TOPlist

Ericsson si patentoval high-tech ochranu proti zlodějům telefonů, spoléhá na ultrazvuk

Ericsson super high tech anti smartphone theft solution

Nějakou ochranu proti zlodějům má snad každý výrobce telefonů. Vesměs jde však o zabezpečení obsahu – PINem, heslem, otiskem prstu, obličejem.

Švédská telekomunikační společnost Ericsson, v našich končinách známá především ze spojení Sony-Ericsson, si však patentovala nový systém, který by měl předejít samotné krádeži. Přemýšlíte, jak může telefon fyzicky zabránit krádeži? Podle Ericssonu ultrazvukem.

Jak poznat dotyk zloděje?

Futuristický patent nazvaný Adaptive Friction funguje na principu neustálého udržování „povědomí“ o okolí telefonu. Pomocí kamer, mikrofonů, světelných senzorů, gyroskopu a dalších snímačů má smartphone rozpoznat, kde se nachází. Další fází je pak určit, jestli se ho dotýká majitel, nebo zloděj.

Tato fáze celého patentovaného procesu působí asi nejméně uvěřitelně. Telefon by údajně měl být schopen rozpoznat pevný úchop majitele od nejistého doteku zloděje. Analyzovat by se měl také tep dané osoby, což by opět mělo pomoci určit, jestli jde o majitele, či zloděje.

V případě, že by telefon vybavený systémem Ericssonu dospěl k závěru, že je kraden, aktivoval by se ultrazvuk. Ten by měl telefon rozvibrovat způsobem, že by se stal jakoby velmi kluzkým a špatně uchopitelným, takže by zloděj měl problém vytáhnout ho nepozorovaně z kapsy. V patentu se mluví také o opačném použití této funkce, kdy by naopak telefon pomocí ultrazvuku byl velmi dobře uchopitelný a omezoval tak riziko upuštění majitelem.

Celý koncept nepochybně ukazuje, že se v Ericssonu inženýři nebojí přemýšlet o nekonvenčních metodách. Máme však jisté pochybnosti, že tuto technologii někdy uvidíme v praxi.

Autor článku Tomáš Krompolc
Tomáš Krompolc
Fanoušek Androidu, Googlu a moderních technologií. Rád si poslechne tvrdší hudbu a mezi jeho nejoblíbenější seriály patří ty z produkce Netflixu. V současné době je spokojeným majitelem telefonu OnePlus 6.

Kapitoly článku