrů není sázka na jednu kartu, není to hazard, není to ve smyslu rozvah klubu finančních či sportovních. Není to tak, že když se nám to nepodaří, tak se nám zhroutí svět nebo to v klubu cokoliv ohrozí. Ale je to příležitost, pro kterou je třeba udělat maximum," řekl ke startu letní přípravy Tvrdík.

"Je to přání, které je podloženo sportovní výkonností týmu. Možná jsme ještě trošku i unaveni z té minulé sezony, ale uvnitř klubu panuje taková atmosféra, že kdy jindy to zkusit, když ne teď?" dodal Tvrdík.

Majitelům jsme představovali dvě cesty

Slavia v uplynulé sezoně získala titul i obhájila prvenství v domácím poháru, takže po 77 letech oslavila double. V létě bude v závěrečném 4. předkole usilovat o druhý postup do skupiny Ligy mistrů v historii a první od roku 2007. V případě neúspěšného boje by červenobílí opět hráli hlavní fázi Evropské ligy, v níž letos na jaře došli až do čtvrtfinále.

"My máme a (čínským) majitelům jsme představovali, když tady seděli minulý týden na návštěvě, dvě cesty. Jedna byla Liga mistrů, druhá byla skupina Evropské ligy. I tam jsme potkali fantastické týmy," řekl Tvrdík.

"Pro nás jsou obě dvě cesty velkou sportovní výzvou. Vidíme čtyři pravděpodobné soupeře, které můžeme ve 4. předkole dostat, i když se to samozřejmě může vyvinout jinak. Všichni čtyři jsou těžcí. V jednom případě rozhodně nejsme favorit (proti Ajaxu Amsterdam), s ostatními třemi můžeme sehrát vyrovnané partie," mínil bývalý ministr obrany.

V nadcházející sezoně se podle něj Slavia pokusí dostat do černých čísel. "Chceme obhájit mistrovský titul, chceme do Ligy mistrů. Máme ale i cíl ekonomický. Daří se nám stále snižovat ztrátu klubu. Končí etapa investování do hráčů a do klubu jako takového. Věřím tomu, že dřív nebo později se nastartuje motor příjmů, ať už z evropských pohárů, nebo do budoucna prodejem hráčů. Cílem pro příští rok je skončit v černých číslech – dosáhnout nuly nebo ziskového hospodaření," dodal Tvrdík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články