Hlavní obsah

Vetter, Warholm a Manyonga kvůli zranění přijdou o Zlatou tretru

Ostrava

Na atletické Zlaté tretře nebudou ve čtvrtek závodit oštěpařský mistr světa Johannes Vetter, zlatý medailista z MS v dálce Luvo Manyonga a úřadující světový šampion na 400 metrů překážek Karsten Warholm, který měl v Ostravě běžet jedinou hladkou čtvrtku v sezoně. Vetter a Warholm se zranili minulý týden na mítinku Diamantové ligy v Oslu, Manyonga přijede jen jako divák kvůli zranění z nedělního diamantového závodu v Rabatu.

Foto: Sport.cz

Německý oštěpar Johannes Vetter nakonec na Zlaté tretře závodit nebude.

Článek

Hvězdný německý oštěpař Vetter, který měl být soupeřem vicemistra světa Jakuba Vadlejcha, v Oslu po zánětu šlachy v noze nastoupil k prvnímu závodu v sezoně. Výkonem 85,27 metru z první série zvítězil, ale po druhém pokusu ze soutěže odstoupil. Po jeho odhlášení by měl být největším Vadlejchovým soupeřem bronzový medailista z loňského ME Magnus Kirt. Estonec je výkonem 89,33 metru na druhém místě letošních světových tabulek.

Na domácí půdě v Oslu ve čtvrtek zazářil také Warholm, který časem 47,33 překonal evropský rekord na 400 metrů překážek. Vylepšil o čtyři setiny téměř čtvrtstoletí staré kontinentální maximum, které od roku 1995 držel Francouz Stéphane Diagana. Po doběhu si ale poranil stehenní sval a v Ostravě se nepředstaví. Mužská čtvrtka tak nabídne duel mezi úřadujícím vicemistrem světa Stevenem Gardinerem z Baham a vycházející americkou hvězdou Kennethem Bednarkem.

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Karsten Warholm předvedl parádní výkon

V dálkařském sektoru bude ze dvou plánovaných hvězd závodit jen halový mistr světa Juan Miguel Echevarría z Kuby. Světový šampion pod otevřeným nebem Manyonga bude jen v roli fanouška, protože se v neděli v Rabatu zranil. Po čtvrtém pokusu dostával přímo v doskočišti obstřik na nohu a z plochy byl pak odnesen na nosítkách.

Na Zlaté tretře přesto bude k vidění řada domácích i zahraničních atletických hvězd. Například v ženském oštěpu se utká dvojnásobná olympijská vítězka Barbora Špotáková s loňskou vicemistryní Evropy Nikolou Ogrodníkovou a olympijskou vítězkou z Ria Sarou Kolakovou z Chorvatska, která se vrací po dlouhé zdravotní pauze. Dvoustovku poběží Michael Coleman, na stovce se představí Andre de Grasse, Akani Simbine nebo Michael Rogers.

Koule nabídne duel mistra světa Toma Walshe z Nového Zélandu s českým rekordmanem Tomášem Staňkem a silnými Poláky Konradem Bukowieckým a Michalem Haratykem. Hvězdou výšky bude královna této disciplíny Maria Lasickeneová.

Reklama