Vodafone nabídne neomezená mobilní data. Podmínkou je ale více SIM karet a pořízení pevného připojení

Události ČT: Operátoři poprvé nabízí neomezená data (zdroj: ČT24)

Mobilní operátor Vodafone nabídne od čtvrtka nové tarify s nabídkou neomezených mobilních dat. Podmínkou je objednání pevného připojení Na doma a pořízení služby nejméně pro dva členy domácnosti, nejlevnější nabídka tak vyjde na necelých 2400 korun. V pondělí představil svou nabídku konkurenční T-Mobile.

Základní cena za jednu SIM kartu bude u Vodafone začínat na 599 korun měsíčně, k tomu je ale nutné připočítat platbu za pevné připojení. V případě nejnižšího počtu uživatelů, tedy dvou, vyjde SIM na 998 korun a pevné připojení na 399 korun, celkově tak neomezená mobilní data pro dva vyjdou na 2396 korun. Pro čtyři uživatele vyjde jedna SIM na 599 korun a celá nabídka bude stát 2795 korun měsíčně.

Jednotlivec si však neomezený internet pořídit nemůže. Vodafone totiž tarify nabízí pouze jako takzvanou multiSIM nabídku, která propojuje mobilní i pevné internetové připojení, a využít ji může rodina, firma či parta přátel.

Uživatel také musí počítat  s omezenou rychlostí stahování, jak upozornil například server Lupa.cz. Maximální rychlost bude 5 Mbit/s. Podle Vodafonu je dostačující k přehrávání videa v HD kvalitě.

Nový tarif Vodafonu
Zdroj: ČT24

Vedle neomezených mobilních dat pak operátor nabídne nové datové tarify Red s objemem 10, 20 a 40 GB, které s internetem Na doma vyjdou na 998 až 1996 korun měsíčně.

„Před rokem jsme řekli, že neomezená mobilní data není možné v Česku zavést bez kvalitní pevné infrastruktury,“ uvedl generální ředitel Vodafone Petr Dvořák. Vodafone proto představuje neomezené tarify, které spojují pevné a mobilní služby. Jako pevné připojení může zákazník využít modem připojený přes LTE nebo přípojku xDSL, případně v budoucnu kabelový internet od UPC.

Firma spouští neomezený mobilní internet nedlouho před očekávaným spojením se společností UPC Česká republika. „Vnímáme silnou poptávku po lepších datových službách, a tak jsme se rozhodli už déle nečekat,“ dodal generální ředitel společnosti. Finální schválení spojení Vodafonu a UPC v Česku se čeká v řádu několika týdnů.

V pondělí totiž oznámil svou nabídku neomezeného stahování přes léto konkurenční T-Mobile. Do konce srpna si budou moci uživatelé opakovaně aktivovat bezplatný balíček, který umožní během 30 dnů využívat mobilní data bez limitu. Letní balíček si zákazníci mohou aktivovat v aplikaci Můj T-Mobile.

Třetí velký operátor O2 zatím změny připravuje, konkrétní ale být nechce. „Chystáme brzy představit revoluční změnu v mobilních tarifech, které budou mnohem lépe reagovat na datové potřeby zákazníků,“ uvedla mluvčí Lucie Jungmannová.

Mobilní data v Evropě
Zdroj: ČT24

Šéf Vodafone: Nikdo z politiků nám s novou nabídkou nepomáhal

Premiér Andrej Babiš na Twitteru k nabídce T-Mobilu uvedl, že jde o výsledek „dlouhého vyjednávání mého týmu“. Operátor to však odmítl. Také šéf Vodafone Dvořák uvedl, že firmě s přípravou nové nabídky nikdo z politiků nepomáhal.

„Víceméně s železnou pravidelností představujeme naše nové tarify každé dva roky plus minus v tohle období, takže bych asi nespekuloval o tom, jestli s námi někdo seděl u toho stolu,“ přiblížil Dvořák.

„Zástupci vlády nemají žádný vliv na změny, které chystáme v komerční nabídce,“ dodala mluvčí O2.

„Oni samozřejmě nikdy nepřiznají, že je to výsledek nějaké naší snahy, to ani nečekáme, ale já jsem o tom přesvědčen,“ reagoval Babiš.

Vysoké ceny za mobilní data v České republice v minulosti kritizovali vládní i opoziční politici. Konkurenci, která by ceny snížila, má pomoci vstup čtvrtého mobilního operátora v podzimní aukci kmitočtů pro 5G nebo zákonné zkrácení doby pro přenesení mobilního čísla.