Hlavní obsah

Dva špičkové mobily od Honoru dostaly zelenou, mohou do prodeje

Novinky, mif

Na konci května představil Honor dva špičkové smartphony. Tehdy však kvůli zuřící obchodní válce mezi USA a Čínou vůbec nebylo jasné, kdy a zda vůbec se modely Honor 20 a 20 Pro budou prodávat. Podle italského serveru HD Blog však nyní oba přístroje dostaly potřebné certifikace od Googlu, a tak prodejům již vůbec nic nebrání.

Foto: archív výrobce

Honor 20 Pro

Článek

Tuzemští i zahraniční prodejci se v minulých týdnech zdráhali zařadit oba telefony do nabídky. Značka Honor totiž spadá pod křídla čínské společnosti Huawei, která byla v polovině května připsána americkým ministerstvem obchodu na černou listinu.

Kvůli tomu nemůže čínský podnik nakupovat součástky u amerických společností. Vzhledem k tomu, že byly telefony vyrobeny ještě před zákazem ze strany USA, ale představeny až den po zavedení zákazu, nikdo si netroufl odhadovat, jaká bude jejich budoucnost.

Podle serveru HD Blog však společnost Google udělila dodatečně oběma přístrojům potřebné certifikace, aby se mohly prodávat s operačním systémem Android i všemi jeho aplikacemi, například s internetovým obchodem Google Play.

To jinými slovy znamená, že oba chytré telefony, které mimochodem tvoří vrchol nabídky tohoto výrobce, se mohou již začít prodávat. Kdy se tak stane, však v tuto chvíli ještě není jasné.

Špičkové parametry

Je to poměrně škoda, protože obě novinky vypadaly velmi zajímavě. Jak už samotný název napovídá, tím nejlepším v nabídce bude Honor 20 Pro s bezrámečkovým displejem, který je vybavený hned čtyřmi hlavními fotoaparáty na zadní straně.

O pracovní tempo se stará procesor Kirin 980, který kombinuje výkonná a úsporná jádra. V praxi by tak měla být novinka v porovnání s předchůdcem o 20 procent výkonnější, a přitom až o 40 procent šetrnější k baterii. Do vínku dostal přístroj dále 8 GB operační paměti a 256GB úložiště.

Foto: archív výrobce

Honor 20 Pro

Podobně jako u sesterského modelu Huawei P30 Pro základ tvoří 48MPx senzor. Ten se chlubí umělou inteligencí a trojitou stabilizací obrazu. Další dva fotoaparáty s rozlišením 16 a 8 MPx pak nabídnou širokoúhlý záběr 117°, respektive trojnásobný optický zoom. K dispozici je také speciální makro režim pro focení již od 4 cm. Přední selfie kamera nabízí rozlišení 32 MPx.

Dotyková obrazovka nabízí úhlopříčku 6,3 palce a rozlišení Full HD+, tedy 2340 x 1080 obrazových bodů. Přední kamera se mimochodem ukrývá v průstřelu u levého horního rohu.

Foto: archív výrobce

Honor 20

Stejné rozměry, nižší výkon

Stejně velký displej a pochopitelně také rozměry nabídne také model Honor 20 bez přídomku Pro v názvu. Dvacítka v tomto provedení je vybavena stejnou sérií zadních fotoaparátů a stejným předním fotoaparátem jako Honor 20 Pro. Uživatelé se však musí smířit s absencí optického zoomu.

Honor 20 má k dispozici také výkonný čipset Kirin 980, avšak pouze 6 GB operační paměti a 128GB úložiště.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Technologičtí giganti dávají od Huawei ruce pryč

Google v reakci na přidání společnosti Huawei na černou listinu amerického ministerstva obchodu uvedl, že přestane do nových přístrojů dodávat některý klíčový software. U chystaných produktů by tak nemusely být dostupné všechny služby – například Play Store, Gmail a YouTube nebo Google Mapy.

Omezení ze strany Googlu není pro Huawei jediný problém. Kvůli celé bezpečnostní kauze dávají od čínského výrobce ruce pryč také další technologické giganty. Jsou mezi nimi společnosti Intel, Qualcomm, Xilinx či například Broadcom. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že napětí mezi USA a Čínou kvůli tomu graduje.

Intel je v současnosti největším výrobcem procesorů na světě, i když se soustředí primárně na stolní počítače a servery. Qualcommu patří prvenství mezi mobilními čipsety. Xilinx prodává programovatelné čipy používané v síti a Broadcom je dodavatelem přepínacích čipů, ale například patří také k největším výrobcům BlueTooth a WiFi čipů na světě.

V nabídkách těchto společností je ovšem celá řada dalších klíčových komponent, které jsou nezbytné k výrobě smartphonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám