Vyhodnocení EKG online nabízí první česká pojišťovna, zatím jen u hodinek Apple

Apple Watch EKG

Apple Watch EKG Zdroj: OZP

Hodinky Apple Watch Series 4 dokáží změřit EKG
Hodinky Apple Watch Series 4 dokáží změřit EKG
3
Fotogalerie

Oborová zdravotní pojišťovna jako první zdravotní pojišťovna v Česku zavádí využití chytrých hodinek Apple Watch 4 k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. EKG, které se na nich natočí, může jejich nositel přes aplikaci pojišťovny odeslat přímo do lékařského centra, které vyhodnotí výsledky a klientovi obratem pošle odpověď. V budoucnu by se měla funkce rozšířit i na zařízení s operačním systémem Android.

EKG v chytrých hodinkách slouží hlavně k odhalení srdečních arytmií, které jsou jinak těžko detekovatelné. Pacient může cítit obtíže, které z počátku rychle odezní, takže jim nevěnuje pozornost. Tento typ problémů nemusí zachytit ani dlouhodobější sledování pomocí holteru, který měří EKG během určitého časového úseku. Právě to je výhoda chytrých hodinek, které mají uživatelé na ruce neustále.

Chytré hodinky ale zatím neumí detekovat závažnější srdeční vady, jako je například infarkt myokardu. „Kvůli využití jednokřivkového EKG mají nejedno omezení, takže by měl každý záznam z nich zkontrolovat zkušený kardiolog. Pokud člověk zvládne zachytit EKG během případných potíží, může to být cesta k odhalení nebezpečného onemocnění,“ říká předseda České asociace pro srdeční rytmus Martin Fiala.

Právě kvůli kontrole od zkušených kardiologů se výsledky měření hodinky posílají do Mezinárodního centra pro telemedicínu MDT. „Když obdržíme EKG křivku, naši lékaři provedou analýzu a snaží se co nejrychleji odpovědět. Ta prodleva samozřejmě závisí na vytíženosti lékaře, který může být i v ambulanci, ale většinou jsou naši lékaři dostupní i díky tomu, že on-line sledujeme okolo tisícovky pacientů,“ vysvětluje ředitelka a majitelka centra Veronika Bulková. Klienti OZP mají každý měsíc nárok na pět vyhodnocení EKG zdarma, v případě detekovaných problémů pojišťovna klienta ihned objedná k lékaři. 

Vytvoření EKG křivky je možné i na jiných zařízeních než jsou hodinky od Applu. Podle zástupců pojišťovny ale zatím nejsou tak přesná. „Testujeme i služby, které fungují na systémech s Androidem. Funguje to na stejném principu, jako Apple Watch, takže to zobrazí EKG křivku. Jiná zařízení typu Garmin ale pracují pouze s variabilitou srdečního rytmu,“ upozorňuje Bulková.

Pořízení chytrých hodinek Apple je ale stále poměrně drahou záležitostí, proto chce OZP v nejbližší době klientům nabídnout slevy na nákup nositelné elektroniky. „Máme systém bonusových slev, kterými podporujeme aktivity klientů. Do nich chceme zařadit i chytré hodinky, každý pojištěnec by měl mít možnost koupit si je se slevou. Současně klientům na jejich nákup umožníme využívat kredity, které získávají v rámci fondu prevence,“ říká generální ředitel Oborové zdravotní pojišťovny Radovan Kouřil. 

V Česku je funkce měření EKG u hodinek Apple Watch dostupná od poloviny května. Do té doby tuto funkci podporovaly pouze ve Spojených státech, kde se jim podařilo detekovat u několika pacientů arytmitická onemocnění, jako je například fibrilace síní. Ta u pacientů způsobuje ztrátu čerpací funkce srdečních předsíní. Vysokou kvalitu měření EKG u hodinek potvrdila řada studií

Magazín E15 „Jak uspět v digitální době“ objednávejte zde >>>

Video placeholde
• E15