TOPlist

Google kradl texty písní službě Genius, prozradila ho morseovka

Službu Genius zná asi každý, kdo si někdy vyhledával text písničky. Web funguje již od roku 2009, kdy vznikl jako platforma pro přidávání anotací k rapovým skladbám, od té doby rozšířil svůj záběr na všechny žánry.

Když Google začal před pár lety zobrazovat box s textem vyhledávané písně přímo ve svém vyhledávači, Geniusu a podobným službám pochopitelně klesla návštěvnost. Genius se tak začal pídit po tom, kde Google vlastně texty bere.

Důkaz morseovkou

V roce 2016 Genius pojal první podezření, že Google bez dovolení čerpá texty z jejich webu. Při vyhledávání písně „Panda“ od rappera Desiigner totiž Google zobrazoval písmeno od písmene stejný text, jako měl na svém webu Genius. Dané písni je přitom velmi špatně rozumět a bylo tak relativně nepravděpodobné, že by Google nezávisle dospěl ke zcela identickému textu.

google genius texty pisni
Jednoduchý trik služby Genius odhalil, že Google skutečně používá jejich texty.

To však nebylo pořád dost na usvědčení. Genius proto přišel s chytrým nápadem a své texty opatřil jakýmsi „vodoznakem“. Do některých písní tak pomocí střídajících se apostrofů >< a >< zakódoval morseovkou vzkaz „red handed“, tedy něco jako „chycen při činu“. A trik zafungoval, minimálně u 100 textů Google přejal vše znak od znaku, včetně onoho vzkazu.

Google se brání, že si texty písní licencuje od třetí strany, služby LyricFind. Celou záležitost však prý bere vážně a pokud zjistí pochybení, s partnerem ukončí spolupráci. Samotný LyricFind nicméně popřel, že by text kopírovali z webu Geniusu. Tomu se však vzhledem k zakódované zprávě dá věřit jen stěží.

Otázkou však je, nakolik má Genius možnost zjednat nápravu právní cestou. Google jednak texty licencuje od zmiňované třetí strany, ale navíc ani Genius nevlastní autorská práva k textům písní. Ty samozřejmě patří hudebníkům. Je tak poněkud nejasné, jak by v tomto ohledu rozhodl soud v případném sporu.

Google navíc záhy po zveřejnění začal zobrazovat texty jen s jedním typem apostrofů, tedy bez zakódovaného obvinění. I pokud by z této konkrétní kauzy nic nebylo, staví to Google do špatného světla v době, kdy se mluví o tom, že americké ministerstvo spravedlnosti zvažuje zahájení vyšetřování jeho praktik údajně potlačujících konkurenci.

Autor článku Tomáš Krompolc
Tomáš Krompolc
Fanoušek Androidu, Googlu a moderních technologií. Rád si poslechne tvrdší hudbu a mezi jeho nejoblíbenější seriály patří ty z produkce Netflixu. V současné době je spokojeným majitelem telefonu OnePlus 6.

Kapitoly článku