Prostreno.cz

Účinky sezamových semínek, o kterých je dobré vědět

Prevence rakoviny, bezproblémové trávení, regulace cholesterolu i zlepšená kvalita vlasů? Ano, tohle všechno jsou benefity, které naleznete v každém sezamovém semínku. Co dalšího vás tam čeká?

Jste přesvědčení o tom, že sezamová semínka patří jen na sladké či slané pečivo? Ale kdepak! Zajímavou chuť dodají i rýži, karbanátkům, majonézám nebo grilovanému masu. Skvěle si rozumějí také s rybími pokrmy a zeleninovými saláty, přičemž se dají využít jako ozdoba na chlebíčky a jednohubky. Dáte těmto drobným plodům, jejichž první zmínky sahají až do 3. tisíciletí před naším letopočtem, v kuchyni šanci i vy? Odměnou vám budou nejen lahodná jídla, ale i skvělé zdravotní výhody. Které?

Trávení, které šlape na jedničku

To, že dostatečný příjem vlákniny předchází zácpě a dalším zažívacím problémům, jste jistě slyšeli nejméně stokrát. Víte ale také, že bohatým zdrojem této cenné živiny je právě sezam? Tři polévkové lžíce sezamového pokladu vám zajistí její necelé čtyři gramy. Sluší se dodat, že vláknina má i další pozitiva zahrnující omezenou pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva, normalizaci krevního tlaku nebo detoxikaci organismu.

Regulace cholesterolu. Ta přijde vhod vždycky

Poznatky několika nezávislých studií poukázaly na skutečnost, že složení jmenované potraviny původem ze subsaharské Afriky přispívá ke snížení hladiny škodlivého cholesterolu i úrovně triglyceridů, což jsou, laicky řečeno, tukové molekuly nalézající se v krvi. Celé tajemství tkví podle odborníků ve vyváženém poměru nenasycených mastných kyselin a dvou typech rostlinných sloučenin.

Silnější imunita a hezčí pleť. To vás nemine

Vychvalovaným semínkům nelze upřít ani to, že platí za neskromnou zásobárnu bílkovin. K čemu vám jsou dobré? Proteiny pomáhají při hubnutí, neboť zachovávají svalovou hmotu i při omezeném energetickém přijmu. Dále posilují imunitní systém a udržují vyvážené hladiny cukru v krvi, zatímco prospívají vlasům, nehtům i pokožce.

Záchrana od PMS? Vítaná spása

Premenstruační syndrom zná na vlastní kůži a nervy drtivá většina žen. Patříte mezi ně? Pak je asi zbytečné vykládat zrovna vám o nějaké podrážděnosti, bolesti prsou, zvýšené potřebě spánku, únavě nebo nesoustředěnosti. Musíte ale vždycky takhle trpět? Naštěstí ne. Je prokázáno, že zmíněný sypký zázrak je díky obsahu vápníku parádním úlevným medikamentem! Vápník totiž reaguje s vitaminem D a hormony estrogenem a progesteronem, což mírní i ty nejotravnější příznaky PMS.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat