Hlavní obsah

Fotbalová asociace nedovolila svým hráčům odjet reprezentovat, ti se odhodlali k netradičnímu protestu

Macau/Praha

Fanoušci defenzivního fotbalu by jistě zaplakali. Během zápasu macajského FA Cupu totiž padlo dohromady neskutečných 39 branek. Vysoký počet gólů ale nebyl následkem špatné obrany, nýbrž formou protestu hráčů proti rozhodnutí macajského fotbalového svazu týkajícího se odstoupení z kvalifikačního zápasu na světový šampionát proti Srí Lance.

Foto: Twitter

21:18, to je finální skóre zápasu macajského FA Cupu. Hráči se touto formou rozhodli protestovat proti rozhodnutí tamější fotbalové asociace týkajícího se kvalifikačního utkání na MS 2022 proti Srí Lance.

Článek

To se hned tak nevidí. Hráči mohli skórovat v podstatě nebráněni, gólmani se rozhodně do žádných zásahů nehrnuli a v jednom případě dokonce brankář sám vyrazil na útočnou akci, kterou dovedl do gólového konce. Fotbalisté si prý navíc měli vzájemně tleskat, když jejich soupeř skóroval. To vše vyústilo ve fakt, že konečné skóre v zápase mezi Ka I a Hang Sai bylo neuvěřitelných 21:18 pro Ka I.

Co se ale mohlo zdát jako lajdácky odehrané utkání ze strany obran a gólmanů, se ukázalo jako forma protestu. Hráčům se nelíbí, že fotbalový svaz Macaa rozhodl o odstoupení národního týmu z kvalifikačního utkání na MS ve fotbale 2022 proti Srí Lance.

To se mělo odehrát 11. června v Colombu, ale macajská fotbalová asociace z bezpečnostních důvodů (konkrétně kvůli nedávným teroristickým útokům) odmítla nechat tým odcestovat a zažádala, aby se zápas hrál na neutrálním hřišti.

Hráči odcestovat chtěli

Macao přitom první utkání se Srí Lankou hrané v Číně zvládlo v poměru 1:0 a mělo tak velmi slušnou výchozí pozici do odvety. Situace před odvetou dokonce byla natolik vážná, že hráči se rozhodli sepsat oficiální vyjádření na Facebook, které zveřejnil jeden z nich. V něm je uveden dlouhý seznam hráčů, kteří jsou ochotni na Srí Lanku odcestovat.

„Není zaručeno, že do dalších fází proklouzneme, ale chceme tam jet a bojovat celých 90 minut, abychom dosáhli našeho cíle," píší hráči a požadují, aby se pracovalo na řešení, které jim umožní na Srí Lanku odcestovat, s tím, že pokud tak učiněno nebude, žádný z nich již nebude Macao reprezentovat. Nabídli dokonce, že se asociace může vzdát zodpovědnosti za ně. Jejich žádosti však vyhověno nebylo.

Otevřený dopis FIFA

Kapitán výběru Macaa Nicholas Torrao tak později napsal FIFA otevřený dopis, v němž mezinárodní federaci žádá o to, aby byl zápas přeplánován.

„Prosíme, dejte hráčům šanci, aby dali svá srdce této krásné hře. Fotbal je příliš velký příliš krásný na to, aby se hrál v kancelářích. Hřiště je tím místem, kde by se mělo hrát těmi nejcennějšími prostředky, které má, tedy hráči!" píše kapitán Macaa ve svém dopise.

Kluby o plánech hráčů nevěděly

Oba kluby, které byly do utkání zainteresovány, podle BBC Sport už zahájily interní vyšetřování. „Ta událost byla naprosto neočekávaná," tvrdí klub Hang Sai.

„Respektujeme vyjádření osobního názoru hráčů nenásilným způsobem. Ale klub nepodporuje jakékoli násilné či nesportovní chování, výsledku je nám líto," uzavírá Hang Sai. Podobně se vyjádřil i jeho soupeř Ka I, který se omluvil a také uvedl, že o plánu hráčů předem nevěděl.

Macao je zvláštní správní oblast Čínské lidové republiky, má třeba vlastní vlajku nebo národní fotbalový tým.

Reklama