V roce 2018 globální fintech investice významně vzrostly. Na vrcholu žebříčku je Čína, kontinentální Evropa zaostává

Celková hodnota globálních fintech investic se více než zdvojnásobila, přičemž jejich počet se zvýšil téměř o 20 %.  Například v USA vzrostla hodnota obchodů o 46 % a ve Velké Británii téměř o 56 %; Kanada, Austrálie, Japonsko a Brazílie také zažívají rekordní vzestup v této oblasti

Globální investice do podniků zabývajících se inovacemi ve finančních technologiích (fintech) se v roce 2018 více než zdvojnásobily, a to na 55,3 mld. USD, přičemž největší nárůst investic proběhl v Číně a velký růst byl k vidění i na několika dalších trzích, kde investoři více sázeli na vyzrálejší startupy, jak zjistila analýza společnosti Accenture, která vyhodnocovala data společnosti globální finanční a analytické firmy CB Insights.

Obrovský růst investic byl z velké části důsledkem devítinásobného nárůstu hodnoty obchodů v Číně, který činil 25,5 miliardy USD – což je téměř tolik, kolik činily celosvětové fintech investice v roce 2017 (26,7 miliard USD). Čína představovala 46 % všech investic do oblasti fintech v roce 2018. Více než polovina čínských fintech investic pocházela z rekordních investic do Ant Financial, které činily 14 miliard USD. Společnost Ant Financial řídí největší světový fond peněžního trhu a je známá díky své službě mobilních plateb Alipay.

„Velké finanční instituce, jako jsou banky a pojišťovny, si pod tlakem rostoucí regulace a klesajících zisků velmi dobře uvědomily, že souboj s úzce vyhraněnými fintech společnostmi se zaměřením například na platby nebo neživotní pojištění, nemohou vyhrát. Tyto společnosti nejsou zatíženy komplexními procesy, případně zastaralými systémy, a tak mohou být mnohem rychlejší a inovativnější. Proto velké finanční instituce zvolily metodu, kterou aplikují velké technologické společnosti, jako například Apple, Google, či Microsoft. A nabyli zjištění, že je lepší konkurenci raději vlastnit, než jí čelit,“ tvrdí Karel Kotoun, manažer v oblasti finančních služeb, Accenture.

Po Ant Financial byl dalším největším příjemcem investic čínský Du Xiaoman Financial – odnož čínského giganta, internetového vyhledávače Baidu – který v dubnu získal 4,3 miliardy USD ve dvou samostatných transakcích, a mohl tak posílit svůj spotřebitelský finanční byznys a spolupráci s domácími věřiteli. Další velká transakce v Číně činila 1,3 miliardy USD, které získala platforma správy majetku Lufax v prosinci.

Hodnota obchodů v USA též prudce vzrostla, až o 46 % na 16,6 miliardy USD. I přesto, že jsou Spojené Státy historicky největším a nejrušnějším trhem pro financování fintech, v roce 2018 zde neproběhly obchody větší než 1 miliarda USD, přičemž největší obchod byl 600 milionů USD, které získal z úvěrové transakce v květnu online poskytovatel úvěrů LendingPoint. Fintech v platbách představoval 24 % amerického financování, v úvěrech to bylo 22 % a v oblasti insurtech 19 %.

Ve Velké Británii fintech investice stouply o více než 50 %, na 3,9 miliardy USD.  Největšími příjemci zde byly nově vzniklé bankovní subjekty. Zájem investorů o tento sektor vzrostl se zavedením regulací otevřeného bankovnictví, které spotřebitelům usnadnilo sdílení jejich finančních údajů s externími poskytovateli. Atom Bank získala v březnu téměř 200 milionů USD, Revolut v dubnu 250 milionů USD a Monzo v říjnu okolo 110 milionů USD. Dále to byla společnost Prodigy Finance, která poskytuje přeshraniční půjčky postgraduálním studentům. Ta získala 1 miliardu USD od skupiny bank a dalších investorů.

„V Čechách se investice více zaměřují na startupy s již osvědčeným produktem, tj. Series A, nebo Series B investice, anebo se investice agregují v akcelerátorech jako například StartupYard. V Číně a USA jsou poměrně více podporovány startupy v rané fázi, tzv. Seed Stage. To má v důsledku nepřímý dopad na počet úspěšných startupů a rovněž na počet tzv. Jednorožců, tj. startupů, jejichž hodnota překročila 1 miliardu dolarů,“ dodává Karel Kotoun.

Rozsáhlé zisky můžeme vidět i jinde ve světě, s rekordními investicemi v Kanadě, Austrálii, Japonsku a Brazílii. Konkrétně v Japonsku se investice zvýšily nejméně pětinásobně na 542 milionů USD; investice v Austrálii se více než zdvojnásobily, na 757 milionů USD; investice v Kanadě vzrostly o 53 % na 961 milionů USD; a v Brazílii o 38 %, na 587 milionů USD.

Počet fintechových obchodů také značně vzrostl, celosvětově na 3 251 – o zhruba 19 % od roku 2017 – kdy investoři do venture kapitálu, soukromé akciové firmy, tradiční banky i pojišťovny přišly s novými technologiemi v oblasti plateb, bankovnictví a správy majetku. V Číně se počet obchodů více než zdvojnásobil, na 348 (ze 154 v roce 2017). V zemi je aktivní fintech ekosystém, který má stále velký potenciál růstu v porovnání s USA, kde bylo uskutečněno 1 100 obchodů. Aktivity prudce vzrostly i ve Velké Británii, kde bylo o 24 % více obchodů; v Singapuru, kde bylo obchodů o 16 % více a v Japonsku, kde se počet obchodů téměř ztrojnásobil.

„Obecně se dá říci, že rok 2018 nastolil trend, který bude akcelerovat v následujících letech. Tím je pokračující inovace ve finančním sektoru plynoucí hlavně z asijských zemí. Důvod je prostý. Tamní populace, s výjimkou japonské, jsou demograficky mnohem mladší, než obyvatelstvo Evropy. Navíc jsou obyvatelé asijských zemí mnohem více zvyklí používat svůj mobilní telefon jako hlavní zařízení pro přístup k internetu a k řešení veškerých služeb. Důvodem je to, že kvůli historicky vysoké ceně osobního počítače byl mobilní telefon jediným finančně dostupným zařízením, které si mohly tamní populace dovolit. Je proto nutné velmi pozorně sledovat vývoj v Asii, především pak v Číně,“ uzavírá Karel Kotoun.