Šampionát na krátké trati na Čížkových kamenech

20.6.2019 Petr Klimpl

Šampionát na krátké trati na Čížkových kamenech

Mistrovství a Veteraniáda ČR na krátké trati - to je vrchol jarní částí domácí o-sezóny. Poběží se v prostoru Čížkových kamenů u Trutnova.

Pořadatelé šampionátu z oddílu orientačního běhu TJ Lokomotiva Trutnov zvolili za centrum louku nad obcí Velké Svatoňovice (část obce Markoušovice). Prostor charakterizují pořadatelé následovně: "Terén závodu je velmi rozmanitý. Mírně nakloněná centrální plošina je porostově velmi pestrá s velkým množstvím vegetačních detailů a s výskytem drobnějších kamenů. Tato plošina padá směrem na sever a na západ do extrémně náročného kamenitého svahu. Skalní útvary Čížkovy kameny a Kozí kameny tvoří skalní hranu, která v některých místech dosahuje výšky až 10 metrů. Pod touto skalní hranou je velký výskyt větších i menších kamenů s těžkou kamenitou podložkou. V celém prostoru je středně hustá síť komunikací včetně sítě jednosměrných terénních stezek pro horská kola Trutnov trails. V závodním prostoru nalezneme převážně jehličnatý les různého stáří, v části terénu je bukový les, vyskytují se zde i modřínové porosty, velké množství pasek a nálety. V prostoru je minimum sezónního podrostu v podobě kapradin a ostružin." A autor mapy Zdeněk Sokolář dodává: "Mnoho těžkých kamenných pasáží a to i v dost neprůchodných porostech. I tady jsou lesy bohužel poničené od vichřic a na zemi leží množství větví. Nahoře na plošině zase lesáci nenechali téměř jediný vysoký strom a vznikla tam docela zajímavá zelenožlutá hmota." Tratě staví Jan Petržela, který říká: "Dovolím si tvrdit, že Vás letos čeká nejtěžší terén pro krátkou trať za poslední roky, může mu snad konkurovat jen terén kolem Hojné Vody z roku 2016. Prostor závodu je velmi rozmanitý, ale jedno má společné – kamenitá podložka. Ta je v některých částech zarostlá slušnou vrstvou borůvčí, někde pod nohy uvidíte, někde Vám to budou znepříjemňovat kapradiny. Kombinace těžkých kamenitých svahů a rychlejší náhorní plošiny je to, co si každý stavitel krátké trati přeje. Umožňuje to postavit middle s častými změnami tempa i typu navigace. Závodníci se budou muset vypořádat s náročnými náběhy přes hranu, ťukačkou mezi kameny ve svahu i několika delšími postupy. Vzhledem k velkému počtu účastníků jsme se rozhodli rozdělit celý prostor do třech částí, aby mohl závod MČR a Veteraniády probíhat současně. Zkrátí se tím trvání startu a v lese nebude taková koncentrace závodníků, což v minulosti snižovalo technickou náročnost závodu. Každá ze tří částí je trochu odlišná, ale můžu garantovat, že všechny jsou hodné middlového šampionátu a všude si užijete kamenů až až. Do prostoru finále MČR jsme se rozhodli veterány nepustit, protože v některých místech je terén až brutální."

Jak píše Honza Petržela, je přihlášen enormní počet závodníků (více než 1500) a proto pořadatelé po projednání se soutěžní komisí připravili tři prostory: prostor 1 - MČR neděle (A.B,C,D); prostor 2 - MČR sobota, veřejný závod sobota, Veteraniáda neděle; prostor 3 - Veteraniáda sobota, veřejný závod neděle. V sobotu bude start veřejného závodu 30 minut po skončení startu kvalifikace MČR, aby bylo zaručeno, že závodníci veřejného závodu nepřijdou v lese do styku se závodníky MČR. Od závodníků veřejného závodu budou vybírány mapy, takže nedojde k ovlivnění nedělního finále Veteraniády ve stejném prostoru. V neděli pak budou připraveny tři starty ve třech prostorech, veřejný závod proběhne ve třetím prostoru (prostor kvalifikace Veteraniády), ve stejném čase jako v jiném prostoru Veteraniáda ČR.

Na startu budou všichni naši nejlepší závodníci, je to velmi prestižní závod. Loni mistrovské tituly na krátké trati vybojovali Miloš Nykodým a Jana Knapová, zatímco Nykodým bude titul obhajovat a patří i letos k hlavním favoritům, Knapová letos bude na startu z rodinných důvodů chybět. Hlavními soupeři obhájce titulu Nykodýma v mužích budou Vojtěch Král (loni třetí), Pavel Kubát a Marek Minář, pořadatelé dále favorizují Tomáše Kubelku a Jana Procházku a za černé koně považují Daniela Vandase a Daniela Hájka (loni stříbrný), ale čáku na přední umístění si dělají další, jak zkušení závodníci, tak i borci nově natupující generace. V ženách jsou hlavními favoritkami na uvolněný trůn české reprezentantky Vendula Horčičková a Denisa Kosová, pořadatelé za další favoritky považují Annu Štičkovou, Adélu Indrákovou, Barboru Zháňalovou a Lenku Mechlovou (loni bronzová), za "černé" koně pak jsou považovány Barbora Vyhnálková a veteránka Zdenka Kozáková, do pořadí na čelných místech určitě promluví Tereza Čechová a Petra Aschermannová, ale překvapení stejně jako u mužů nejsou vyloučena.

Zajímavé boje se čekají i dorosteneckých a juniorských kategoriích, favority jsou tam především ti, kteří se nominovali na MSJ resp. na MED. V juniorech by se o titulu mělo rozhodnout mezi triem Tomáš Křivda (obhajuje vítězství), Vít Horčička a Ondřej Hlaváč, do bojů na čelných místech by měli zasáhnout i Jan Rusin, Jonáš Fencl a uzdravující se Martin Roudný. V juniorkách obhajuje titul Barbora Chaloupská a je spolu s Terezou Janošíkovou horkou favoritkou na dvě nejcennější medaile, jejich největšími soupeřkami by měly být Eliška Sieglová, Anna Kopecká, Nikola Thýnová a Kateřina Grycová, zapomenout nelze ani na Kláru Nechanickou. V H18 je hlavním favoritem Jan Gajda, jeho velkými soupeři by měli být Tomáš Janovský, Sebastian Šafka, Milan Malačka a Tomáš Zalaba, do pořadí na čelných místech promluví určitě i Slovák Medard Féder. Ve starších dorostenkách je pole favoritek dost vyrovnané - Tereza Chrástová, Lucie Semíková, Adéla Vandasová, Michela Dittrichová, Kateřina Blažková Sofie Šafková či Slovenka Tamara Miklušová. V mladších dorostencích je jasným favoritetem Jakub Chaloupský, jeho největšími soupeři by měli být Lukáš Vitebský, Martin Šimša, Radim Tokár či Jakub Milán, černým koněm by mohl být Adam Urbánek. V D16 je největší favoritkou Markéta Mulíčková, dále pak Anna Karlová, Vanda Vávrová či Barbora Smolková, do pořadí určitě promluví i dvojice starších žákyň Lea Martanová a Lucie Dittrichová.

Velmi početně i kvalitně jsou obsazeny i kategorie Veteraniády ČR.

Sobotní kvalifikace má start ve 12:00 hod., nedělní start prvních závodníků ve finále je v 10 hodin, přičemž vítěze v mistrovských kategoriích budeme znát kolem 14 hodiny.

Web šampionátu je zde.


« zpět