Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Angína u dětí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4855x )

Angína je infekční zánět krčních mandlí, který se mnohem častěji vyskytuje u dětí, běžně však postihuje také dospělé. Ačkoli se jedná o velmi častou nemoc, její léčbu se nedoporučuje podceňovat. Přechozená angína může vést až k zánětu ledvin či odstranění krčních mandlí.

shutterstock.com

Angína je akutní zánět krčních mandlí způsobený bakteriální infekcí, přibližně 10 procent případů však bývá virového či mykotického původu. K jejímu šíření dochází pomocí kapénkové infekce v období větších klimatických změn. Obecně panuje přesvědčení, že za angínu může zmrzlina nebo, že někdo nastydne, když půjde ven málo oblečený. Zmrzlina angínu nezpůsobuje, ale může napomoci rozvoji choroby, pokud mělo dítě oslabenou imunitu, nebo je k letním bolestem v krku náchylnější. Prochladlý krk se pak hůře brání infekci a bakterie nebo viry se mohou množit.

Inkubační doba angíny je 2 až 4 dny, v některých případech se však mohou objevit příznaky i dříve. Pacient obvykle přestává být nakažlivý zhruba 24 až 48 hodin po zahájení užívání antibiotik. V případě, že se dotyčná osoba neléčí, může být naopak přenašečem i po dobu dvou týdnů.

Příznaky angíny u dětí

Ke klasickým příznakům, jakými jsou bolest a škrábání v krku, teplota, bolest hlavy a celková únava, se navíc přidávají specifické projevy. Angína se projevuje zvětšenými mandlemi, které jsou zarudlé, prosáklé, někdy s bílými či žlutavými povláčky a stejně zbarveným povlakem na jazyku, neschopností polykat, hmatnými mandlemi po obou stranách krku, nakřáplým hlasem a stoupající horečkou.

Dítě může trpět bolestmi břicha, nevolností, někdy se přidá pocit ztuhlosti krku. V kojeneckém věku jsou častější virové záněty, které se projevují nechutenstvím, neklidem, mrzutostí, sliněním, pláčem při polykání a horečkou.

Léčba angíny u dětí

Antibiotika přicházejí na řadu vždy, kdy je jasné podezření na bakteriální příčinu. Léčba by měla trvat i po odeznění prvních příznaků, nejméně však deset dní. Virová angína má stejné příznaky jako bakteriální. Jen léčba se v tomto případě liší, odehrává se na symptomatické rovině – tedy podle příznaků.

O jaký druh angíny se jedná, může zjistit jen lékař, konkrétně na základě výtěrů z krku a následné kultivace.

Kromě vhodných medikamentů je samozřejmostí také klid na lůžku, dostatek spánku a tekutin. K uzdravení pomáhají teplé tekutiny ve formě vývaru, bylinkového čaje nebo teplé vody s medem.

Na bolest a otok krku je vhodné použít takzvaný Priessnitzův obklad. Priessnitzovy zábaly fungují na principu zapařování a následného prokrvení příslušného místa. Během procedury dochází nejprve k ochlazení, které zužuje cévy a sráží horečku, postupně se místo zahřeje, cévy se v postiženém místě opět uvolní a místo se prokrví. To přináší úlevu a hlavně to napomáhá hojení. Obklad sestává ze tří vrstev - tou první je látka namočená ve studené vodě, která by neměla být úplně ledová a měla by být dobře vyždímaná. Přes tuto vrstvu se přikládá neprodyšná vrstva - silné plátno nebo igelit. To všechno se zakryje vrstvou suché a teplé látky. Zábal necháte působit asi 30 minut.

Prospěšná je také pravidelná dezinfekce dutiny ústní. Od bolesti v krku uleví cucavé pastilky.

Teplotu srážejte vhodnými prostředky podle věku dítěte (například ve formě zábalů, sirupu nebo čípků).

Odstranění krčních mandlí

K odstranění krčních mandlí se přistupuje v případech, kdy dítě prodělává víc angín než obvykle(více než 7 během jednoho roku) a pokud bakteriálně podmíněné onemocnění nereaguje na antibiotika. Odstranění mandlí mohou podstoupit i děti, kterým zvětšená mandle brání v dýchání a způsobuje spánkovou apnoi nebo ztížené dýchání a polykání anebo objeví-li se na mandlích nebo v jejich blízkosti absces (hnisavé ložisko), který nemizí ani po antibiotické léčbě.

Komplikace angíny

Nejčastěji může zánět krčních mandlí a jejich zvětšení vést k potížím s dýcháním, přerušovanému dechu (a spánku) v důsledku spánkové apnoe. Nezaléčená infekce může zasáhnout oblast za mandlemi a může vzniknout tzv. peritonzilární absces. Streptokoková angína, není-li dobře léčena, může u dítěte zvýšit riziko onemocnění vzácnějšími poruchami, například revmatickou horečkou (zánětlivým onemocněním zasahujícím srdce, klouby a další tkáně) nebo zánětlivým onemocněním ledvin.

Aby se zabránilo případným komplikacím, je třeba dodržet rekonvalescenci, jejíž doba se pohybuje kolem dvou týdnů. Tato doba je však velmi individuální. Záleží na průběhu a závažnosti nemoci. 

Prevence angíny

Rozvoji angíny může člověk předcházet konzumací vyvážené stravy i fyzickou aktivitou. Pomůže také omezení stresu a pečlivá osobní hygiena včetně čištění zubů. Při prvotních příznacích, kterými je škrábání v krku, je dobré mandle dezinfikovat například Stopanginem.

Zdroj: zdravi.euro.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Rakovina plic

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret.

Nádory plic

Nádory vznikají v případech, kdy dělení buněk a růst tkání probíhají nekontrolovatelně. Nezhoubný, benigní nádor je poměrně dobře ohraničený, může působit obtíže svým zvětšením, tlakem na okolí, ale nedochází k rozšíření na vzdálená místa.

Zápal plic - pneumonie

Zápal plic je zánětem plicní tkáně. Podle místa postižení plicní tkáně se projeví jako pneumonie (zánět v nejdrobnějších strukturách, podstatných pro dýchání - plicních sklípcích), bronchopneumonie, (drobné, ale nikoli nejmenší struktury dýchacích cest, průdušinky a tkáně přiléhající) a intersticiální pneumonie, (zánět ve vmezeřeném vazivu ve kterém probíhají cévy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce