TOPlist

Facebook spouští vlastní kryptoměnu. Libra nemá konkurovat Bitcoinu, ale tradičním měnám

libra 2

Spekulace se staly skutečností, Facebook dnes oznámil příchod nové kryptoměny založené na blockchainu. Jmenuje se Libra a podle Facebooku zasáhne celý globální trh.

Libra: převody peněz a bezhotovostní platby

Oproti Bitcoinu bude Libra podpořená rezervou aktiv, takže by měla být odolná vůči nepředvídatelnému kolísání kurzu. Facebook slibuje, že měna bude stabilní jako např. dolar a díky tomu má být důvěryhodným finančním nástrojem. Zpočátku prý bude sloužit k bezhotovostním platbám a převodu peněz mezi jednotlivci v rozvojových zemích, ve kterých jsou omezené přístupy k tradičním bankám.

Přestože Libru od počátku buduje Facebook a nejvíce se zasadí o její spuštění, samotný projekt bude postoupen širší komunitě; starat se o něj bude nezisková organizace Libra Association tvořená 27 partnery, mezi které patří např. MasterCard, Visa, eBay, Vodafone, Uber, a další. Tato asociace se také postará o zajištění finančních rezerv, které budou virtuální měnu krýt. Sdružení bude mít členy po celém světě, sídlit bude ve švýcarské Ženevě.

libra

Digitální peněženka Calibra

V souvislosti s Librou spustí Facebook vlastní digitální peněženku Calibra, kterou bude provozovat stejnojmenná dceřiná firma. Peněženka umožní přesun peněz mezi uživateli i platby fyzických a digitálních účtů a bude dostupná ve vlastní aplikaci, popř. v aplikacích Messenger či WhatsApp. Facebook tvrdí, že nehodlá nijak využívat informace o účtech zákazníků služby Calibra, např. k cílení reklamy na Facebooku. Bezpečí má být na prvním místě, kryptoměna se bude spoléhat na procesy ověřování a boje proti podvodům stejnými způsoby jako banky a kreditní společnosti; pokud by došlo k napadení účtu a zpronevěření peněz, Calibra nabídne uživateli refundaci.

calibra

Calibra má být spuštěna v průběhu příštího roku, nutno však podotknout, že nebude jedinou peněženkou, která bude schopná Libru spravovat.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku