Unipetrol vrací státu prvních 30 tisíc tun ropy, všechnu má dodat do půl roku

Státní správě hmotných rezerv se začala vracet ropa zapůjčená v květnu koncernu Unipetrol. Radiožurnálu to řekl šéf správy Pavel Švagr. Stát ji petrochemické společnosti poskytl během výpadku, kdy se do ropovodu Družba dostala znečištěná ropa.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrální tankoviště ropy - Nelahozeves

Centrální tankoviště ropy - Nelahozeves | Zdroj: Mero, a.s.

Do zásobníků v Nelahozevsi se v těchto dnech vrací prvních třicet tisíc tun ze zápůjček Unipetrolu. Surovina má podle předsedy této správy Pavla Švagra dobrou kvalitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž ze státního úložiště ropy v Nelahozevsi na Mělnicku. Na místě natáčela Zdeňka Trachtová

„Minulý týden jsme přijali první část, teď přijímáme další část. Celkově se nám v těchto dnech vrací a také vrátí zhruba do konce tohoto týdne prvních 30 tisíc tun. Ropa je v dobré kvalitě, před příjmem si samozřejmě děláme certifikaci a testy,“ upřesnil pro Radiožurnál Švagr.

Správa hmotných rezerv zapůjčila koncernu Unipetrol zhruba třetinu ze svých celkových zásob. Šlo o dvě zápůjčky, obě v množství více než 100 tisíc tun ropy. Roční kapacita litvínovské rafinerie je téměř šest milionů tun ropy. Podle Švagra by se zásoby měly státu zcela vrátit do půl roku.

Výpadek ropy z Družby

Dodávky ruské ropy byly ropovodem Družba zastaveny koncem dubna. Zjistilo se, že surovina v potrubí obsahuje nadlimitní množství organického chloridu. Ten se využívá při těžbě ropy, než se ale surovina dostane do potrubí, musí se z ní tato příměs odstranit, protože by mohla poškodit zařízení rafinerií. Země napojené na ropovod proto dovoz ruské ropy zastavily.

Výpadek postihl také Česko, provoz byl pak v květnu obnoven. Celkem mělo být kontaminováno zhruba pět milionů tun ropy.

Moskva vyšetřuje nové podezřelé kvůli znečistění ropy. Jde o čtyři zaměstnance Transněfti

Číst článek

Vyšetřovatelé se domnívají, že v březnu a dubnu 2019 byla do potrubí v uzlu v Samarské oblasti poblíž vesnice Nikolajevka přidána znečištěná ropa, aby se skryly krádeže ropy.

Mezi obviněnými jsou zaměstnanci firmy Něftěperevalka, Petroněfť Aktiv, Magistral, Samaratransněfť-Terminal a Petroněft Group. Čtyři lidé byli zatčeni, na dva byl vydán mezinárodní zatykač. Všichni jsou obviněni z krádeže ropy.

Ruský list Kommersant však již dříve upozornil, že do ropovodu se původně dostalo jen 300 tun kontaminované ropy.

Aby se dosáhlo daného znečištění, musela by koncentrace organických chloridů v této ropě činit 30 až 50 procent. Takové množství se však běžně nepoužívá.

Navíc je organický chlorid desetkrát dražší než ropa a jednodušší by bylo nahradit ukradenou ropu vodou. Mnoho odborníků i úředníků se tak domnívá, že to byla cílená sabotáž. Upozorňují, že byla vybrána látka, která má velký vliv na kvalitu, je obtížné ji z ropy vyčistit a při standardní kontrole se snadno neodhalí.

Zdeňka Trachtová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme