Orientační nabídka


Znak města Nový Bydžov (odkaz na titulní stránku) 

Nový Bydžov - Oficiální web Město českých královen a studentských merend


Cesta: Titulní stránka > Město

 

Starý židovský hřbitov

Hřbitov byl založen roku 1520 a řadí se mezi nejstarší židovské hřbitovy v Čechách.
kš
 

 
 

Historie židovského obyvatelstva v Novém Bydžově

Od počátku 16. století se v místech bývalého minoritského kláštera severovýchodně od náměstí začali usazovat Židé. Už v roce 1520 založili hřbitov, jeden z nejstarších v Čechách. V roce 1550 byla postavena první synagoga. Vzniklá židovská čtvrť musela být v 17. století ohrazena a proměnila se v ghetto. Už v roce 1718 byla celá židovská čtvrť včetně synagogy zničena velkým požárem, ale rozsáhlé spáleniště bylo zastaveno novými dřevěnými domy a zděnou synagogou.

Další velký požár dne 15. července 1901 znamenal konec této rázovité části Nového Bydžova. Téměř vše vyhořelo a ze židovské čtvrti zbyla jen synagoga.

Židovská komunita dosáhla největšího počtu v první polovině 18. století. V malých místnostech roubených domů se tehdy tísnilo i přes 400 obyvatel. Ve větší míře začali Židé odcházet z města koncem 18. a počátkem 19. století.

Tragické osudy čekaly skupinu židovského obyvatelstva v letech nacistické okupace. Z transportu vypraveného z města 10. června 1942 se ze 76 Židů vrátili po osvobození pouze 3.

Ze židovské čtvrti se do současnosti dochovaly cenné plány, staré fotografie, kresby a akvarely.

Starý židovský hřbitov

Byl založen v roce 1520 v jižní části za hradbami města. O té doby až do roku 1885 zde byli pohřbíváni nejen členové místní početné komunity, ale i Židé z bližšího i vzdálenějšího okolí. Na ploše přes půl hektaru napočítáme přes 1480 náhrobků.

Nejstarší dochovaný náhrobek z tmavého jemnozrnného pískovce s vrývaným hebrejským nápisem pochází v převodu na křesťanský letopočet z roku 1577. Početně převažují pískovcové náhrobky ze druhé poloviny 17. století a z 18. století. Plasticky vystupující hebrejské nápisy doplňují různé ozdoby s architektonickými prvky a typické symboly (žehnající ruce – kněžský rod Kohenů, konvice – kmen Levi apod.). Zvlášť výjimečný je mohutný náhrobek z počátku 17. století s ratolestí a lidskou tváří v kartuši.

Mezi několika mramorovými náhrobky vyniká náhrobek Enocha Wolfa s reliéfem vlka. Od konce 18. století už převažují náhrobky s dvojjazyčnými nápisy (v hebrejštině a němčině) s vrývaným písmem. Objeví se tu i náhrobky s výraznými novogotickými prvky a různé obelisky, některé ještě z pískovce, jiné z leštěné žuly. Na hřbitově upoutají pozornost i honosné tumby se dvěma stélami.

Přístupnost hřbitova

Klíč ke starému židovskému hřbitovu je k zapůjčení v Městském muzeu v Novém Bydžově během běžné otevírací doby muzea celoročně kromě soboty. 

 
Zodpovídá: správce stránek
Vytvořeno / změněno: 13.9.2018 / 13.9.2018
 

 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém