Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Bavoři představili na Pražském hradě své echt pšeničné pivo

Pivo

  10:21
PRAHA - Poosmé hostil Pražský hrad festival s nejlepšími tuzemskými minipivovary. Tradičně parné počasí rozpálilo výčepní zařízení ve více než 66 stáncích. A ani letos neudělal pořádající Českomoravský svaz minipivovarů z této akce komerční show, ale prestižní degustační přehlídku.

Festival minipivovarů na Pražském hradě - osmý ročník pro pivní fajnšmekry. foto: Miroslav Petr, Lidové noviny

Střelecká cesta pod Královským letohrádkem hostila o víkendu už osmý ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě a o letošním ročníku doplnila 66 tuzemských pivovárků čtveřice z Německa.

České ležáky, svrchně kvašené ejly (ale), kyseláče (sauer) piva i různé pivní kuriozity, kterých mohli návštěvníci ochutnat v malých degustačních skleničkách dohromady na 140 druhů a 33 různých stylů, tak rozšířila (kromě jiných) nabídka například echt bavorského pšeničného piva.

Nejlepší ležáky předvedl na Jarní ceně sládků pivovar Holendr

„Tento festival získává i mezinárodní prestiž a když jsme s prezidentem pořádajícího Českomoravského svazu minipivovarů Honzou Šuráněm pozvali jeden z nejlepších craft (řemeslných) pivovarů v Evropě, který se jmenuje Camba Bavaria, tak to pozvání bez váhání přijal,“ říká šéfredaktor a vydavatel časopisu Pivo, Bier & Ale Pavel Borowiec.

Camba Bavaria a ti druzí

A Bavoři si na oplátku zas pochvalovali celou akci. „Účastníme se mnoha festivalů, ale tento je z nich nejlepší. Nejen, že tu lidé ochutnávají nejrůznější piva, ale ptají se na všechno kolem jejich výroby a podobně. Je vidět, že pivu rozumí a zajímají se o něj,“ pochvalovala si Marion Weinberger z Camby Bavaria, pivovaru, ležícího v Dolním Bavorsku zhruba na půli cesty mezi Pasovem a Mnichovem.

Camba nabízela, stejně jako ostatní pivovary, dvě piva. Kromě patnáctistupňového ejlu IPA také návštěvníky ceněné pšeničné Jager Weisse. Chutí nejtypičtější bavorská „pšenice“ byla jedním z piv, jehož zásoby došly už několik hodin před skončením festivalu. „Jsme z malé vesnice, kolem je spousta lesů, takže našim pivům dáváme názvy jako Lovec nebo Pytlák,“ vysvětluje Marion.

Nakouřené pivo jako z udírny

Tlačenice ovšem byla také u dalších pivovarů. Z těch německých zaujal Schlossbrauerei Au-Hallertau lehkou jedenáctkou Auer Helles, Palmbräu Eppingen ležákem stylu Pils, okořeněným chmelem Kazbek a pivovar Schlenkerla intenzivním nakouřeným březňákem, který jakoby právě vypadl z udírny.

Ohňostroj chutí ovšem předvedly i domácí minipivovary. Nechme stranou kuriozity jako je kopřivové pivo z produkce Břevnovského klášterního pivovaru nebo svrchně kvašená třináctka, uvařená s přídavkem čerstvých smrkových větviček v Purkmistru Plzeň – Černice.

Povedené byly v nabídce ale hlavně české ležáky, které ve špičkové kvalitě prezentoval například pražský minipivovar U Supa, pražský Bad Flash s názvem „Prostě ležák“ nebo plzeňský Beer Factory jako třírmutovou dvanáctku, nazvanou „ze z Plzně“.

Tuzemské minipivovary dávno také vynikají v kategorii svrchně kvašených Ale (ejlů), z nichž silně chmelený spíše hořký styl IPA se stal už módou. V téhle kategorii nabídl na festivalu pozoruhodné pivo  kupříkladu Pivovar Zhůřák z mini vesnice Zhůř na jižním Plzeňsku. 

Jeho sládek Chris Baerwaldt, Američan, pobývající už 10 let v Česku, uvařil svou Hop Swill IPA jako silnou a výbornou sedmnáctku (skoro 8 procent alkoholu). V panujícím vedru tak bylo riskantní vypít víc než jednu degustační skleničku, kterou pořadatelé dodávají na obsah 0,75 dl.

Jedinou atrakcí je pivo

Festival je už dávno prestižní akcí a ochutnávkou špičkových piv nejen domácí produkce, ale i té zahraniční. V minulých ročnících se už představily pivovary ze všech okolních zemí. 

Na Střeleckou cestu poskládají pořadatelé pravidelně přes 60 stánků. Každý...
Mnozí z více než dvou tisíc rozpálených návštěvníků využívají ve chvíli pauzy...

Žádná muzika, žádné grilované klobásy, nikde ani preclík, ale jen pár jednoduchých jídel na neutralizaci chutí, žádná soutěž typu držení tupláků nebo hodu soudkem ani čímkoliv jiným.

Dvoudenní akce má s ohledem na památkovou ochranu Pražského hradu limitovaný počet návštěvníků, kterých tedy jako v jiných letech dorazily více než dva tisíce. „Nechceme tu žádnou show, kvanta stánků s občerstvením, ryčnou muziku. Jsme v podstatě jediná nekomerční degustační přehlídka u nás. A jedinou atrakcí jsou samotná piva, která patří k těm nejlepším, jaká se u nás vaří,“ komentuje akci její šéf Jan Šuráň.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!