Žena žaluje nemocnici v Písku, po operaci dělohy má poškozený močovod

  14:23
Českobudějovický krajský soud se začal zabývat případem dvaapadesátileté pacientky, která kvůli operaci dělohy z roku 2013 žaluje píseckou nemocnici. Má za to, že jí lékaři nedbalostí způsobili komplikace a utrpení. Během zákroku jí totiž nechtěně přerušili močovod.
Ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Podle žaloby lékaři po operaci nereagovali dostatečně rychle na obtíže pacientky a zavinili trvalé následky. Sporem o určení odpovědnosti za příčiny a následky se přitom už zabýval začátkem roku Okresní soud v Písku, který žalobu zamítl. 

Podle jeho názoru se chyba sice stala, ale spadá pod možná rizika, která pacient přijímá svým podpisem a souhlasem s operací.

Takové odůvodnění odmítá advokátka žalobkyně a proti rozhodnutí se s klientkou odvolala. „Pacientka byla v situaci informačního deficitu, spoléhala se na odbornost lékařů. Prožila si od té doby útrapy a nepochopení,“ upozornila Klára Kořínková.

Podle ní a některých znalců mohla poškození močovodu způsobit příliš silná dávka elektrického proudu při manipulaci s přístrojem, který zastavuje krvácení. Výboj přerušil močovod. 

Kořínková argumentuje mimo jiné novým občanským zákoníkem platným od roku 2014, podle něhož odpovídá ve zdravotnictví každý za škodu způsobenou okolnostmi, které mají původ v povaze přístroje.

Naopak právní zástupce nemocnice a ředitel právní kanceláře České lékařské komory Jan Mach tvrdí, že nepříjemné následky mohlo způsobit víc příčin. Povinností žalobce je pak podle něj prokázat tu zásadní. 

Odkázal na názory dalších znalců, že močovod mohl poškodit rovněž operatér při podvazování děložního čípku. Požadoval, aby soud dnes potvrdil zamítnutí žaloby. 

Žalobkyni přijel k soudu podpořit manžel

Předseda senátu krajského soudu Miloš Pól nakonec odvolání žalobkyně uznal a rozsudek soudu nižší instance zrušil. „Posudek znalce žalované strany je místy nesrozumitelný, navíc okresní soud nepovolil další znalce navržené žalobcem. V tomto případě je třeba pokračovat v dokazování,“ rozhodl soudce Pól. Případ se tak vrátí k novému projednání na okresní soud, kde by se k věci měli vyjádřit další odborníci.

Samotná žalobkyně uvedla, že několik let trvající spor je pro ni psychicky náročný. U soudu ji podpořil i manžel.

„Okresní soud odmítl náš návrh na revizní posudek, případ se táhne roky, hrozilo jeho promlčení,“ posteskla si drobná žena, která v roce 2013 podstoupila dnes běžnou laparoskopickou operaci k odstranění nádoru.

Podle její advokátky Kláry Kořínkové je teď zásadní určit odpovědnost za chybu při operaci. Pak bude následovat požadavek odškodnění, minimálně za bolestné.