Métronome referenční streamer

2019 06 18 TST Naim NDX 2 1

Anglický Naim patřil před lety - pro někoho možná překvapivě kvůli jejich mimořádně konzervtivnímu pojetí komponentů - mezi průkopníky streamování hudebních dat a jejich streamery si stihly za léta na trhu vydobýt velmi solidní pověst. Vrcholem nabídky je ND 555 s externím zdrojem a mimořádnou cenovkou, hned o patro níže je ale model NDX 2, který své obvody natěsnal do jediného šasi a i díky tomu nabízí své funkce za cenu, která už nepřesahuje průměrný roční příjem jako je tomu u ND 555.

Kdo někdy viděl nějaký komponent Naim, nebude překvapen vnější slupkou NDX 2 - černá skříň s váhou 10 kg a rozměry 43,2 x 31,4 x 8,7 cm (š x h x v) má ostré hrany, je robustní a mimořádně tradiční. Takový je i čelní panel sestávající ze tří segmentů, tomu prostřednímu dominuje nevelký svítící oblouček zeleného firemního loga. V levé části je jen USB port pro datové paměti (druhý je vzadu), pravou třetinu ale zabírá velký pětipalcový obdélníkový displej a vedle něj je čtveřice kulatých měkkých tlačítek, typických pro firemní komponenty.

Na zadní straně je napájecí zásuvka, jako vstupy jsou tu anténky pro Wi-Fi a Bluetooth nebo ethernetový konektor, pokud chcete data streamovat, jsou tu ale i BNC, koaxiální a dvojice optických vstupů, takže NDX 2 poslouží i jako D/A převodník. Hudební signál vyvedete buď digitálně přes BNC konektor, primární ale bude analogový výstup přes jeden pár cinchů nebo jeden pětikolík DIN. Poslední velký konektor slouží pro připojení napájecího zdroje, který dle dobré tradice firmy poslouží k vylepšení zvukových vlastností přístroje.

2019 06 18 TST Naim NDX 2 2

Uvnitř najdete pohled typický pro firemní komponenty - toroidní transformátor s odděleným vinutím pro digitální a analogovou část je v látkovém obalu, napájecí zdroj v poctivém stínícím krytu. Většina signálových cest je osazena na desce plošných spojů, ale ke konektorům typicky vedou úhledně organizované kablíky.

To zásadní pak u každého streameru jsou schopnosti - NDX 2 zvládá přijímat signál z datových pamětí a lokální sítě, tam přes UPnP podporuje rozlišení až 32 bit / 384 kHz (zvládá FLAC, WAV, AIFF, AAC, MP3,..., ale i DSD soubory do rozlišení DSD128 - vše bez mezer). Protokol Chromecast je limitovaný 192 kHz. Streamování je dostupné i po AirPlay. Po digitálních konektorech umí 24 bit / 192 kHz, přes Bluetooth jde signál s kvalitou až dle aptX HD.

2019 06 18 TST Naim NDX 2 3

Streamer podporuje služby Spotify, TIDAL, ale i internetová rádia přes vTuner. Díky aplikaci je streamer schopný pracovat také s databází Roon, podporuje i multiroom režim a párty mód, který v celém domě hraje stejnou hudbu.

Stabilitu a rychlost streamování zajišťuje vlastní firemní platforma, u které se Naim chlubí nízkým šumem a vysokorychlostním diferenciálním zpracováním signálu. Převzorkování má na svědomí DSP řešení SHARC, pracující s 40 bitovou hloubkou. Následný digitálně-analogový převod zajišťuje čip Burr-Brown PCM1792A, digitální filtraci ale navrhli kompletně u Naimu. Hned za převodníkem je osazený proudově-napěťový převodník diskrétní konstrukce.

2019 06 18 TST Naim NDX 2 4

Streamer Naim NDX 2 jsme poslouchali v pražském studiu AVITSmart, kde jsme ho mohli srovnávat s Naim ND5 XS 2, ale třeba i Pioneer UDP-LX500, ale později třeba také s Moon 780D nebo Cambridge EDGE NQ. Poslouchalo se přes Focal Maestro Utopia EVO (či Estelon XB), Naim NAC252 / NAP500 DR (či Moon 600i V2 a Cambridge EDGE W). Napájecí kabely byly AudioQuest Thunder, filtr IsoTek EVO3 Sigmas a do reprosoustav vedl signál QED Supremus (či Nordost Tyr 2).

Na houpavosti, bohatosti a temné hustotě basových tónů v "No Sanctuary Here" Chrise Jonese ("Vinyl Classics Vol. 2" | 2014 | stereoplay | 03-14) byl okamžitě cítit firemní charakter, který vás nechá si zakulacené, velké a krásně pružné spodní tóny vychutnat. Bas je hluboký a mocný, maličko snad i reprodukci dominuje, ale hlavně nabízí pulsující linka fyzicky citelný impuls a důraz. Basové tóny se umí nadechnout, je velký a razantní, ale je stále tak nějak decentní, není to efektní, dravý bas, který by se dral do popředí. Zakulacené tóny mají solidní definici, ne tvrdou, ale rozhodně dobrou.

2019 06 18 TST Naim NDX 2 6

Charakter středního pásma je také dobře rozpoznatelný, dal by se označit trochu opentleným označením "velmi lidský". Hlas v "How it feels" od Sophie Zelmani ("Dali CD Vol. 3" | 2012 | Dali | 280939) byl plný, šťavnatý, barevný a celkově příjemný až sladký, ale nebál se v tomto klidném podání ani tvrdých a konkrétních sykavek, což vytváří zajímavý celkový dojem. Je tu zřetelné tělo, zvuk je bohatý a ačkoliv se Naim rozhodně nijak nenimrá v detailech, i v kontextu vyššího high-endu nabízí adekvátní čitelnost.

Cinkot činelu v "Hello Dolly" Jerryho Hermana ("Jazz Masters Vol. 4" | 2017 | STS Digital | STS-6111166) byl pěkně zvonivý, jasný a přitom jemný a bez hran, důrazný, ale ne přehnaně zdůrazněný. Činel už měl i pěknou strukturu, nicméně hlavní bylo to, že v jakékoliv kombinaci zůstává v nejvyšším pásmu streamer hladce kultivovaný, syčivý šum metliček má už dostatečnou různorodost a kovová barva zní přesvědčivě.

2019 06 18 TST Naim NDX 2 7

Pokud je něco v základech dnešního typického "naim zvuku", pak je to schopnost působit dynamicky, dýchajícím a mocným dojmem - perkuse v "Kote Moun Yo?" Markuse Schwartze a Lakou Brooklyn ("System Solution" | 2019 | Nordost) byly šťavnaté, bohaté, velké a těžké, důrazné. Není to moderně rychlý a razantní zvuk, ale bublá s důstojnou samozřejmostí a takovou tou vášní pod povrchem, typickou pro slušně vychovaného Angličana. Zejména svou velikou nebojácností je zvuk NDX 2 působivý.

Sborovou "Nativity Carol" Johna Ruttera ("First Sampling" | 1990 | Reference Recordings | RR-S1CD) definoval další z charakteristických rysů firemního zvuku - příjemná organičnost. Ta je rozhodně upřednostněná před analytičností, ale přestože streamer neakcentuje nuance, netlačí je dopředu za každou cenu, tak v jeho uvolněnosti slyšíte s klidem a pohodou dobře rozlišené sboristky, pěkně definovaný varhanní tón. Nahrávka působí celistvě, velkým a zřetelným dojmem, dosažitelná a v rámci své třídy dobře organizovaná.

2019 06 18 TST Naim NDX 2 8

Prostor ve Stingově "Englishman in New York" ("Die perfekte räumlichkeit" | 2010 | stereoplay | 10-10) byl taktéž velmi organicky spojitý, homogenní, poměrně velký a poměrně dost bohatý, sytý a hutný. Scéna je prezentovaná decentně v okolí reprosoustav, už osvobozená od pocitu přítomnosti reprosoustav. Ve své neanalytičnosti nenabízí NDX 2 monitorovou preciznost, ale zato umí vykreslit velikou hudební plochu s velice dobrou plastičností a pocitem fyzické hmotnosti a váhy.

Tekutost a plynulost Smetanova cyklu "Má Vlast" na záznamu London Symphony Orchestra pro Bowers&Wilkins Society of Sound výtečně potvrzuje to, co se o Naimu říká - že umí hrát bez napětí, rytmicky a bohatě. Hudba plyne v mnohých barvách, dynamická a velká tam, kde má zabrat, příjemně hladká a hebká tam, kde má šeptat. Je to hudba s vášní, s chutí a s laskavostí, hudba, kterou je radost poslouchat.

2019 06 18 TST Naim NDX 2 10

Na streameru Naim NDX 2 je dobře znát to, že anglická firma patřila mezi první, kdo trend hudby plynoucí z anonymity celosvětové sítě. V konzervativním obalu nabízí NDX 2 výtečné a léty vyzrálé uživatelské rozhraní se stabilním připojením a svižnými reakcemi, nabízí podporu všech prakticky využitelných formátů, nabízí možnost využít i digitálních vstupů, ale hlavně nabízí to, co od tradice a ustáleného zvukového charakteru Naim čekáte. Muzikálnost, rytmičnost, barevnou bohatost, sytost a organickou kultivovanost v každém okamžiku. Je fakt, že oproti první generaci streamer nabral nejen na dynamice a detailnosti, ale také řádnou část cenovky. Nicméně stále patří k tomu opravdu, opravu dobrému, pokud hledáte skutečně high-endový streamer.

Kč 159 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výborná aplikace rychlostí, stabilitou i ergonomií

+ příjemně muzikální zvuk

+ všestranná podpora formátů i služeb

+ možnost vylepšit zvuk napájecím zdrojem

+ živost a dynamičnost

+ digitální vstupy

ZÁPORY

- nárůst ceny od první generace je dost velký

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AVITSmart | www.avitsmart.cz 

DOVOZCE: Horn | www.horn.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies