18.06.2019 14:11

Hlavními hosty festivalu Nultý bod budou Dana Michel a Raimund Hoghe

11. ročník Mezinárodního festivalu fyzického a tanečního divadla Nultý bod proběhne od 15. do 20. července 2019 v prostorách Divadla v Celetné, Kampusu Hybernská a Divadla X10 (DUP39). Festival do Prahy pravidelně přiváží to nejzajímavější ze současné zahraniční tvorby na poli cross-over projektů se zaměřením na taneční, loutkové a vizuální divadlo.

Letošním zahraničním hostům dominuje kanadská tanečnice a choreografka Dana Michel, která Nultý bod 2019 odstartuje v pondělí 15. července ve 20 hodin v Divadle v Celetné. Držitelka Stříbrného lva (neboli Velké ceny poroty) z benátského Biennale odmítá kompromisy a nebojí se vytvářet vlastní pohybový jazyk. V představení CUTLASS SPRING nabídne nečekaný pohled na osvobození vlastního těla. Druhým výrazným jménem je Raimund Hoghe - bývalý dvorní dramaturg Piny Bausch, v současné době zásadní osobnost německé taneční scény. 

Festival letošním ročníkem zahajuje svou další dekádu a opět se programově rozšiřuje o více zajímavých hostů a představení, která jsou charakteristická velmi osobním přístupem a pohledem na zpracované téma. A tímto rokem také zahajujeme svou spolupráci s Divadlem X10 a také s prostorem Kampus Hybernská,“ poznamenává  ředitelka festivalu Ludmila Vacková.

Festival Nultý bod 2019 zahájí vystoupení CUTLASS SPRING kanadské tanečnice Dany Michel. Katalánský performer Xavier Bobés uvede své představení pro pět diváků nazvané Things Easily Fogotten, ve kterém ukáže svůj pohled na španělskou historií druhé poloviny 20. století. Jeden z nejvýraznějších německých choreografů Raimund Hoghe přiveze do Prahy taneční performance Songs for Takashi. Polská performerka Marta Ziółek uvede představení Make Yourself oscilující mezi politickou kritikou, sarkastickým vtipem a reklamním spotem. Tereza Bartůňkova a Jan Čtvrtník nabídnou sugestivní audiovizuální pouť postapokalyptickou krajinou v představení Tamura. Agata Siniarská se prostřednictvím své performance Second Nature postaví klimatické krizi. Nebude chybět představení členů, kteří zazářili v produkcích Spitfire Company, konkrétně se v programu objeví Cecilé Da Costa ve své nové performance Rosemarin. Soubor Tantehorse připravil divadelní experiment na hranici performance, instalace a únikové hry pro jednoho diváka nazvaný Osudety: In the Middle of Nowhere. Proběhnou také performance washingtonského hudebního tělesa Interference Collective, zaměřujícího se na novou hudbu a nová media. Každoroční součástí festivalu budou opět workshopy určené profesionálům i studentům všech uměleckých oborů. Doprovodný hudební program No One Future přípraví ve spolupráci s Palácem Akropolis opět Marie Čtveráčková aka Mary C.

“Druhé desetiletí startujeme s neuvěřitelným programem. Raimund Hoghe i Dana Michel patří mezi absolutní špičku světové taneční scény. Je až neuvěřitelné, že jsme je dostali do Prahy. To svědčí o vzrůstající prestiži Nultého bodu.”, dodává dramaturg Petr Boháč.

www.nultybod.cz

Autor článku: Eliška Míkovcová

Hlavními hosty festivalu Nultý bod budou Dana Michel a Raimund Hoghe

Festivaly

24.04.2024

V rámci oslav Mezinárodního dne tance vystoupí 450 tanečníků dvanácti národností

Blíží se třídenní oslavy Mezinárodního dne tance, celosvětově uznávaného svátku vyhlášeného UNESCO. „Republiku roztančíme flashmobem, celodenním tanečním programem a dvěma gala představeními,“ říká iniciátor akce ze společnosti Art 4 People a choreograf letošní řady StarDance Martin Kolda.

24.04.2024

Přístav 18600 vstupuje do své 10. sezony

Už 10 let ožívá prostor někdejšího vlakového seřadiště na vltavském břehu v Karlíně kulturou, vzděláním i sportem. Pod názvem Přístav 18600 zde vzniká živý park, veřejně přístupná zeleň pro Karlín i širší okolí. Letošní jubilejní sezónu zahájí pražské soulovo-funkové seskupení Rising Spirits.

24.04.2024

ProART Festival 2024 už pojednadvacáté rozzáří česká a moravská města, letos s mottem ŠIŘTE KRÁSU

ProART Festival představuje svůj XXI. ročník s mottem „Šiřte krásu“. Festival opět přichází s uměleckými dílnami a večerním multižánrovým programem ve městech Kačina, Moravský Krumlov, Brno, Praha, Jičín, Slavonice a Olomouc. Workshopy otevřené pro veřejnost i profesionály nabídnou široký výběr oborů včetně tance, herectví, zpěvu, fotografie, psaní a hudby. V rámci večerního programu se můžete těšit na představení jednotlivých lektorů, hostujících umělců a představení ProART Company.