TZ: Lazyexif

Lazyexif / Galerie Polagraph / Praha / 26. 6.  – 20. 9. 2019

„19. března 2K16 jsem si pořídil analog. Od té doby jsem závislý. Tahle sbírka postupně mapuje vývoj této závislosti. Nejsem fotograf, jen pozorovatel s možností zaznamenat.”

Galerie Polagraph představí výběr fotografií Martina Kozáka vystupujícího pod přezdívkou lazyexif.

Martin pochází z Ostravy, kde studoval grafický design v atelieru Text Forma Funkce. Své studium ale uzavřel až v daleké Plzni magisterským titulem na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara. Už přes pět let žije v Praze, kam se přestěhoval kvůli své práci. Je spoluzakladatelem design studia @REMEMBERSHIP_, kde zastává pozici designéra a ve volném čase se věnuje kolektivu @audiovideobass, pro který také fotí jednotlivé eventy. Fotografii studoval jako teorii na vysoké škole, ale přes digitální zrdcadlovku a experimentální focení na starou Nokii se dostal až ke svému prvnímu analogu, který ho svými výstupy naprosto nadchnul a o fotografii se tak začal zajímat mnohem intenzivněji.

„V designu se od člověka stále očekávají výsledky. Fotka mi dává prostor tvořit volně, musím tady plnit jen svá očekávání.”

Lazyexif vznikl jako malý projekt, který se postupem času stal pro Martina součástí každodenního života. Ve své tvorbě si postupně oblíbil souboje světla a tmy a ve ztížených světelných podmínkách hledá možnosti jak propojit více momentů v jeden funkční celek. Většinu jeho analogových fotografií tak tvoří multiexpozice, které diváka vtahují do několika plánů a obrazů najednou a dovolují mu objevovat.

Bez svého Pentaxu téměř neopouští byt, takže se můžete těšit na selekci nejrůznějších situací, které město a večerní život nabízí.

Vernisáž proběhne 25. Června od 18.00 v pražské galerii Polagraph za účasti autora Martina Kozáka a kurátora výstavy Jana Royta.