Finále Czech Target Sprint Open v Čáslavi ovládli školáci ze Základní školy Zásmuky

Atletický stadion Vodranty v Čáslavi byl v úterý 18. června 2019 dějištěm druhého finálového klání premiérového ročníku školních závodů Czech Target Sprint Open. Celkem 154 dětí – žáků 7. a 8. tříd z 16 základních škol na Kolínsku a Kutnohorsku bojovalo ve velmi teplém červnovém počasí o medaile a poháry v soutěži jednotlivců, ale také bojovali o co nejlepší čas v soutěži škol. Do té se zapojilo celkem 14 kol, které měly v každé ze 4 kategorií (dívky a chlapci 7. a 8. třída) alespoň jednoho závodníka.

Se součtem nejlepších časů v každé kategorii 23:41,5 s ovládla soutěž škol ZŠ Zásmuky (okr. Kolín) před domácí ZŠ Masarykova Čáslav (24:16,2 s) a ZŠ TGM Velim (okr. Kolín; 24:45,8 s).

A jak se dařilo závodníkům v soutěží jednotlivců? Vítězkou kategorie dívky ze 7. tříd se stala Andrea Dočekalová (ZŠ Masarykova Čáslav), která závod v náročných podmínkách zvládla nejrychleji ze všech dívek, které finále v Čáslavi absolvovaly. Její čas v cíli byl 5:37,167 s. Druhé místo vybojovala Kristýna Seifertová (ZŠ Zbraslavice, okr. Kutná Hora) za čas 5:59,175 s, pro bronz si na stupně vítězů došla Tereza Knížáková (ZŠ Zásmuky), která doběhla v čase 6:06,930 s.

Také v soutěži sedmáků zvítězil zástupce ZŠ Masarykova Čáslav a to František Malina, který stejně jako jeho spolužačka mezi dívkami předvedl nejrychlejší čas mezi chlapci. Ten měl hodnotu 5:02,511 s. Stříbro mezi sedmáky vybojoval Petr Souček (ZŠ Poříčany, okr. Kolín), který cílem proběhl v čase 5:12,390 s. Bronzový byl opět domácí závodník ZŠ Masarykova Čáslav Matěj Šváb, který ve finále zaběhl čas 5:17,171 s.

Soutěž dívek z 8. tříd vyzněla nejlépe pro další čáslavskou školu. V této kategorii se z vítězství radovala Anna Havelková, studentka Gymnázia Čáslav, s časem 6:14,946 s. Stříbro putuje do Malešova (okr. Kutná Hora) zásluhou Terezy Strejčovské, která v cíli zapsala čas 6:15,794 s. Bronz si odváží Nela Bížová (ZŠ Starý Kolín) za výkon 6:18,018 s.

Zlato ze závodu osmáků si za čas 5:11,825 s odnesl Matěj Zelený (ZŠ TGM Velim). Druhé místo obsadil Lukáš Kubín (ZŠ Masarykova Čáslav), který doběhl v čase 5:14,264 s. Bronzový byl mezi osmáky Martin Profous (ZŠ Čáslav náměstí), jehož čas v cíli byl 5:15,938 s.

Finálové boje ve střelecké disciplíně Target Sprint si nenechal ujít ani starosta hostitelského města Čáslav Vlastislav Málek, kterému tímto Sdružení sportovních svazů České republiky děkuje za spolupráci a možnost závody v Čáslavi uspořádat. Věříme, že naše spolupráce s městem bude i nadále pokračovat a za rok budeme moci přihlížet finálovému klání opět ve Vodrantech.

Pan starosta se zhostil i role předávajícího cen vítězům. Spolu s ním pak dětem k úspěchu pogratulovaly i mistryně světa a Evropy, olympijská medailistka a držitelka světového rekordu v běhu na 800 m Jarmila Kratochvílová a její někdejší svěřenkyně, další česká mistryně světa a halová mistryně Evropy v běhu na 800 m Lída Formanová, která měla v závodě dokonce i své svěřence z Gymnázia Čáslav.


V Čáslavi panovaly opravdu těžké závodní podmínky. Vysoké teploty a celodenní sluneční svit kladly na závodníky opravdu vysoké nároky a o to více si nejen vítězové, ale všichni účastníci zasloužili pochvalu a velký potlesk!

(dm, Sdružení sportovních svazů České republiky, SportovníListy.cz, foto: David Děták)