Kdy a jak se připravovat na důchod

Ať se již na zasloužený odpočinek po produktivním pracovním věku těšíte, nebo ne, jedno je jasné – musíte se na něj připravit. Jak lidsky, tak finančně. Dnes se podíváme na druhý jmenovaný aspekt. Jak se připravit na stáří a penzi? A kdy vlastně máme začít? To se teď dozvíte!

Jak chcete v důchodu žít?

Každý má samozřejmě jiné představy o tom, co chce v budoucnu v důchodu dělat. také má každý jiný standard, na který si během života zvykl. Jedno si však musíme uvědomit. Průměrný důchod v Česku dělá asi něco okolo 40 % dosavadního příjmu. To je docela málo. Jak pro ty, kterým stačí nějaký příjem na zachování životních potřeb, nebo pro ty, kteří si chtějí vyšší úroveň života zachovat. Navíc dnešní senioři chtějí raději cestovat a užívat si to, čeho si nemohli naplno užít, když pracovali. Stačí jednoduché počty. Pokud chcete mít například příjem 20 000 Kč za měsíc i v důchodu, od státu dostanete například 12 tisíc a zbytek musíte naspořit. 8 000 Kč na dalších 20 let důchodu – to vychází asi na něco přes milion, který byste měli našetřit.

Jak našetřit?

Nejvíce odborníci doporučují dlouhodobé investice, jako je například doplňkové penzijní spoření. Sami si zvolíte strategii investování. Od konzervativní, přes vyváženou až po dynamickou. Jiné produkty jako je například stavební spoření jsou lepší spíše na krátkodobý horizont. Jiné jako spořící účet má zase nízký výnos. Navíc si u zvolení strategie můžete zohlednit vaše očekávání od tohoto investování. To znamená, kolik si chcete našetřit i to s přihlédnutím ke skutečnosti, kdy jste začali spořit. Navíc je DPS výhodné i z hlediska podpory. Stát vám totiž garantuje státní příspěvek i možné odpočty z daní. Zaměstnavatelé také často přispívají na tento produkt. Navíc můžete podmínky smlouvy kdykoli dle potřeby upravit.

Jakou strategii zvolit?

Máme zde tři scénáře dle věku. Pokud jste třicátník, zvolte doplňkové penzijní spoření s dynamickou strategií. Vždy počítáme s celkovým vkladem 6 000 Kč za měsíc. Ukládejte si 1000 Kč měsíčně. Počítat můžete s výnosem okolo 5 % a státní podporou, případně i podporou zaměstnavatelů. Složkou můžou být podílové fondy s dynamickou strategií. Výnos z 5 000 Kč měsíčně je zde také okolo 5 %. Čtyřicátník by měl zvolit dynamickou strategii DPS za 2000 Kč a podílové fondy s dynamickou strategií za 4 000 Kč. Padesátník by mohl zkombinovat tyto tři složky: DPS dynamická strategie 3 000 Kč ta měsíc, Podílové fondy dynamické strategie za 3 000 Kč a stavební spoření za maximálně 1 700 Kč za měsíc.

Honza Mikulín

Peníze mě vždy zajímaly, nyní o nich mohu psát. Rád vám mnohé prozradím.