Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktuální počasí: Silné bouřky se ženou na Česko, varují meteorologové

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Východní část České republiky zasáhnou dnes odpoledne a ve čtvrtek odpoledne silné bouřky s krupobitím a přívalovými dešti. Napršet může až 30 litrů vody na metr čtvereční. Lokálně se mohou rozvodnit malé toky a zaplavit sklepy či podjezdy. Vítr dosáhne rychlosti až 75 kilometrů za hodinu a může lámat větve stromů. Vyplývá to z výstražné informace, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

"Po přední straně brázdy nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou proudí na naše území teplý a vlhčí vzduch od jihozápadu," popsali situaci meteorologové. Bouřky, které se přes ČR přeženou dnes a ve čtvrtek, mohou být ojediněle i silné.

Výstraha se pro dnešek týká krajů Pardubický, Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský. Ve čtvrtek k nim přibude ještě Jihočeský kraj.

Kromě vody ve sklepích a podjezdech a polámaných větví mohou nebezpečí představovat také kroupy a blesky. Lidé by si měli dát pozor na poletující předměty, řidiči by měli v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně, upozornili meteorologové.

Témata:  bouřky počasí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy