Česko mezi největšími spammery světa. Ze země míří každý den skoro dvě miliardy zpráv

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
18. 6. 2019 16:42
Česko obsadilo přední příčky v celkovém množství odesílané nevyžádané pošty. Každý stošedesátý spam pochází z tuzemska. Shodný podíl má i Německo či Nizozemsko. První místo patří Číně (6,5krát více než Česko) po ní následují Spojené státy (pětkrát více) a Brazílie (čtyřikrát více). Vyplývá to z dat společnosti Cisco Talos Intelligence.
Státy a spam.
Státy a spam. | Foto: Talosintelligence

"V současné době jsme doslova zavaleni spamem, ačkoliv díky filtrům to nemusíme tak vnímat. Nevyžádanou poštu dnes tvoří 17 z 20 e-mailů a průměrně je denně odesláno asi 300 miliard spamů. Navíc ze statistik Cisco vyplývá, že zhruba každý osmý až desátý spam obsahuje infikovaný soubor nebo odkaz," vysvětluje výsledky měření bezpečnostní expert Cisco Milan Habrcetl.

V pořadí států produkující nevyžádanou poštu Česko obsadilo 15. příčku, řada zemí před ním se však o místa v žebříčku díky shodným hodnotám dělí. Pokud bychom to zohlednili, skončilo tuzemsko na sedmé pozici spolu s Argentinou, Itálií a Polskem. Z 300 miliard odeslaných spamů denně jich na Česko připadá zhruba 1,88 miliardy.

Kliknutím na odkaz ve spamu se napadené zařízení může stát obětí těžby kryptoměn nebo jiného obohacení hackerů. To vyžaduje velkou výpočetní sílu, a proto hackeři pořádají hromadné útoky na větší množství zařízení, mezi která se úsilí potřebné k těžbě rozdělí.

Hackeři mohou počítač také zablokovat a požadovat výkupné za jeho opětovné zpřístupnění. Uživatel se pak může nevědomky stát tím, kdo spam dále rozesílá.

Při klikání na nebezpečné odkazy v nevyžádaných e-mailech se do napadeného zařízení může navíc nainstalovat škodlivý software, který pak funguje jako útočný robot. Větší počet nakažených počítačů pak může vytvořit síť zvanou "botnet".

Botnet potom může provádět další škodlivou činnost, jako jsou například DDoS útoky, které zahltí a znefunkční určitou internetovou stránku nebo službu.

Oběti si často napadení nejsou vědomy a za výdělek útočníků samy zaplatí ve vyšších účtech za energii a zhoršeným výkonem svých počítačů, mobilů, chytrých televizí nebo jiných napadených zařízení. Podobné útoky začaly být populární na konci roku 2017 v souvislosti s rostoucí hodnotou Bitcoinu a jiných kryptoměn.

 

Právě se děje

Další zprávy