Hlavní obsah

Opilý zabil autem s majákem chodce a ujel, soud mu potvrdil pět let

Právo, Petr Kozelka
Brno

Opilý a s modrým majákem za oknem auta se loni na konci listopadu hnal ulicemi Brna 44letý Roman Bubla. Skončilo to tragédií - auto srazilo a zabilo chodce, který přecházel silnici. Pomocí se bývalý závodník Bubla nezdržoval, šlápl na plyn a ujel. Soud ho za to potrestal pěti lety vězení a zákazem řízení na 10 let. Bubla se proti verdiktu odvolal, ale Krajský soud v Brně ve středu jeho námitky smetl ze stolu.

Roman Bubla u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K nehodě došlo na Fryčajově ulici 21. listopadu 2018 okolo páté hodiny odpolední. Soud při odůvodnění toho, proč odvolání odmítl, připomněl, že obžalovaný jel za tmy ve městě rychlostí 96 kilometrů v hodině a že měl v krvi 1,18 promile alkoholu. Podle svědků měl muž v autě během jízdy také zapnutý kdysi koupený policejní maják.

Muž přecházející cestu neměl podle znalce šanci poznat, že se na něho řítí auto takovou rychlostí. Po nehodě ležel zraněný chodec asi 80 metrů od místa srážky.

„Chodec nemohl počítat s tím, že se obžalovaný bude řítit ulicí jako zabiják. Náraz ho doslova roztrhal na kusy, obžalovaný ujel a pak se snažil za každou cenu vyhnout trestnímu postihu,“ stálo v obžalobě.

Po nehodě s poškozeným autem Bubla ještě ujel několik kilometrů po Brně, nakonec auto odstavil až v lese za městem. Prý proto, že mu samo začalo hořet. Svému známému pak volal, že byl přepadem a je zraněný. Z auta se snažil zmizet s nelegálně drženou zbraní a zfalšovaným policejním průkazem

U brněnského Městského soudu se Bubla bránil tvrzením, že si myslel, že srazil pouze popelnici. „Měl jsem nějaké osobní problémy, a tak jsem se ten den napil. Asi jsem pospíchal, najednou tam něco vyskočilo, myslel jsem, že to byla nějaká popelnice, uviděl jsem to asi metr před oknem. Jak jsem jel, tak už se z auta kouřilo, pak začalo hořet. Volal jsem policii a vymyslel jsem si to přepadení. Hluboce lituji toho, že jsem toho pána přejel,“ tvrdil.

Před odvolacím soudem jeho advokátka poukázala na to, že trest zákazu řízení je příliš přísný. Za shovívavost senátu horovala tím, že mužova rodina už zaplatila pozůstalým odškodné.

Senát v čele s Josefem Teplým ale neměl s mužem žádné slitování a upozornil, že podle jeho názoru měl muž dostat ještě přísnější trest. „Bylo to extrémní porušení povinností řidiče z jeho strany, jel potmě městem rychlostí téměř sto kilometrů v hodině. Byl opilý, srazil člověka a ujel, aniž by mu poskytl pomoc,“ zdůraznil Teplý.

Vzhledem k tomu, že proti verdiktu se odvolal pouze Bubla, a nikoli státní zástupce, nemohl však soud trest za usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a nedovolené ozbrojování zpřísnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám