Jóga: Cviky, které zlepší soustředění i spánek a zvládne je každý | Moje zdraví

Jóga pro lepší spánek i proti stresu: Cviky, které zvládne každý, i když nemá moc času

  • Jóga pro lepší spánek i proti stresu: Cviky, které zvládne každý, i když nemá moc času
    Autor: istock.com
    18. června 2019 • 09:27

    Určitě jste si toho všimli, kdekdo medituje, chodí cvičit jógu a pochvaluje si nejen benefity tělesné, ale i duševní. Správně tušíte, že základem je pravidelnost. Ale nikde není řečeno, že pokud necvičíte hodinu každý den, nemá to cenu. Naopak! Každý pohyb se počítá! Zkuste těchto pět asán a uvidíte sami!

    "Začněte jen s pár základními ásanami každý den. Pokud máte jógamatku, nechte si ji rozloženou doma, a když jdete kolem, zastavte se třeba jen na 5 minut," říká Adéla Porubská, zakladatelka studia YOGA MOVEMENT. "A pokud jógamatku nemáte, vůbec to nevadí. Stačí kousek čisté podlahy, zahrady, parket, koberce. Jóga se dá cvičit opravdu kdekoliv."

    Adéla pro vás vybrala pět základních asán. Zvládne je opravdu každý, i začátečník. A benefity? Pokud budete cvičit pravidelněji, zlepší se vám krevní oběh, některé asány mají pozitivní vliv na náš centrální nervový systém, jiné zlepšují koncentraci, stres a úzkost a napomáhají k dobrému spánku. Naučte se tedy těchto pět asán a kdo ví, třeba si jógu zamilujete a pustíte se i do dalších!

    Sukhasana neboli pohodlný sed

    Jedna z nejlepších věcí, které můžete udělat sami pro sebe každý den, je, zastavit se, zavřít oči a na chvíli obrátit pozornost jen ke svému dechu. Posaďte se do překříženého sedu, zavřete oči a zpomalte svůj dech. Pozorujte, kam směřuje, jak hluboký či mělký je. Potom svůj dech zpomalte, při nádechu počítejte do pěti, stejně tak při výdechu. Zopakujte několikrát za sebou.

    Co vám přinese

    Zlepšuje koncentraci, zmírňuje stres a pocit úzkosti a zlepšuje spánek.

    Adéla Porubská • Autor: Yogamovement.cz

     

  • Marjaryasana & Bitilasana

    Přejděte na všechny čtyři, otevřete dlaně na šířku ramen a kolena na šířku pánve. S nádechem prohněte záda, otevřete hrudník. S výdechem zatlačte dlaně do země a přes kulatá záda se podívejte k pupíku. Zopakujte 5x. Zpomalte svůj dech a přizpůsobte rychlost pohybu svému dechu.

    Co vám přinese

    Tato pozice probudí vaši páteř, zlepší koordinaci celého těla, stimuluje ledviny a žlázy nadledvinek.

    Adéla Porubská • Autor: Yogamovement.cz
    Adéla Porubská • Autor: Yogamovement.cz

  • Parivrtta anjaneyasana

    Přejděte do nízkého výpadu, začněte s pravou nohou vepředu. Nejprve vzpažte obě dvě ruce nahoru, prodlužte páteř. Potom spojte dlaně před hrudník a rotujte na za pravým ramenem. Poté opakujte i na druhou stranu s levou noho dopředu.

    Co vám přinese

    Masíruje břišní orgány a zlepšuje zažívání. Protahuje stehenní svaly a hýžďové svaly.

    Adéla Porubská • Autor: Yogamovement.cz

  • Balasana

     

    Spojte palce u nohou k sobě, otevřete kolena na šířku pánve nebo na šířku podložky. Natáhněte ruce dopředu a dosedněte na paty.

    Co vám přinese

    Přináší uvolnění často přetěžované bederní oblasti a má velmi pozitivní vliv na náš centrální nervový systém. Protahuje oblast kotníků, bederní páteře, ramen a vazy v kolenou.

    Adéla Porubská • Autor: Yogamovement.cz

  • Supta baddha konasana

    Lehněte si na záda, spojte chodila k sobě a otevřete kolena do strany. Prodlužte kostrč dopředu tak, abyste necítili žádné napětí v bederní oblasti. Natáhněte ruce za hlavu a chytněte se za lokty. Obraťte pozornost opět ke svému dechu.

    Co vám přinese

    Stimuluje aktivitu vaječníků, ledvin a močového měchýře. Zlepšuje krevní oběh, vytváří prostor v oblasti hrudníku a tím pádem otevírá prostor pro vaše srdce a plíce. Zkuste s nádechem pozorovat, jak se rozpíná váš hrudní koš do strany. Zároveň tato pozice otevírá oblast kyčlí a třísel.

    Adéla Porubská • Autor: Yogamovement.cz

    A pokud byste chtěla do jógy proniknout hlouběji a zkusit i třeba běh nebo paddleboard, máte šanci v sobotu 22. června na Střeleckém ostrově. Jedinečný projekt Justwoman by Reebok přinese den plný zábavy, sportu a pozitivní energie. Cílem akce je vše vyzkoušet a bavit se, užít si čas s kamarádkami a třeba si některý sport i zamilovat a také podpořit Ligu proti rakovině.

     

Autor: redakce
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.