The Capitals: Itálie má být podle Salviniho nejbližším evropským partnerem Spojených států

© [EPA/SHAWN THEW]

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí.

///

ŘÍM

„Američan“ Salvini. Místopředseda italské vlády Matteo Salvini odletěl do Washingtonu, aby se zde setkal s americkým viceprezidentem Mikem Pencem a státním tajemníkem Mikem Pompeem.

„Itálie se chce znovu stát prvním evropským partnerem největší západní demokracie,“ řekl Salvini. „Bylo by však komerční i geopolitickou chybou, pokud bychom ze západních zemí vytlačili Rusko,“ dodal.

„V době, kdy jsou instituce EU nestabilní a výrazně se mění, chce být Itálie prvním, nejspolehlivějším, účelným, důvěryhodným a celistvým partnerem pro Spojené státy americké,“ napsal Salvini na sociální sítích.

Dopis evropským institucím. Italský premiér Giuseppe Conte představil obsah dopisu, který jeho vláda plánuje předat Evropské komisi. „Upřednostňování financí nedává EU příležitost růst,“ píše se v dopise.

Přesné znění dopisu bude tématem zítřejší schůzky Conteho s Matteem Salvinim a Luigim Di Maiem. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

///

VARŠAVA

Příliš nákladní vojáci? Opoziční lídr Grzegorz Schetyna kritizuje polskou vládu a prezidenta za podpis vojenské dohody s USA.

Poukazuje především na vysoké náklady za přítomnost tisíce amerických vojáků. Někteří vojenští experti navíc upozorňují, že Spojené státy chtějí Polsku prodat stíhačky F-35 bez některých důležitých systémů.

Moskva označila dohodu mezi Polskem a USA za agresivní krok. Americký velvyslanec ve Varšavě Georgette Mosbacher však tvrdí, že Američané Polsku pouze pomohou s obranou hranic.

„Historie, zejména zde v Polsku, dokazuje, že země musí být vůči svým sousedům velmi opatrná a musí se umět bránit,“ dodal v rozhovoru pro agenturu Reuters.

///

PAŘÍŽ

Evropské drony jsou dobré, ale drahé. Evropský program Eurodrone UAV bude úspěšný pouze tehdy, pokud výrobci předloží konkurenční nabídku. Uvedla to francouzská ministryně obrany Florencie Parlyová.

Nabídku na výrobu evropských dronů zatím představil francouzský Airbus a Dassault Aviation spolu s italskou společností Leonardo. Francie se však domnívá, že je program „příliš drahý“.

Paříž se dále podílí na společném obranném projektu v rámci EU. Spolu s Berlínem a Madridem navrhují stíhačky nové generace. Země se navíc zavázaly k vybudování největšího evropského zbrojního projektu označovaného jako Future Air Combat System (FCAS).

Nový lídr. Bývalý politický poradce Emmanuela Macrona a ředitel kampaně hnutí Obroda Stéphane Séjour byl zvolen předsedou francouzské středové delegace v Evropském parlamentu. Do čela nové evropské frakce složené z liberálů a Macronova hnutí však zatím navržen nebyl. Současnými kandidáty jsou nizozemská europoslankyně Sophie In’t Veldová, bývalý rumunský premiér Dacian Ciola a švédský europoslanec Fredrick Ferderley. (Aline Robert, EURACTIV.fr)

///

ATHÉNY / NIKÓSIE

Upozornění místo sankcí? Kypr a Řecko chtěly požádat členské země EU o zavedení sankcí vůči Turecku v případě, že bude Ankara pokračovat ve cvičeních v kyperské výlučné ekonomické zóně.

Agentura Reuters však uvedla, že Unie není připravena jít tak daleko a Ankaře předá jen varování. Podle návrhu závěrů by vedoucí představitelé EU měli pokárat Turecko za to, že se „nadále vzdaluje od Evropské unie“, a proto vyzývají Ankaru, aby zastavila nelegální průzkumné vrty v kyperských vodách.

///

LONDÝN

Proevropský Shakespeare? Podle místopředsedy labouristů Toma Watsona je William Shakespeare „nejdůležitější Angličan v historii“, který byl „hluboce proevropský“.

Ve svém projevu v Centru pro evropskou reformu také vyzdvihl důležitost uspořádání druhého referenda o členství Spojeného království v EU, a to i navzdory nejasnému přístupu předsedy strany Jeremyho Corbyna.

„Naši členové jsou za setrvání, naše hodnoty jsou za setrvání, naše srdce jsou za setrvání,“ řekl Watson. „Jen veřejné hlasování může přerušit tuto patovou situaci.“ (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

///

MADRID

Problémy s katalánskými separatisty. Španělská volební rada (JEC) v pondělí (17. června) odmítla povolit třem katalánským separatistům zvoleným do europarlamentu převzít svůj mandát.

Dva z nich – bývalý katalánský předák Carles Puigdemont a poradce pro zdravotnictví Toni Comín – uprchli do Belgie poté, co se v říjnu 2017 pokusili o odtržení Katalánska od Španělska. Třetím je Oriol Junqueras, bývalý viceprezident Katalánska, který je ve vazbě a čeká na rozhodnutí Nejvyššího soudu. (EuroEFE.EURACTIV.es)

///

BERLÍN

Das Auto. Na německou železniční síť bylo v roce 2018 vynaloženo v přepočtu na jednoho obyvatele 77 eur. Informovala o tom zpráva aliance Pro-Rail. Nejvíce investovalo do železnic Švýcarsko, kde na jednoho občana vychází částka 365 eur. Další v pořadí je Rakousko (218 eur).

Podle Pro-Rail je zklamáním, že Německo nadále mnohem více investuje do silniční infrastruktury, zatímco ve Švýcarsku a Rakousku investice do železnic překonávají investice do silnic. (Claire Stam, EURACTIV.de)

///

BRATISLAVA

Za lidi. Nová strana slovenského exprezidenta se bude jmenovat „Za lidi“. Priority své partaje představil Andrej Kiska poté, co předal prezidentský úřad Zuzaně Čaputové. Je mezi nimi zdravotnictví, vzdělávání, spravedlnost, řešení regionálních rozdílů a životní prostředí.

Strana se na politickém spektru řadí k umírněnému konzervatismu. Jádro týmu tvoří regionální politici, bývalí europoslanci, vůdce demonstrací „Za slušné Slovensko“ či bývalý slovenský velvyslanec při NATO. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

///

PRAHA / SOFIE

Superpočítač. Česká republika a Bulharsko jsou mezi osmi zeměmi EU, které se stanou sídlem unijních superpočítačů. Ty budou evropským vědcům, průmyslu i byznysu pomáhat rozvíjet nové technologie v oblastech, jako je zdravotnictví či ochrana klimatu.

Podle evropské komisařky pro digitální ekonomiku a společnost Mariyi Gabrielové bude projekt dokončen v roce 2020. Generální ředitel EK pro komunikační sítě, obsah a technologie Roberto Viola k tomu dodal, že superpočítač umístěný v Bulharsku bude mít stejný výkon jako počítač NASA. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz, Dnevnik.bg)

///

ZÁHŘEB

Prioritou chorvatského předsednictví bude vláda práva. Ministr spravedlnosti Dražen Bošnjaković na konferenci organizované Zastoupením Evropské komise v Chorvatsku prohlásil, že prioritou chorvatského předsednictví v Radě EU bude vláda práva ve všech členských státech.

„Věříme, že všichni členové EU musí mít vysokou úroveň vlády práva,“ uvedl Bošnjaković s připomínkou reforem, které muselo Chorvatsko podstoupit, aby mohlo do EU vstoupit. (Karla Junicic, EURACTIV.hr)

///

LUBLAŇ

Pokus o vraždu soudkyně? Mariborská soudkyně Daniela Ružićová, která měla na starosti hned několik významných případů, byla v neděli napadena a těžce zraněna. Policie tvrdí, že motiv útoku je stále nejasný, a vyšetřuje jej jako pokus o vraždu.

Ministerstvo spravedlnosti v reakci na to zdůraznilo důležitost soudců v ochraně vlády práva. Politická reprezentace útok odsoudila. (Karla Junicic, EURACTIV.hr)

///

VILNIUS

Moderní Černobyl. Populární seriál Černobyl se částečně natáčel ve Vilniusu. Litevský ministr financí Virginijus Sinkevicius chce proto využít příležitosti a přilákat do země turisty.

Sinkevicius na druhou stranu varoval před stávající jadernou hrozbou. Konkrétně měl na mysli nově postavenou běloruskou jadernou elektrárnu v Astravasu poblíž hranic s Litvou, která používá stejný typ reaktoru, jaký měl dříve Černobyl. (Angele Kedaitiene, EUnewsLithuania)

///

Kalendář