Ministryně Benešová se svými náměstky Michalem Fraňkem a Klárou Cetlovou Foto: Tiskový odbor ministerstva spravedlnosti

Benešová začala hledat nového předsedu Vrchního soudu v Praze

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) dnes vyhlásila výběrové řízení na nového předsedu pražského vrchního soudu. Stávajícímu šéfovi soudu Jaroslavu Burešovi totiž k 1. lednu příštího roku končí sedmileté funkční období. Zájemci z řad soudců se mohou hlásit do 12. července. Ministerstvo o tom dnes informovalo na webu.

Uchazeči o funkci musí nejprve ministerstvu předložit přihlášku, životopis a své cíle a záměry ve funkci předsedy. Poté s nimi povede pohovor pětičlenná komise jmenovaná Benešovou.

Předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš Foto: archiv

Ministryně si vyhradila právo výběrové řízení zrušit, jestliže nebude do stanoveného termínu doručena žádná přihláška nebo jestliže žádný z uchazečů nesplní podmínky pro účast v konkurzu. Stejně tak si vyhradila právo „s ohledem na výsledky výběrového řízení nenavrhnout žádného účastníka ke jmenování“.

Bureš vede vrchní soud od ledna 2013. V minulosti byl ministrem spravedlnosti ve vládě současného prezidenta Miloše Zemana, v roce 2003 byl kandidátem ČSSD na prezidenta.

Česká justice nedávno upozornila, že kvůli končícím mandátům se do dvou let uskuteční kompletní obměna vedení obou vrchních a všech krajských soudů. V září končí předseda olomouckého vrchního soudu Robert Gryga. V červnu 2020 skončí v čele královéhradecké justice Jan Čipera, v říjnu pak předsedové krajských soudů jihočeského a plzeňského – Milan Tripes a Miloslav Sedláček – a šéf Městského soudu v Praze Libor Vávra.

O Vávrovi se spekulovalo jako o jednom z možných Burešových nástupců. Dalším možným kandidátem je současný místopředseda pražského vrchního soudu Jan Sváček.

Předsedy vrchních a krajských soudů jmenuje na návrh ministra spravedlnosti prezident republiky. Z funkce lze předsedu odvolat pouze na základě rozhodnutí kárného senátu.

(čtk, epa)