Hlavní obsah

Blízký spolupracovník ministra Vojtěcha pracoval pro Horáčkovu firmu

Spolupracovník ministra Adama Vojtěcha pracoval pro obviněného podnikatele.

Reklama

Firma spolupracovníka ministra zdravotnictví radila společnosti za korupci obviněného podnikatele Tomáše Horáčka.

Článek

Tři ředitele největších českých nemocnic se rozhodl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za hnutí ANO) odvolat i proto, že tato zdravotnická zařízení dávala podle něj za podezřelých okolností zakázky firmám Tomáše Horáčka.

Podnikatele, který už téměř rok čelí stíhání za to, že si podle policistů říkal o úplatky za ovlivnění veřejných soutěží pražské Nemocnice Na Bulovce a Nemocnice Na Františku.

Obchodní vztahy řady měsíců s jednou z Horáčkových firem udržovala i společnost Porta Medica, kterou spoluvlastní Jakub Král. Jeden z nejbližších spolupracovníků ministra Adama Vojtěcha.

Seznam zjistil, že Porta Medica pracovala pro firmu HTS Corporate Group. Jde o společnost, o kterou se kvůli Horáčkovi zajímala loni rovněž policie.

Konkrétně při policejním zásahu šli vyšetřovatelé do nemocnic nebo advokátních kanceláří pro dokumenty, v nichž se objevilo jméno HTS Corporate Group. A třeba luxusním vozem této firmy přijel Horáček i na loňskou inauguraci prezidenta Miloše Zemana na Pražský hrad.

Horáček Seznamu potvrdil, že jeho firma HTS Corporate Group spolupracovala s Porta Medica do října roku 2018.

„Společnost Porta Medica pro nás zajišťovala poradenství v oblasti auditů, legislativy a retrospektivní klinické studie zdravotnického prostředku,“ uvedl Horáček. A doplnil, že za to firmě Porta Medica vyplatili celkově zhruba 1,2 milionu korun.

Podnikatel Tomáš Horáček promluvil o svém obvinění.Video: Hanuš Hanslík

Ministr Adam Vojtěch uvedl, že o tom nevěděl. Král pak nechtěl spolupráci s HTS Corporate Group komentovat.

„Porta Medica je soukromá obchodní společnost, která má již od doby svého vzniku ve všech svých obchodních vztazích zakotvenou vzájemnou mlčenlivost o existenci smluvního vztahu,“ napsal Seznamu Král.

Zároveň doplnil, že jeho společnost neradila žádným firmám, které inkasují veřejné zakázky od nemocnic v Česku.

HTS Corporate Group žádné zakázky nezískala. Podle obchodního resjtříku ale vlastní také společnost Tender Consortium.

Registr smluv uvádí, že tato firma za poslední tři roky získala zakázky přes 100 milionů korun. Podepsala smlouvy například s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, Nemocnicí Na Bulovce, Fakultní nemocnicí v Brně nebo zdravotnickými zařízeními v Pardubickém kraji.

Tomáš Horáček je znám tím, že se často chlubí svými nebývalými kontakty a co všechno dokáže zařídit. Vedle policie se však kvůli aktuální kauze dostal i do hledáčku Bezpečnostní informační služby.

A právě kvůli spolupráci s Horáčkem se Vojtěch rozhodl během svého působení odvolat tři ředitele nemocnic. Nejdříve v lednu 2018 odvolal Andreu Vrbovskou, která vedla Nemocnici Na Bulovce.

O pár měsíců později skončil i její nástupce František Novák. A nakonec loni v listopadu byla odvolána i ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Dana Jurásková.

Jako poradce ministra brzy skončil

Ministr Vojtěch k případu Krále říká, že spolupráci s firmami Tomáše Horáčka nelze automaticky považovat za problematickou.

„Problémy, které měli ředitelé nemocnic, se netýkaly prostého faktu, že spolupracovali s nějakou takovou firmou, ale že zde kontrola odhalila závažná podezření z machinací v rámci veřejných zakázek,“ uvedl Vojtěch.

„Analýza smluvních vztahů našich nemocnic ukázala, že v řadě případů byla takováto firma vybrána na základě standardního výběrového řízení. Tedy že vše proběhlo podle práva. A to je nutné odlišovat,“ dodal ministr zdravotnictví.

Krále si Vojtěch po svém nástupu na ministerstvo v prosinci 2017 vybral za svého poradce. Jenže poté začala média psát, že Králova firma pracuje i pro společnosti v resortu zdravotnictví. A i když ho Vojtěch bránil, tak za pár měsíců Král jako poradce skončil.

Jméno Jakuba Krále se objevilo znovu poté, co vedl komisi, která řešila, u jakých zdravotnických pomůcek by se mohly změnit úhrady pojišťoven.

Výsledkem práce této komise mimo jiné je, že se do zákona dostala změna, podle které zdravotní pojišťovny od srpna přestanou přispívat na brýle, ale i skla pacientům do 14 let. Což se nelíbí třeba i některým poslanců za hnutí ANO.

Minulý měsíc se však Král rozhodl, že tuto funkci opustí. „V květnu 2019 oznámil Jakub Král rezignaci na tuto čestnou funkci s žádostí o uvolnění k 30. červnu,“ uvedla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Navíc Královi ministerstvo podle faktur zveřejněných na webu úřadu platilo i za práci v rozkladové komisi. V éře ministra Vojtěcha šlo o celkově přes 30 tisíc korun.

Reklama

Doporučované