instagram @kitchenettehome

Butter chicken

Butter chicken

Středečním receptem ze série #5veceriskitchenette je tohle skvělé indické Máslové kuře! Doma ho všichni milujeme, protože je to jedno z těch jemnějších indických jídel, které potěší i děti. K tomuto jídlu se tradičně servíruje rýže, ale protože už rýži servírujeme ke kari a také proto, aby bylo týdenní menu pestřejší a zdravější, vybrala jsem k tomuto jídlu jako přílohu quinou, která je bohatá na mnoho minerálů a vitamínů. Obsahuje všech 8 aminokyselin a stejně jako rýže je bezlepková.

Tipy:
1. Uvařte si opět quinoi dvojnásobné množství a v týdnu jí použijte na další jídlo. Tady jsem jí použila do Buddha bowl naplánovaných na pátek.
2. Máslové kuře je tradičně opravdu pouze o smetanové omáčce, ale pokud chcete mít vyváženou večeři, připravte si třeba ještě zeleninový salát. Protože mi tu zelenina někdy chybí, přihodím ke konci do omáčky nějakou tu pevnější zeleninu jako třeba mrkve, batatu, květák, ...

Tady máte odkazy na všech 5 receptů/večeří:
PONDĚLÍ Fisk Cakes
ÚTERÝ Kari s červenou čočkou
STŘEDA Butter Chicken
ČTVRTEK Pečená zelenina
PÁTEK Buddha Bowl

35 minut - 4-6 porce

Ingredience

Na kuře a marinádu:

  • 650 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků, nakrájené na kousky

  • 3 lžíce citrónové šťávy

  • 2 stroužky česneku, propasírované

  • 2 cm zázvoru, nastrouhaný

  • 1 lžíce garam masala

  • 4 lžíce plnotučného bílého jogurtu

Na omáčku:

  • rostlinný olej na smažení

  • 2-3 velké cibule, na kostičky

  • 4 stroužky česneku, propasírované

  • 2 lžíce garam masala

  • 1 lžička mletého koriandru

  • 2 lžičky sladké papriky

  • 1/2 lžičky kurkumy

  • špetka skořice

  • (chilli podle chuti)

  • 400 ml konzervovaných rajčat, pokrájených

  • 350 ml sladké smetany 33%

  • 2 lžíce másla

  • mořská sůl

Na servírování:

  • 250 g quinoi (nebo rýže)

  • čerstvý koriandr

Postup

1.

Smíchejte všechny ingredience na marinádu včetně masa, dobře promíchejte a nechte marinovat při pokojové teplotě, než připravíte omáčku a nebo ideálně do druhého dne v lednici. Quinou uvařte v rýžovaru nebo běžným postupem.

2.

Rozehřejte olej ve velkém hrnci na střední výkon. Když je horký, přidejte všechnu cibuli a pomalu ji restujte, dokud nebude zlatá. To může trvat až 20 minut.

3.

Přidejte česnek a restujte než zkřehne. Vmíchejte všechno koření a restujte ještě minutu, dokud se nerozvoní. Pak přidejte rajčata, po pár minutách i smetanu. Omáčku pomocí ponorného mixéru nebo blenderu rozmixujte do hladka a podle chuti osolíme, případně nařeďte smetanou. Opět zahřejte a až bude omáčka jemně probublávat, přidejte marinované kuře. Je důležité, aby se kuře v omáčce vařilo pomalu, bylo by jinak tuhé. Také jej nepřevařte. Jak bude kuře hotové, vmíchejte máslo a můžete servírovat s quinoou a posypané lístky koriandru.

Newsletter