Hlavní obsah

Zpěvačka a herečka Tereza Krippnerová: Jen kdyby se ten můj tak nestyděl

Právo, Tomáš S. Polívka

Tereza Krippnerová, známá z filmu Toman či seriálů Vraždy v kruhu a Polda, se dlouhodobě věnuje také zpěvu. Se skupinou The Masters se zaměřila na standardy tradičního popu, jazzu a swingu a vydává albový debut Out Of The Blue.

Foto: archiv umělkyně

Tereza Krippnerová miluje spojení herectví a muzikantství.

Článek

Na křtu alba jste si zazpívala s partnerem Ondřejem Rychlým, který má kromě herecké také muzikantskou průpravu. Zpíváte spolu častěji, nebo šlo o výjimečnou libůstku?

Už když jsme se poznali, vytvořili jsme si na jednom z našich prvních setkání improvizovanou zkušebnu a začali si jen tak tvořit. Samotnou mě překvapilo, jak lehce jsme se na sebe dokázali naladit. Teď už spolu skládáme hudbu pravidelně. V rámci rodičovských povinností samozřejmě.

Líbí se nám stejné věci a máme své vysněné cíle. Jen kdyby se ten můj Ondrášek tak nestyděl. Ale já už na tom hodně pracuju.

První album jste vystavěla na standardech proslavených v podání Billie Holidayové, Elly Fitzgeraldové či Nata Kinga Colea. Došlo ale i na mladší repertoár, třeba filmovou píseň Calling You. Jak jste vybírala repertoár?

Zmíněné zpěváky obdivuji a jsou pro mě velkou inspirací. Společně s muzikanty z kapely jsme tvořili repertoár tak, abychom obsáhli širokou škálu jazzu od klasického swingu až po moderní. Díky originálním aranžím pianisty Járy Bárty jsme písně zase oživili a diváci si je mohou poslechnout v našem novém podání. Některé koncerty jsou doslova nabité energií hlavně díky dovednostem mých spoluhráčů. Moc si vážím toho, že s nimi mohu zpívat.

Foto: archiv umělce

Tereza Krippnerová.

Zmínila jste skládání hudby. Příští album bude autorské?

S kapelou The Masters jsme se chtěli nejdříve na standardech sehrát a to se podařilo. Teď začínáme připravovat autorské písně. Jazzové žánry mě vždy přitahovaly nejvíce, ale s partnerem Ondřejem jsme začali skládat hudbu, která je od počátku naše a má k jazzu daleko. Texty píšeme v češtině.

Věnujete se zároveň herectví a zpěvu. Dokážete říci, co je větší srdcovka?

Nikdy bych o tom mezi těmito dvěma disciplínami nemohla rozhodovat. Miluju, když se doplňují. Při koncertech proplouvám mezi zpěvačkou, moderátorku a herečkou. Stejně tak jsem ráda, když při představení v divadle někdo využije mé hudební vlohy.

Skloubit dohromady hudbu, herectví a rodinu s miminkem se mi díky babičkám, dědečkům a velkorysému muži daří. Práce je pro mne někdy odpočinek od mateřských povinností, i když stačí chvilka bez synáčka a už se mi stýská. Jsem z té naší nové rodinky moc šťastná.

V biografii máte odkazy na zajímavá divadelní setkání, třeba s Peterem Schumannem, zakladatelem legendárního Bread & Puppet Theater. Oč vlastně šlo?

V divadle Bread & Puppet jsem strávila jednu velkou letní stáž a byl to pro mne nezapomenutelný zážitek. Myslím, že to léto jsem se rozhodla, že se herectví chci opravdu věnovat, a šla jsem dělat zkoušky na DAMU. Peteru Schumannovi bylo tenkrát sedmdesát let a chodil na sedmimetrových chůdách. Já zvládla jen metr a půl.

Reklama

Výběr článků

Načítám