Fajt tvrdí, že jeho výpověď z čela Národní galerie je neplatná. Brání se žalobou

Bývalý ředitel Národní galerie Praha Jiří Fajt v žalobě tvrdí, že jeho výpověď z čela galerie je neplatná. Výpověď podepsal pověřený ředitel galerie Ivan Morávek, který k tomu podle Fajta neměl oprávnění. Vyplývá to z textu žaloby odeslané v pondělí Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa odvolal v dubnu ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Zdůvodnil to pochybeními v hospodaření galerie a muzea.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Fajt v žalobě uvádí, že funkci ředitele Národní galerie Praha vykonával řádně až do 18. dubna, kdy ho ministr odvolal. Výpověď pak dostal 22. května, ale dokument podle Fajta není platný.

„Důvod neplatnosti výpovědi spatřuje žalobce (Fajt) v tom, že právní jednání (výpověď) nebylo učiněno oprávněnou osobou,“ píše se v žalobě.

Kvůli čemu musel skončit šéf galerie Fajt? Smlouva přestřelená o 700 tisíc i nevhodně uzavřené kontrakty

Číst článek

Bývalý ředitel to zdůvodňuje tím, že pod výpovědí je podepsán Morávek jako „generální ředitel pověřený řízením“, ale podle statutu Národní galerie Praha může za galerii jednat pouze generální ředitel jmenovaný ministrem kultury.

Výpověď by podle Fajtovy argumentace mohl řediteli galerie případně dát statutární zástupce generálního ředitele, ale tato funkce v danou dobu nebyla obsazena. „Formulace 'generální ředitel pověřený řízením' je zcela nesmyslná,“ uvádí žaloba.

‚Postupoval nezákonně‘

Staněk podle ní nemohl nikoho pověřit řízením galerie. „Ministr kultury zcela účelově vybočil ze svých pravomocí a postupoval nezákonně. Není v pravomoci ministra kultury pověřit jinou osobu řízením Národní galerie v Praze. Takovou pravomoc zákon ministru kultury, jako zástupci zřizovatele, nepřiznává. Ministr kultury má toliko právo jmenovat řádného generálního ředitele,“ píše se v žalobě.

„Nerespektováním zákonných ustanovení, respektive jejich obcházením, ministr kultury způsobil neplatnost výpovědi,“ uvádí dokument.

Ministr Staněk v květnu po kritice odvolání Fajta a Soukupa rezignoval ke konci měsíce. Prezident Miloš Zeman ale jeho konec neakceptoval. Nepřijetí demise zdůvodnil tím, že ministr odhalil ve svém resortu „závažná ekonomická pochybení“ a neměl by být za tato odhalení trestán. Premiér Andrej Babiš (ANO) pak na žádost ČSSD navrhl odvolání ministra.

Staněk dostal ještě před rezignací od vedení ČSSD za úkol, připravit do konce května výběrové řízení na šéfa Národní galerie Praha. V pondělí ministr novinářům řekl, že řízení bude vypsáno, až se odborná veřejnost shodne na jeho podmínkách.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme