Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko

Stíhaný muž udeřil na ‚Kotelníka‘. Šnajdrovi jsem nosil miliony, tvrdí Horáček

Marek Šnajdr foto: MAFRA - Michal Šula

PRAHA - Obviněný podnikatel Tomáš Horáček osočil bývalého poslance Marka Šnajdra z přijímání provizí za údajně „cinknutou“ smlouvu. Ten jeho slova označuje za lživá.
  5:00

Bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr patří k nejvlivnějším hráčům českého zdravotnictví. Vyzkoušel si pozici 1. náměstka ministra, řídil správní radu Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ani po odchodu z politiky v roce 2012 vliv ve zdravotnictví neztratil. Aspoň o tom svědčí slova podnikatele Tomáše Horáčka, který čelí obvinění v kauze nemocničních zakázek. LN měly v uplynulých měsících možnost se s materiály k případu seznámit.

Stíhaný podnikatel ukázal na VZP. Popsal, jak se tvořily smlouvy s největší pojišťovnou

Jeden z příběhů, který Horáček policii do detailu popsal, se týkal dermatologické kliniky. Jak včera informoval server iRozhlas.cz, šlo o Derma Medical Clinic. Zatím není jasné, jak moc je klinika do kauzy zapletena.

Firma se léta snažila s VZP vyjednat smlouvu, aby byly zákroky pacientům hrazeny z veřejného pojištění. V roce 2015 nastoupil na scénu Horáček, který měl klinice s kontraktem pomoci. Odměnou za to měl získat část jejích akcií. Aby zjistil, proč dohoda s VZP vázne, vydal se podle svých slov za Šnajdrem, který platí za člověka s vynikajícím přehledem o dění v největší pojišťovně.

Vazebně stíhaný podnikatel Tomáš Horáček.
Marek Šnajdr na sjezdu ODS v Brně.

Horáček policistům sdělil, že ho Šnajdr poslal s věcí za náměstkem ředitele VZP Petrem Hoňkem. (Ten serveru iRozhlas.cz řekl, že Horáčkovy nesmysly nemíní komentovat.)

Klinika potřebovala domluvit s VZP kontrakt pro ambulance v krajích. „V tento moment přichází Šnajdr s požadavkem, že za uzavření smluvního vztahu pro každou ambulanci požaduje částku půl milionu korun,“ pronesl před detektivy Horáček. Nabyl prý dojmu, že Šnajdr je při vyjednávání s VZP klíčovou osobou.

Horáček

„Vzhledem k tomu, že jsem veškeré technické věci spojené se zajištěním smluvních vztahů řešil zejména s panem doktorem Hoňkem, pochopil jsem, že pan Šnajdr si tyto prostředky nárokuje z pozice toho, že o úhradách, jejich výši a schvalování poskytovatelů na zdravotní péči ze strany VZP rozhoduje on,“ řekl podnikatel.

Vynutil si smlouvu pro svou firmu CABD

Podle Horáčka si Šnajdr za smlouvy mezi pobočkami VZP a Derma Medical Clinic přišel na několik milionů korun. „Za čtyři nebo pět smluv Šnajdr obdržel částku dva až 2,5 milionu korun, která mu byla předána naráz a v hotovosti,“ lovil v paměti Horáček.

Bývalý radní Hodek a maltský podnikatel Lekeš čelí obvinění v kauze nemocničních zakázek

Před rokem pak údajně přišla další forma „spolupráce“ se Šnajdrem. „V březnu či dubnu 2018 si vynutil podpis poradenské smlouvy mezi jeho společností CABD a HTS Corporate Group, kdy mě postavil před hotovou věc. Informoval mě, že na základě této poradenské smlouvy bude nadále další požadovaná plnění fakturovat,“ uvedl Horáček. Policistům poradil, že ke smlouvě existuje též e-mailová komunikace ohledně její přípravy.

Zastavme se u firmy CABD, se kterou Horáček kontrakt podepsal. Právě této společnosti měly být připsány i zmiňované dva až dva a půl milionu, které podle Horáčka Šnajdr za své služby získal.

Šnajdr: Horáčkovo svědectví je výmysl

„Provize, kterou si nárokoval za zajištění smluvních vztahů mezi VZP a klinikou Derma, byla za touto zmiňovanou poradenskou společností. Avšak tato část pochopitelně bez smluvního ujednání a příslušného dokladu,“ doplnil Horáček.

V sídle konzultační firmy CABD, která oficiálně patří někdejšímu poslanci ODS Janu Moravovi, mělo dojít k předání milionového balíčku. „Panu Šnajdrovi jsem požadované plnění předal jednorázově ve výši dva či 2,5 milionu korun, bylo to v prostorách společnosti CABD, což je v pražském Florentinu na Praze 1,“ popsal Horáček podrobnosti předávky policistům. Majitel CABD Morava označil Horáčkova slova za těžko komentovatelný výmysl.

Bez reakce zůstal tentokrát Šnajdr, který od začátku Horáčkovo svědectví označuje za výmysl. V ohlasu na pondělní článek LN týkající se VZP a dermatologické kliniky uvedl, že Horáčkova slova od výslechu jsou lživá a podnikatele považuje za defraudanta. „Poznal jsem ho před zhruba třemi a půl lety. Krom společného akvizičního projektu v Praze, který jsme připravovali po dobu dvou let a ze kterého se pan Horáček a jeho lidé pokusili zcizit poskytnutou investici, bylo velmi zajímavé poslouchat jeho častá a expresivní vyprávění týkající se jeho vztahů s vrcholovými představiteli hnutí ANO,“ napsal před třemi dny Šnajdr LN.

Kotel nebo Kotelník

Policisty při Horáčkově výslechu zajímalo, zda měl Šnajdr mezi podnikateli přezdívku. „Kotel nebo Kotelník,“ uvedl. Přízvisko podle Horáčka vzniklo v roce 2013, kdy Šnajdr s dalšími dvěma poslanci seděl ve vazbě kvůli „trafikové“ větvi kauzy Nagygate (později v ní byl očištěn). „Tehdy si z něj někdo udělal legraci, že již stačí pouze předpoklad pracovat v kotelně stejně jako prezident Havel, aby se mohl stát kandidátem na prezidenta,“ vysvětloval policistům Horáček.

Policie obvinila Horáčka z ovlivňování svědků z vazby, za čin mu hrozí až dva roky vězení

Případem kliniky Derma se již zabývá ministerská kontrola. „Vámi citovaná tvrzení jsou vysoce závažná,“ řekl LN ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dodal, že smlouvu prověřují resorty financí a zdravotnictví. „Předběžné závěry poukazují na nestandardní procesy,“ uvedl ministr.

Policie v kauze nemocničních zakázek stále koná a Horáčkova slova nebere nalehko. Před dvěma týdny vyšetřovatelé obvinili bývalého pražského radního z ČSSD Daniela Hodka a podnikatele s maltským pasem Miroslava Lekeše. Byl to právě Horáček, kdo v lednu před policií popsal manipulaci se zakázkou na externího dodavatele jídel pro Nemocnici Na Františku.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!