Hlavní obsah

Izraelská firma představila elektrické dopravní letadlo

Novinky, tov

Izraelská společnost Eviation na pařížském aerosalonu představila malé dopravní letadlo na čistě bateriový elektrický pohon. S devíti pasažéry uletí na jedno nabití přes tisíc kilometrů. Mají už první objednávky aerolinek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na pařížském aerosalonu debutovalo elektrické letadlo AliceVideo: Reuters

 
Článek

Elektrické letadlo s názvem Alice izraelská firma nabízí pro regionální linky, jako například mezi Paříží a Toulouse.

První let má uskutečnit už letos, běžně létat by stroj měl začít v roce 2022, uvedla agentura Bloomberg. Prvním zákazníkem je americká společnost Cape Air, která chce koupit až 92 těchto letadel. Cape Air patří mezi největší regionální aerolinky v USA, provozuje lety mezi americkými městy a Karibikem.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Prvním zákazníkem je americká společnost Cape Air

„S tímto strojem budou lety levnější, pohodlnější, s menším hlukem a otřesy, díky novým technologiím,“ řekl šéf Eviation Omer Bar-Jochaj.

I v letecké dopravě sílí volání po snižování emisí v rámci boje za ochranu klimatu a životního prostředí.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Elektrické letadlo Alice od firmy Eviation

Baterie letadla se podle firmy nabíjí za hodinu a dvacet minut. Po zhruba hodinovém letu trvá dobití na plnou kapacitu jen půl hodiny. Katalogová cena letadla Alice je čtyři miliony dolarů (91,5 milionu Kč).

Na vývoji a výrobě elektrických a hybridních letadel pracují i další společnosti včetně největších hráčů Airbusu a Boeingu. Na komerčních linkách ale dosud elektrická letadla nelétají, průkopníkem v tomto směru chce být například Norsko. Státní firma Avinor chce spustit první takové linky před rokem 2030, o deset let později by už všechny krátké lety měly být pouze na elektřinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám