Zápisky z Copy: Brazílie nenadchla ani nezklamala, Argentina horší, než se čekalo

18.06.2019, 10:00
Názory a komentáře
První várka zápasů na Copě Américe příliš velkých překvapení nenabídla. Argentina má momentálně k serióznímu kandidátovi na zlato pekelně daleko, ale to se tak nějak tušilo, jen možná ne v takovém rozsahu. Přes jasné výhry prosákly na povrch i slabé stránky Brazílie nebo Chile, a bez jediného šrámu snad z prvního kola vyvázla akorát Uruguay, jejíž soupeř se však částečně odstřelil sám...

Tedy bez šrámu. Uruguay až do konce turnaje přišla o Matíase Vecina, na čemž je vzhledem k průběhu utkání s Ekvádorem překvapivé jenom to, že záložníka Interu Milán nevyřadil otřes mozku, nýbrž natažený sval. Ekvádorci totiž za tím poraněním hlavy vyloženě šli; v první dvacetiminutovce rozdaly minimálně tři lokte do obličeje a za jeden z nich také Quintero po právu mířil předčasně pod sprchy.

Od Ekvádorců to vlastně byla taková jejich turnajová klasika. A od Uruguayců to záhy byla jenom čistá selanka.

Uruguayci si nakonec připsali své nejvyšší vítězství na Copě od roku 1967, ale co bylo pro psychiku týmu možná ze všeho vůbec nejdůležitější — Edinson Cavani se při svém jedenáctém startu na kontinentálním svátku konečně prosadil. Zabralo mu to celé tři cykly, během nichž se vždy trefil na mistrovství světa, ale čekání se nám divákům vážně vyplatilo; jeho nůžky, kterým předcházel inteligentní pohyb napříč pokutovým územím, za to rozhodně stály v plné míře.

Své samozřejmě udělalo to, že Ekvádorci nepřišli tak úplně hrát fotbal, ale propast v předváděné kvalitě byla vskutku obří. Uruguayci nastoupili v klasickém 4-4-2, které se nakonec navzdory naší zkušenosti z mundialu pružně neměnilo v diamant. To konkrétně pro toto utkání mělo své důvody; Ekvádor je známý svou křídelní hrou, a tak Nahitan Nández zůstával přikován k pravé lajně, zatímco Nicolás Lodeiro — v Seattlu spíše klasická desítka — jeho práci vzorně kopíroval taktéž nalevo.

Sám Lodeiro vstřelil výstavní první gól zápasu a obecně vypadal, jako by omládl o deset let. Totéž lze říci o Martínovi Cáceresovi v obraně. Veterán Tábarez prostě ví, jak ze svých starých pardálů stále vytáhnout to nejlepší. Vecino bude ve zbytku turnaje scházet, ale Federico Valverde či (spíše) Lucas Torreira jsou schopnými náhradami. Zrovna střed pole má Uruguay asi nejlépe zajištěný. A Nández by měl po svém vlastním nuceném vystřídání nakonec být v pořádku.

Luis Suárez startoval více než měsíc po operaci, a byť prohlásil, že shodil tři kila díky standardní barcelonské dietě, na jeho několika sprintech za obranu bylo znát, že není tak výbušným útočníkem, na jakého jsme byli dříve na této scéně zvyklí. Na druhou stranu, na Copě se naposledy objevil... *nahlédne znovu do poznámek*... ano, před osmi lety. Takže to vlastně dává smysl. Nyní se už ve střelecké tabulce Copy vyrovná legendárnímu Enzovi Francescolimu a s pěti góly v sedmi startech se stává učiněným specialistou na tento mimořádný turnaj.

Chile zůstává nejefektivnějším účastníkem Copy

Když už jsme u těch specialistů. Eduardo Vargas dvěma góly pomohl smést Japonsko a nyní už definitivně platí za nejproduktivnějšího Chilana na kontinentálním šampionátu. Do naprostého rekordu soutěže sdíleného Zizinhem a Norbertem Méndezem mu v tuhle chvíli schází jenom čtyři zásahy. To možná stihne i letos.

(Připomínka na okraj: jak Zizinho, tak Méndez svých 17 branek dosáhli v raně poválečné éře před nástupem 60. let a jejich snažení se tak do značné míry překrývalo. Argentinský střelec byl protagonistou onoho prvního a dosud posledního zlatého hattricku, který se letos pokouší napodobit Vargasovo Chile, kdežto Zizinho bral jen jedno zlato a hned čtyři stříbra. Yikes.)

V dresu La Roja se 29letý Eduardo Vargas po včerejšku celkově vyrovná Marcelovi Salasovi, přestože donedávna na další reprezentační trefu čekal téměř dva roky, a po čerstvém odškrtnutí Asie mu už ke zkompletování "binga" se všemi fotbalovými konfederacemi schází akorát zlomit srdce fanouškům některého z oceánských výběrů.

Alexis Sánchez k výhře také přispěl, svým teprve druhým gólem v tomto kalendářním roce, a obecně vypadal celkem živelný, byť se v koncovce často příliš ukvapoval. Branku vsítil poměrně netradičně hlavou — stejně jako dříve Erick Pulgar. Vargas zase jindy využil váhavého výběhu nezkušeného 19letého brankáře Keisukeho Osaka.

Nutno podotknout, že byť výhra 4:0 vypadá na pohled jednoznačně, Japonci v otázce čistých gólovek v podstatě za Chilany nijak nezaostali. Všechny měl ovšem na kopačkách Ayase Ueda, který ve 20 letech sotva vyšel z univerzity a na profesionální úrovni začne první zkušenosti sbírat teprve v příštím roce s Kashimou Antlers. Výsledek byl tedy bohužel vždy tristní. Dvakrát se Ueda ocitl sám před Ariasem a nikdy z toho ani nebylo pořádně zakončení; jindy zase dvakrát ve skluzu nezvládl mezi tři tyče nasměrovat poměrně rutinní dodávky ze stran.

Japonci se holt v experimentální sestavě zcela pochopitelně hledali. Suverénně působil akorát Gaku Shibasaki, který opět s přehledem rýsoval své kolmice a diagonály, ale to už je naprostá klasika. Zbytek si bude muset sednout. Štítový záložník Nakayama se musí zklidnit, skvělý stoper Tomiyasu si musí zvyknout na pozici levého stopera místo pravého, a 18letý Takefusa Kubo si musí najít svou roli na hřišti poté, co proti Chile začal na hrotu útoku, pak se zleva přes střed přesunul na své tradiční místo na pravé křídlo — a hned zase zpátky.

Chile, jehož veteráni v závěru vypadali brutálně unavení (Arturo Vidal fyzicky odešel už někdy po hodině hry a v 78. minutě střídal), stále nepřesvědčilo v otázce kondice, ale ani defenzivní organizace. Zadní linie mnohdy neladila a často se nacházela vytažená až příliš vysoko. Veterán na levém beku Jean Beausejour vypadá mít pořádnou nadváhu.

To vše lepší, připravenější soupeři nejspíš dokážou lépe potrestat. Jediný Aránguiz včera vypadal jak hvězda prvního formátu se vším všudy a svými dvěma přesnými centry také dával vzniknout prvnímu a třetímu gólu.

Na druhou stranu, dokud Chile zůstane takhle smrtící vpředu, může jít zase daleko bez ohledu na jakýkoliv maglajz vzadu. Tohle je nejvyšší výhra La Roji na Copě od čtvrtfinálového debaklu Mexika zpřed tří let. Tehdy Vargas na čtyři zářezy vypotřeboval jen šest střeleckých pokusů; Puch se přidal se dvěma góly ze čtyř střel. Vše, co z jejich kopaček mířilo mezi tři tyče, také při výhře 7:0 napnulo síť. To je neskutečná efektivita, kterou Chilané nějakou záhadou předvádějí turnaj co turnaj, ať to s nimi mezitím na klubové úrovni vypadá jakkoliv.

Už na zlatých Copách 2015 a 2016 Chile minimálně ve vyřazovacích bojích nehrálo ani zdaleka poblíž svého stropu a nikterak nedominovalo. Má na to zopakovat nyní něco podobného?

Lionel versus Lionel

Kde jenom začít. A proč vlastně vůbec začínat? Tohle byl tak zapomenutelný, tak zbytečný zápas, až to působí jako vyložená ztráta času se o něm vůbec rozepisovat. První třetina utkání byla tak kouskovaná taktickými fauly, jak jen je to možné. Kolumbie si vystačila s jedním parádním přenesením hry Jamese Rodrígueze a dělovou ranou střídajícího Rogera Martíneze, aby následně marného soka dorazila kombinací dalších dvou žolíků, přihrávajícího Jeffersona Lermy a zakončujícího Duvána Zapaty, jehož střelecký instinkt lze dále na lavičce zabíjet už jen těžko.

Argentina? Uff, ta po celou dobu nabídla oxfordskou definici chodeckého fotbalu, když pouze Giovani Lo Celso byl schopen její hru sem tam jakž takž rozhýbat a zpestřit pěknou diagonálou. Jinak pusto prázdno, až z toho při zpětné vzpomínce mrazí.

Ángel di María za první poločas obdržel osm přihrávek (Messi rovněž zoufalých 10) a čtyři z jeho deseti pasů mířily dozadu. Z tuctu podstoupených soubojů vyhrál jen dva a o poločase byl zaslouženě střídaný, takže technicky zůstává na Copě stále neporažený (heh). Kun Agüero už svou nepřemožitelnost v argentinském dresu neuhájil a sám k tomu též svou měrou přispěl; poprvé od lednového duelu s Huddersfieldem se nezmohl ani na dvě střely. Lionel Messi? Nezkušený William Tesillo, který si v 29 letech odbýval své první turnajové vystoupení v kariéře, s ním na levé straně neměl nejmenší problém; navíc mu vzorně vypomáhal Davinson Sánchez.

Trápení na n-tou. A ono se to vlastně dalo čekat. Už v turnajovém preview jsem hovořil o rozporu trenéra s hlavní hvězdou, kdy by to Scaloni rád hrál přímočaře, v klasickém 4-3-3, kdežto Messi si těsně před Copou dupnul, že chce na hrotu místo Icardiho Agüera, raději něco na způsob 4-2-3-1 a obecně rozvážnější hru.

Inu, dopadlo to tak, že Agüero většinu času podstupoval hlavně vzdušné souboje s duem Mina-Sánchez, které je v hlavičkových soubojích takřka stoprocentní i tehdy, když proti nim neskáče 173 centimetrů měřící zakrslík. No, a když už se s tímhle nesmyslem jakž takž přestalo, dojížděla Argentina s De Paulem jako pravákem na levé straně záložní řady a Lo Celsem jako levákem na té pravé. Vše do zahuštěného středu vtočené, vše ve výsledku k pláči a k ničemu.

Messi každopádně dostal, co chtěl, a byla z toho mírná ostuda, která působila jako labutí píseň 31letých matadorů. Je tedy čas na něco jiného, tentokrát už z dílny toho oficiálního trenéra Lionela. Už teď se v novinářských kruzích píše o tom, že Agüera na hrotu stoprocentně nahradí Lautara Martíneze. A vyloučeny prý u Scaloniho nejsou ani další dvě změny; jedna by nejspíš vystrnadila jednoho ze středopolařů (Guido Rodríguez nebo Leandro Paredes, kteří se navzájem trochu rušili), druhá zase jednoho Di Maríu.

Brazílie nemusí nijak panikařit

Nejprve si zanotujme nad jedním: ano, jít na Bolívii s Fernandinhem i Casemirem bylo zbytečné a přispělo to k tomu, že domácí celý první poločas marně koumali, jak vyzrát na hluboce zatažené Bolivijce. Vzápětí však nutno patřičně zvážit druhou věc: Bolivijci jsou na jihoamerickém kontinentě vyhlášeni tím, že na úvod Copy zvládnou obrat o body vlastně kohokoliv. Zremizovali zápasy s Paraguayí roku 1999, s Peru roku 2004, s Venezuelou roku 2007 i s Argentinou roku 2011; nad Peruánci dokonce vedli 2:0, nad Argentinci až do 75. minuty 1:0.

Brazílie nakonec zvítězila 3:0. Sice s pomocí penalty, ale stále jasně. Na výroční Copě i roku 2011 mezitím Kanárci otevírali turnaj bezbrankovou remízou, před čtyřmi lety se na výhru nadřeli s Peru; svůj poslední titul roku 2007 uhráli i přesto, že při své premiéře senzačně podlehli přizvanému Mexiku 0:2, s nímž na rozjedu celého šampionátu prohrávali i roku 2001. Rovněž tenkrát bez toho, aby jedinkrát zavěsili.

Takže se nenechte mýlit: Brazilci budou páteční skalp Bolívie vnímat jako nesmírně podařený start, a mají k tomu upřímně všechny pádné důvody. Přesvědčivěji ostatně Copu nenačínali od roku 1999 a tehdejší demolice Venezuely (7:0), ale to se ještě jednalo o vrcholné období renesanční samby v rytmu Triple R — Ronalda, Ronaldinha a Rivalda.

Dnes je jiná doba, a popravdě, Brazilci si musí být vědomi toho, že ještě nevyužili všechny zbraně, potažmo že sází na neotrkané mládence. Arthur sice v pátek seděl na lavičce, ale Tite se ho rozhodl neriskovat, a proč taky ano. Jeho škála přihrávek nicméně později v turnaji místy statické Brazilce rozhýbe, o tom není příliš pochyb. Richarlison nezahrál špatný zápas, David Neres byl též hodně aktivní a Marquinhos — který mimochodem načínal teprve své třetí turnajové utkání v kariéře — působil klasicky suverénně na míči. První dva jmenovaní na velké scéně debutovali, stejně jako další produkt proslulé akademie Grêmia Everton, jenž velice stylově uzavřel střelecký účet zahajovacího utkání.

Brazílie ještě bude v pohodě. Po úvodních představeních Chile, Argentiny i Peru o tom moc nepochybuji.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (161)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Bohužel přesně jak se píše v článku, Argentina zase úplně marná

Reagovat
netopier

Vyrovnaný zápas so silnou Kolumbiou

Reagovat
technecium

Armani - Saravia, Foyth, Otamendi, Tagliafico, Acuňa - Lo Celso, Paredes - Messi - Martinez, Aguero

http://lineupbuilder.com/?sk=h313p

Reagovat
Atlético de Madrid

Vargas je brutalni.. ten rekord Zizinha a Méndeze se zdal neprekonatelny.. A ze ho prekona prave Vargas by si ctyri roky zpatky v konkurenci Messiho a Suareze asi nikdo netipnul..

Reagovat
fantomas

A to mám pocit ani nebude hrát na více Copách než oni, pokud počítám 2020 a dál už ne.

Reagovat
Atlético de Madrid

Koukam, ze Messi ma na Cope 8 golu, to porad jeste nejde vyloucit moznost, ze letos Maradonovsky dotahne Argentinu ke zlatu a pristi rok to tam rozbije deseti goly. :)

Reagovat
fantomas

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Hany45

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Proč je vůbec Copa pořádána tak nepravidelně?

Reagovat
Al Capone

Protože jihoameričani

Reagovat
fantomas

2016 byla výjimečně protože stoletý výročí, příští rok se slaďujou s Eurem - pak zas 4letý rozestupy.

Reagovat
Atlético de Madrid

Reagovat
smazaný uživatel

díky

Reagovat
TopinB

Reagovat
Atlético de Madrid

Udelali si vyrocny Copu 2015 a ted to potrebujou vratit na sudy roky. Od 2020 to bude zas normalne jednou za 4 roky.

Reagovat
Atlético de Madrid

Reagovat
vilp

Aby měl Messi víc možností to vyhrát.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kilobyte

*prohrát

Reagovat
Rezan

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
fantomas

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
pingla

Reagovat
IkerCasillas

Reagovat
smazaný uživatel

2024 může hrát klidně, teď je mu 29 let, takže mu bude pěkných 34 let, což je na Copě řada starších a útočníků, jen co vím Cardozo Paraguay 36 let a dvojice peruánských útočníků 2 x 35 let.

Reagovat
smazaný uživatel

Farfán sice 35 teprve v říjnu, aleš Guererro už od ledna, každopádně Vargas může startovat i za pět let v klidu a zřejmě ač by se to neřeklo, absolutní vítěz střelců.

Reagovat
fantomas

No s tim, jak jde jeho kariéra, bude ve 34 letech někde v Číně a bůhví v jaký kondici.

Reagovat
smazaný uživatel

Zápisky z Copy: Všechno v Chile, Argentínci neda Lionel golu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kokesh

Platini. Na každou svini se vaří voda.

Reagovat
vilp

https://youtu.be/drYj7yHY2lI

Výkon Kuba. Je vidět, že na takové zápasy moc zvyklý není. Nic moc, ale dvě pěkné akce tam měl.

Reagovat
patas92

Na čerstvě 18 letého kluka je to hodně slušné imho

Reagovat
smazaný uživatel

Zápas jsem bohužel neviděl, protože jsem měl ráno zkoušku, ale ze sestřihů mi přišlo, že výsledek není úplně vypovídací. Takové 3-1 nebo 2-1 pro Chile by asi bylo spravedlivější. Japonci zase doplatili na výškový deficit (i proti jihoamerickému týmu) a neproměnili nějaké slibné šance. Kubo nezklamal ani výrazně nenadchnul, ale myslím, že si svoje na věk uhrál.

Reagovat
smazaný uživatel

Něco v něm je..

Reagovat
Messiáš

Slušné. Jakmile nabere trochu svalů, tak to bude ještě lepší.

Reagovat
ADM

Hmm, tak toto naše vedenie zdá sa pekne prejebalo

Reagovat
smazaný uživatel

Z môjho pohľadu sa zatiaľ na tohtoročnej Cope neudiali žiadne prekvapenia. Dobrú fazónu Uruguaja, Kolumbie, Brazílie a Chile som očakával. Prvé tri menované tímy sú pre mňa favoritmi na ziska pohára.

Reagovat
smazaný uživatel

Na zaklade ceho se rozhodujes, jestli pises cesky nebo slovensky? Hodis si minci? Je super, ze tu mame takoveho polyglota.

Reagovat
smazaný uživatel

Články týkajúce sa českej ligovej alebo reprezentačnej scény komentujem po česky a tie, ktoré sa týkajú medzinárodnej po slovensky.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych mezi favority na titul hodil i to Chile, za mě je to 40 % Brazílie, 20 % Chile, 15 % Uruguay, 15 % Kolumbie, 10 % ostatní.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Al Capone

Fakt neskutečný jak je Messi v repre marný (respektive o dost horší jak v Barce). Jako ne, tohle není nejlepší hráč historie ani náhodou.

Reagovat
technecium

Za 10 let to budeme hodnotit jinak

Reagovat
Dr. Admess

Reagovat
Dr. Admess

Reagovat
technecium

Reagovat
Dr. Admess

Reagovat
krisa

je tak marný, že je nejlepší střelec argentiské historie. Díky tomu, co už dlouhé roky předvádí v Barceloně, se to někomu může jevit jako málo. Ano, ta trofej tomu chybí, a moc bych mu jí přál. Ale když kolem něho není ta kvalita tak velká, tak se třeba soupeři stačí na něj pořádně soustředit a sám to prostě neurve. Jinak, srovnávat hráče z různých generací a tedy úplně různých fotbalů, je dementní

Reagovat
Al Capone

Jo Argentina má úplně marný tým

Reagovat
krisa

nikde tam nic o marnosti nepíšu a třeba obranu mají poslední dobou..no ne úplně bezchybnou

Reagovat
kilobyte

Druhý nejdražší tým podle TM na Copě nemá kvalitu?

Reagovat
Reggie

Opravdu vypovidajici udaj, kdyz mas v tymu Messiho. Tu cenu tymu samozrejme navysuje Messi, Aguero, Dybala a asi Lo Celso a treba Lautaro, ale zbytek tymu ma urcite hodnotu nizkou.

Reagovat
kilobyte

A po odečtení těch 5 hráčů, co jsi vypsal má hodnotu skoro jako Kolumbie na 4. místě. Takže ten zbytek týmu co má určitě nízkou hodnotu, má průměr 15 mega. Což už by stačilo jen na 3. místo.

Reagovat
Reggie

Tak ono taky nikdo netvrdí, že nepatří do okruhu favoritů. Je mezi 3-4 nějvetsimi favority. V mých očích 4. po Brazílii, Uruguayi a Kolumbii i když tam je to cca na stejno

Reagovat
kilobyte

Tak reagoval jsem na "Ale když kolem něho není ta kvalita tak velká". Ale i přes jejich kvality bych je na semifinále netipoval, protože nefungují jako tým.

Reagovat
Reggie

Tak hlavne je problem v tom tymu, souhlas

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Neutron

aku velku kvalitu by potreboval okolo seba aby z toho bola trofej? :) Neutocim, iba som zvedavy.

Reagovat
krisa

myšleno tak, že ta kvalita není tak velká jak v Barceloně. Jsem nechtěl říct, že má vedle sebe nějaké nazdárky

Reagovat
Neutron

jasna vec ono predsalen ten utok a obrana je celkom dost nevyvazena.

Reagovat
John Obi Mikel

Za poslední větu

Reagovat
krisa

a navíc, maradona měl v sobě kilo koksu a pelému lifrovali houbičky z pralesa přímo do šatny. Takže kdo??

Reagovat
kilobyte

A Messiho cpou od mladí růstovými hormony.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou jenom vitaminy, sakra

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden kluk z Madeiry..

Reagovat
krisa

byl ve finále MS? nebyl! a to Euro portugalci taky vyhráli bez něj

Reagovat
smazaný uživatel

Není pravda.. Pouze finále dohráli bez něj.. Jinak byl Ronaldo nejlepším hráčem a střelcem týmu..

Reagovat
krisa

hele mi je to šumák, já beru oba za úplně top postavy fotbalové historie. Akorát je tady Messimu vyčítáno, že s repre nic nedokázal ale hrál víc velkých finále než Ronaldo, který byl ve výsledku v tom vítězném finále jen půl hodiny.

Reagovat
smazaný uživatel

To máme stejný.. Já sem hodil do pranice CR7, aby to tu zase ožilo..

Reagovat
Pato44

Fakt hodne dobre oziveni

Reagovat
smazaný uživatel

Koukni nad a pod.. Slušně se to rozjelo..

Reagovat
Pato44

Vsak jo, muzes si podat ruce s Valloirem a Zenthurasem. Good job!

Reagovat
smazaný uživatel

Thanks man!

Reagovat
smazaný uživatel

je pravda, že být nejlepším střelcem v týmu, který se proremizuje až do finále výsledky 0:0 apod., je docela umění

Reagovat
smazaný uživatel

Umění to je.

Reagovat
Acquanni

Nechci se zapojit do diskuze Messi/Ronaldo, ale tenhle argument je fakt hodně zlý, když se hraje defenzivně a tým nedává moc gólů, tak to pro toho střelce není lehké, kór na MS/ME atd, prostě turnaje krátké.

Reagovat
smazaný uživatel

A Argentina by se do těch finále dostala bez Messiho?

Reagovat
smazaný uživatel

Nedostala, taky o Messim nic nepíšu.. Jen jsem nadhodil CR7.

Reagovat
Al Capone

ale kdo má repre trofej?

Reagovat
ADM

Jaj tak na zaklade takejto logiky ides posudzovat, kto ani nahodou nie je najlepsi hrac historie

Reagovat
Al Capone

Tak samozřejmě se nedá srovnávat Messi s Albiolem jen kvůli tomu, že Albiol je mistr světa. Ale u těch nejlepších jak jinak je posuzovat. To, že má někdo o 2 ligové tituly víc nehraje roli, ale uspět i na mezinárodní scéně je věc jiná. Samozřejmě ani Messi ani CR7 se nemůžou srovnávat s jinými velikány.

Reagovat
krisa

se kterými třeba? těmi co hráli v pravěkých dobách chodícího fotbalu, v dobách kdy opravdu kvalitních týmů bylo jen pár?

Reagovat
Al Capone

Tak když nechceš vytahovat "pravěk" což je směšný tak stačí jedno jméno, Ronaldo. 2x mistr světa a 2x vítěz copy.

Reagovat
krisa

pravěk a jiné velikány jsi vytáhnul ty. Já hned zkraje napsal, že srovnávat hráče napříč generacemi je dle mého chujovina. Obecně, hodnotit někoho jako nejlepšího v historii bude vždy docela subjektivní. Pro někoho to jsou týmové/repre trofeje, pro někoho jiného to třeba můžou být individuální ocenění. Hodnotí se hráčovy úspěchy, nebo týmové úspěchy? Takže hráč z malé země, se slabou repre by měl smůlu i kdyby mezitím vyhrál 10 ligových titulů a 10 zlatých míčů?

Reagovat
smazaný uživatel

Vítězství na repre úrovni určitě neurčí nejlepšího hráče historie. Pokud se tady ukáže někdo, kdo bude ještě o level před Messim i Ronaldem, ale narodí se a bude reprezentovat nějaký Irák a nic s ním nevyhraje - bude to znamenat, že nemůže být nejlepší?

Reagovat
Al Capone

Ale rozhodně to má k tomu určení nejblíže.

Reagovat
technecium

Kolikrát vyhrál Ronaldo Ligu Mistrů?

Reagovat
smazaný uživatel

jojo, Ronaldo, ktery mel k dispozici zrejme druhy nejlepsi tym novodobe historie Brazilii 2002, to se hraje dobre (cimz nijak nezpochybnuju, ze ten turnaj byl fakt skvelej). + pocitas mu tam pak 1994, kde mel nulovy prinos, super, to by Messi asi zvladl taky. na ligove urovni jinak Ronaldo nedosahl ani pulku co Messi. A to rikam z pozice fanouska Ronalda

Reagovat
John Obi Mikel

Na vyhru Portugalska ve finale a postup Argentiny do finale maji priblizne stejny vliv

Reagovat
Reggie

Reagovat
DieFohlenBMG

Jak ti kurva pomůžou houbicky z pralesa k lepšímu vykonu ty debile?

Reagovat
krisa

těžko říct, já je nikdy nezkusil ale možná bych měl a třeba bych konečně přeběhnul hřiště

Reagovat
KoryVCF

Reagovat
Messiáš

Reagovat
smazaný uživatel

Paradoxně se v tom v jeho výkonnosti zlomilo na MS 2014.. Vyhrát to finále s Německem, kde šancí měli dost, tak asi mluvíme jinak.. Ale od té doby je v repre na větších turnajích méně výrazný.. Dost škodí celé Argentině jejich tragická defenzíva..

Ale přeci jen byl to první zápas, takže bych je hned nezatracoval..

Reagovat
drussbarb

No obrana je brutálně marná, ale vlastně i záloha. A když si vzpomenu na bájný výkon brankáře proti Francii na MS, tak myslím, že ani brankář nebude nijak extra

Reagovat
smazaný uživatel

Ale zas oni si za to taky můžou sami.. absolutně ignorují např. Dybalu, který dokáže slušně zahrát.. A i zen Icardi by jim tam pomohl.. sice měl tragickou sezónu, ale góly dokáže střílet.. takovej typickej útočník do vápna jim tam chybí.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
drussbarb

To,že Dybala a Icardi nedostávají šanci, nechápu.

Nicméně oba jsou útočníci, bolestí Argentiny je vše kromě útoku

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v případě, že prohraješ 0:2 je bolest i v útoku.. Přeci jen dopředu kromě Messiho zase nic nedokázali vymyslet.

Reagovat
drussbarb

Pokud si musí jít Messi pro míč na půlku hřiště, tak smůla...

Jinak jsem se na ten fotbal fakt nemohl dívat, bolely mě oči, ale jedna akce klasika - Messi z půlky udělal dlouhou přihrávku na volného spoluhráče na hranici pokutového území, který i bezpečně uklidil zpět mimo nebezpečí.

Normálně bych snad i řekl, že kdyby Messi nehrál, bude Argentina silnější, ale asi si oba vzpomeneme, jak jim šla kvalifikace na MS bez Messiho.

Další zápas uvidím zase, ale vyloženě se toho bojím

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych to zkusil prostřídat.. kvalitu mají jak prase..

Reagovat
drussbarb

Ale jen v útoku.

Jinak bych posadil Aguera, ale chyba je jinde...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
drussbarb

Já to včera zase sledoval.

Kristepane

Reagovat
smazaný uživatel

No popravdě můžou být rádi za remízu..

Reagovat
drussbarb

No jasně, byli na ručník

Reagovat
smazaný uživatel

jak jsem psal. To finále prostě měli vyhrát. Tam byla většina hráčů na svém vrcholu. Bohužel to nevyšlo. Teď už je ten tým hodně slabý a budou to mít hodně těžké.

Ale věřím že jednu tu Copu prostě urvou. I na MS měli příšerný start a nakonec vypadnuli s vítězem, s kterým sehráli dobrý zápas, ale potopil je individuální chyby.

Reagovat
ADM

Tak to si tak celkom nemyslím, na Cope 2016 bol brutálny, síce schytal klasický výsmech že prehral vo finále, ale jeho zápasový výkon samozrejme 95% diskutérov ani nevidelo...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo na té Copa 2016 hrál famózně. Taky ho to pořádně sundalo ta prohra.

Reagovat
smazaný uživatel

Pravda na to sem zapomněl..

Reagovat
Dody10

Poslední dvě Copy odehrál Messi skvěle, ale zápasy Copy zas tolik lidí neláká a zajímá je jenom vítěz. A podle toho pak vypadají diskuze.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
smazaný uživatel

Co to je za blábol. Messiho repre kariéra není žádný provar. Je nejlepší střelec, asistencí má asi taky nejvíce. Byl s týmem myslím ve 4 velkých finále. Tady se bere jako kdyby vypadávali ve skupinách a on se tam přijel jen podívat.

Škoda toho MS, tam to měli vyhrát a byl by klid. Samozřejmě tam mohl rozhodnout on, ale taky někdo jiný z týmu.

Prostě to musím srovnat s tím Eurem jak vyhráli Portugalci. Tam také o finále nakonec nerozhodl Ronaldo, ale Eder.

Jedine finále co si může Messi fakt vyčítat je to finále Copy, kde nedal penaltu v rozstřelu.

Reagovat
Al Capone

Tak proti tomu jak je skvělý a úspěšný v Barceloně tak ano, je to provar. Ve fotbale se počítají trofeje a ty v repre on nemá.

Reagovat
krisa

protože tady se ukazuje, že fotbal je přeci jen týmový sport. Barcelona má na každém postu naprostou špičku, Argentina to tak vždy nemá. A navíc, jak bylo to rčení? Jeden argentinec v týmu je super, dva jsou moc a tři jsou průser? nebo tak nějak to bylo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Messi je nejlepší hráč historie Barcelony.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
crusty

Tak Messi je celkom s prehladom aj najlepsim hracom sveta. O historii by sa dalo polemizovať.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Hm, asi tak tři Brazilci pred nim,ještě Kubala a Xavi....takže asi šestej

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldinho pro me.

Reagovat
crusty

Oblubene tímy Real Madrid, Brazilia .... vsetko je jasne

Reagovat
Al Capone

Muzes zpochybnovat kde co, ale v zadnym pripade ne ty nejlepsi brazilce.

Reagovat
crusty

ved ja nikoho nezpochybnujem. Ale neda sa s urcitostou na niekoho ukazat prstom ze on bol najlepsi v historii, ci je to Messi alebo hocijaký brazilec. Messi dominuje teraz, Pele za dinosaurov atd...

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
ttopi

Objektivita no...

Reagovat
Salfovic

Tak kde je ten článek s Platinim

Reagovat
krisa

taková legenda, ten dopadl

Reagovat
Csaplárova past

Zatím se Argentina dostala do povědomí veřejnosti jen díky tomu blackoutu, který odstřihl celou zemi od elektrické energie ....

Reagovat
smazaný uživatel

Sanchezovi to v repre šlape.. Ten vítězný Hattrick jsou Chilani schopni udělat..

Reagovat
Stannis Baratheon

No, zatím hráli proti B týmu Japonska, další zápas napoví, jak na tom jsou skutečně.

Reagovat
smazaný uživatel

Oni tu Copu prostě umí.. Vůbec bych se nedivil, kdyby se jim to zase povedlo..

Reagovat
Pharrell

Reagovat
SpartaOvenka

Proč Real kupoval vedle Kuba i Hazarda s Jovičem, když zastane role za všechny?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Spíš mi přijde, že na něčem jede.. poslední dobou by nejradši trénoval všechny týmy na světě a nabídnul jim své trenérské kvality..

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

Maradona? ten ze by na necem je? to se mi nezda..

Reagovat
netopier

Ten človek je mentálne retardovaný, toho fakt netreba brať vážne. Mimochodom pod jeho vedením nehrala Argentína o nič lepšie ako teraz. Pokiaľ nebudú mať dobrú taktiku a kus šťastia, tak bojovnosť im ťažko pomôže niečo vyhrať.

Reagovat
John Obi Mikel

Proč Argentina nestaví Dybalu?

Reagovat
smazaný uživatel

Nejspíš proto, že na jeho postu je Messi.. jinak nevím. Raději tam trenér pošle R. Paula než Dybalu, což mi hlava nebere.. i toho Lautara přehlížel.

Reagovat
smazaný uživatel

Přitom Messi v nějakém rozhovoru říkal, že by to nebyl problém kdyby hráli oba. Mě právě přijde, že tam Messimu chybí někdo, kdo by s ním před tou branou dokázal pořádně zakombinovat. Na to by se právě Dybala hodil.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky si myslím.. ale Dybalu přehlížel nejeden trenér.. takže nevím.

Reagovat
fantomas

Před MS šly zvěsti o tom, že se na hřišti společně nesnesou, a minimálně pozičně se holt překrývaj no.

Reagovat
krisa

Fotbalisté Brazílie remizovali na mistrovství Jižní Ameriky 0:0 s Venezuelou. Sudí neuznali domácímu týmu tři góly, z toho dva po zásazích videorozhodčího.

Venezuelanům pomohlo video i v předchozím utkání s Peru, kdy je také uchránilo od dvou inkasovaných branek a zápas rovněž skončil bezbrankovou remízou. 5 gólů za 2 zápasy

Reagovat
netopier

Dobrý offside systém

Reagovat
Pharrell

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Pharrell

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele