Dopravní podnik v Ostravě po velkém požáru parkuje autobusy dál od sebe

  9:14
Požár v areálu garáží, který v sobotu zcela zničil sedm autobusů a dalších pět poškodil, přinutil Dopravní podnik Ostrava ke změně systému parkování vozidel. „Nyní se staví autobusy zhruba čtyři metry od sebe,“ potvrdila mluvčí dopravního podniku Karolína Rycková.

Podle prvotních zjištění totiž večer před devatenáctou hodinou v depu na Hranečníku začal hořet jeden autobus, ale plameny pak rychle přeskakovaly na vedle stojící stroje. 

„Sedm autobusů úplně vyhořelo,“ konstatoval ředitel dopravního podniku Daniel Morys. Dalších pět vozů poškodil žár, ale po opravách se asi vrátí na silnice.

Dopravní podnik prvotně vyčíslil škodu na zhruba 22 milionů korun, ve šrotu skončí vozy starší výroby. Kdyby totéž postihlo moderní autobusy, škoda by byla o dost vyšší.

Fotogalerie

Mluvčí řekla, že podnik je na takové mimořádné události pojištěný.

Bilance požáru však mohla být ještě více skličující, kdyby jeden ze zaměstnanců garáží i přes rychle se šířící oheň nepřevezl autobusy do bezpečné vzdálenosti. 

„Svým jednáním zachránil dva vozy,“ konstatovala Rycková.

Příčiny požáru zatím nejsou prokázané. I v pondělí na požářišti pracovali hasičští i policejní vyšetřovatelé, dorazit měli i pražští technici. „Vyšetřování takových událostí bývají poměrně dlouhá, a to i v řádu týdnů a měsíců,“ upozornil krajský mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Požár zničil 12 autobusů

Jeden z pracovníků podniku, který si však nepřál být jmenován, je přesvědčen, že rozhodující vliv mělo velmi horké počasí, které v sobotu panovalo. 

„Mohla to případně být i nějaká technická závada, zkrat, stačí jiskra. Neumím si však představit, že by někdo v garážích kouřil, či dokonce oheň založil,“ řekl.

Zástupci podniku ujišťují, že ani náhlé vyřazení tolika vozidel nezpůsobí provozní problémy.

Autor: