CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

19. 06. 2019

3 komentáře

ČNB upozorňuje pojišťovací zprostředkovatele: Pozor na prodej rizikových IŽP

 

Česká národní banka (ČNB) se ve svém upozornění pro veřejnost obrátila na pojišťovací zprostředkovatele. Mají být obezřetní při prodeji investičního životního pojištění „s nestandardními nebo rizikovými prvky“.

Loading



 

Česká národní banka bojuje proti zneužívání investičního životního pojištění (IŽP) k obohacení na úkor nic netušících klientů již dlouho. Nejprve zakázala užívat jakýkoli tvar slova „spoření“ v souvislosti s distribucí IŽP, což také velmi tvrdě trestá. Pak úředně sdělila pojišťovnám, že jsou zodpovědné za své distribuční sítě. A v minulém týdnu se obrátila ve svém upozornění pro veřejnost přímo k pojišťovacím zprostředkovatelům.

Prostřednictvím IŽP mohou drobní klienti investovat i do aktiv, která jsou jim při investicích prostřednictvím podílových fondů zapovězena. Třeba do kryptoměn. Fondy se zaměřením na toto aktivum jsou určeny pouze pro kvalifikované investory – tedy investory, kteří mají dostatečný majetek, zkušenosti a dokáží posoudit veškerá rizika. Drobný investor do kryptoměn může investovat přímo, nebo prostřednictvím pojištění. A před tím ČNB zprostředkovatele varuje.

„Česká národní banka upozorňuje na možná rizika vzniku újmy na straně zákazníka vyplývající ze sjednání pojistného produktu investičního životního pojištění, který disponuje nestandardními nebo rizikovými prvky a nemusí tak být vhodný pro retailového zákazníka,“ píše v „Upozornění pro distributory pojistných produktů na produkty investičního životního pojištění s nestandardními nebo rizikovými prvky“.

Zároveň ČNB uvádí, o jaká aktiva se jedná. Zejména se jedná o investování „do některých podkladových aktiv, která jsou pro retailového zákazníka složitá na pochopení (např. fondy kvalifikovaných investorů, kryptoaktiva, binární opce)“.

REKLAMA

Jedno ze základních pravidel investování říká, že investor má své peníze vkládat pouze do aktiv, kterým rozumí. Investovat do čehokoli bez bližší znalosti, je obligátní kupování zajíce v pytli. Fondy kvalifikovaných investorů představují vyšší riziko než retailové podílové fondy.

Před kryptoměnami a binárními opcemi již mnohokrát varovaly evropské dohledové orgány, asociace i např. Warren Buffett. Nutno podotknout, že poslední aukci oběda s Warrenem Buffettem vyhrál Justin Sun, zakladatel kryptoměny Tron. Za oběd zaplatí 4,57 mil. USD – ale třeba přesvědčí Mudrce z Omahy, že kryptoměny mají lepší budoucnost, než očekává.

Varování ČNB je mnohem širší. Centrální banka varuje i před aktivy, „která jsou případně vystavena riziku nízké likvidity, o produkty se složitou a obtížněji pochopitelnou poplatkovou strukturou, s nestandardním způsobem stanovení pojistného či hodnoty pojistného účtu, nebo o produkty s nestandardním způsobem a frekvencí oceňování podkladových aktiv, dále o produkty předpokládající možnost záporné hodnoty podílového účtu, o produkty s netransparentní povahou garance plnění nebo o produkty umožňující poskytování úvěrů z odkupní hodnoty pojistných smluv, případně též o produkty s dalšími prvky nebo vlastnostmi složitými na pochopení“.

Tip: Upozornění pro distributory pojistných produktů na produkty investičního životního pojištění s nestandardními nebo rizikovými prvky (ČNB, 13. 6. 2019)

REKLAMA

ČNB se v tomto případě neobrací na veřejnost, ale na pojišťovací zprostředkovatele. Pokud budou distribuovat životní pojistky, jejichž investiční složka končí v některém z rizikových aktiv, která „obsahují shora uvedené či jiné rizikové prvky, bude věnována zvýšená pozornost povinnosti jednat s odbornou péčí“. Neznamená to tedy, že by zprostředkovatel měl vyřadit tyto produkty ze své nabídky, ale musí zejména „klást důraz na pravdivost, úplnost, jasnost a vzájemnou souladnost informací povinně poskytovaných“.

Pojišťovací zprostředkovatel musí dále „pečlivě vážit a ověřit distribuční strategii, zejména to, zda osobní situace zákazníka odpovídá vymezeným charakteristikám cílového trhu, zda vzhledem k povaze nestandardních nebo rizikových prvků pojistného produktu jsou získávány dostatečné informace o požadavcích, cílech a potřebách zákazníků, jejichž důsledné posouzení má vést k doporučení sjednání či nesjednání tohoto typu pojištění“.

Zákazník navíc musí dostat veškeré potřebné informace, zejména o povaze rizik, s dostatečným předstihem před sjednáním produktu.

Varování ČNB před nestandardními a rizikovými životními pojistkami má zjevně za cíl omezit misselling. Finanční poradci, kteří svou práci dělají dobře a plánují ji dělat dlouhodobě, již postup doporučený Českou národní bankou praktikují. A ostatní?

Pro ostatní si varováním ČNB otevřela cestu pro přísnější kontrolu a postihování případů prodeje nevhodného produktu drobným nezkušeným klientům. Podobně jako např. v případě zákazu užívání „spoření“ v distribuci investičních životních pojistek. Rozhodně se nevyplatí brát upozornění ČNB na lehkou váhu.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *