Hlavní obsah

Na začátku července bude úplné zatmění Slunce. Do Jižní Ameriky ho poletí zkoumat vědci z Brna

Novinky,

Dne 2. července nastane úplné zatmění Slunce. Začne u pobřeží Nového Zélandu a vrcholu docílí 1000 kilometrů severně od Velikonočního ostrova. Celkově potrvá 4 minuty a 33 sekund. Jak Novinkám potvrdila astronomka Lenka Zychová, z Evropy jev viditelný nebude, avšak budeme si jej moci vychutnat zprostředkovaně. Přímo do Jižní Ameriky, kde bude vše dobře pozorovatelné, vyrazí brněnští matematici.

Na začátku července nastane úplné zatmění SlunceVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Úplné zatmění nastává, když Slunce, Měsíc a Země leží v jedné přímce. Viditelné to je přitom vždy jen z malé části naší planety.

Pražané mohli tento úkaz pozorovat naposledy 12. května 1706 a další nás čeká až 7. října 2135.

Událost bude tentokrát pozorovatelná zejména z částí Chile a Argentiny, rovněž z jižního Pacifiku, ale jen na krátkou chvíli. Například lidé v argentinském San Juanu budou moci podle agentury Reuters sledovat úplné zatmění jen 36 vteřin. V chilské La Sille to bude možné přesně jednu minutu a 53 sekund.

Foto: Petr Horálek/Stellarium

Simulační snímek oblohy a jasných objektů v ní, které by mohly být vidět očima během maximální fáze zatmění Slunce počátkem července.

Částečné zatmění Slunce pak bude viditelné i z Brazílie, Ekvádoru, Uruguaye a Paraguaye, pokud ovšem počasí dovolí.

Jedenáctá výzkumná expedice vědců z VUT

Letos opět nechybí ani české zapojení, již na 11. expedici za pozorováním úplného zatmění Slunce se do Argentiny a Chile chystají matematici z Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického (VUT) v Brně společně se zástupci Institute for Astronomy z Havajské univerzity.

Foto: VUT / Miloslav Druckmüller, Shadia Habbal, Peter Aniol, Pavel Štarha

Ilustrační snímek zatmění Slunce, Špicberky 2015

Ze stovek snímků, které se mají pořídit přes speciální filtry, pak Miloslav Druckmüller z brněnské fakulty s pomocí numerických metod zpracuje výsledné obrazy sluneční koróny, tedy jasně zářícího okolí a svrchní části solární atmosféry.

Snímky mohou podle VUT přinést nové poznatky o Slunci, o jeho magnetickém poli a teplotě, která panuje v různých koronálních strukturách.

Foto: VUT

Brněnští výzkumnící budou mít i vybavení vytištěné ve 3D tiskárně.

„Severní Chile i Argentina jsou skvělými destinacemi pro pozorování úplného zatmění Slunce. Převážně zde panuje slunečné počasí, takže se dají předpokládat vhodné pozorovací podmínky. Náročnější je ale logistika, protože musíme veškeré vybavení transportovat na velké vzdálenosti,“ popsal Druckmüller s tím, že do Jižní Ameriky se musí dopravit vybavení o váze dvou tun.

Foto: Novinky/Reuters

Na začátku července nastane úplné zatmění Slunce

Málo častá úplná zatmění v ČR i v Evropě

Co se týká přímo našeho území, střední Evropě se úplná zatmění Slunce téměř vyhýbají. Pražané mohli tento úkaz pozorovat naposledy 12. května 1706 a další nás čeká až 7. října 2135, kdy pás totality (pás povrchu Země, ze kterého jde pozorovat úplné/totální zatmění Slunce – pozn. red.) bude probíhat 30 km severně od Prahy.

„Jakožto občané Habsburské monarchie měli naši předkové ještě možnost pozorovat úplné zatmění 8. července roku 1842,“ připomíná na webu České astronomické společnosti Petr Horálek.

Přímo v Evropě bylo možné sledovat úplné zatmění Slunce v roce 1990, ale jen v severních částech Finska, a pak roku 1999, kdy pás totality proťal prakticky celou Evropu.

„V nejbližších letech tohoto století se totální zatmění Evropě zcela vyhnou, nicméně bude možné pozorovat mnoho částečných zatmění, která dosáhnou i poměrně výrazných velikostí,“ doplňuje Horálek.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Úplné zatmění Slunce zachycené poblíž města Mitchell v americkém Oregonu.

Jedinečné období vypukne ve Španělsku v letech 2026 až 2028. V srpnu 2026 tam bude úplné zatmění Slunce ve večerních hodinách, o rok později ráno na jihu země (shodou okolností v Egyptě bude druhé nejdelší v tomto století) a v lednu 2028 prstencové, které při západu Slunce spatří opět obyvatelé Španělska. První dvě budou viditelná v ČR jako částečná.

Prstencové zatmění má rozhodně blíže k úplnému než částečnému – lze jej pozorovat, když Slunce, Měsíc a Země jsou v jedné přímce, ale zdánlivá velikost Měsíce je menší než velikost Slunce, tudíž je z naší nejbližší hvězdy vidět jasný prstenec.

Seznam zatmění do roku 2030, která v ČR uvidíme jako částečná:
Prstencové zatmění Slunce 10. června 2021 (v ČR částečné)
Částečné zatmění Slunce 25. října 2022
Částečné zatmění Slunce 29. března 2025
Úplné zatmění Slunce 12. srpna 2026 (v ČR částečné)
Úplné zatmění Slunce 2. srpna 2027 (v ČR částečné)
Částečné zatmění Slunce 12. června 2029
Prstencové zatmění Slunce 1. června 2030 (v ČR částečné)
Nejbližší zatmění Slunce ve světě do roku 2020:
Již popsané úplné zatmění Slunce 2. července 2019 (viditelné z jižního Pacifiku, Chile a Argentiny)
Prstencové zatmění Slunce 26. prosince 2019 (viditelné z Arábie, Indie a Indonésie)
Prstencové zatmění Slunce 21. června 2020 (viditelné z východní Afriky, Arábie, jižní Asie a západního Pacifiku)
Úplné zatmění Slunce 14. prosince 2020 (viditelné z Pacifiku, Chile, Argentiny a Atlantického oceánu)

Letos ale budeme moci i na území Česka pozorovat jedno zatmění, a to částečné zatmění Měsíce, ke kterému dojde v noci ze 16. na 17. července. Má být velmi výrazné.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Astronomové ukázali první fotku černé díry

Astronomové ve středu ukázali vůbec první skutečnou fotografii černé díry. Vyfotografovaný objekt se nachází v centru galaxie Messier 87 v souhvězdí Panny....

Výběr článků

Načítám