Arnault se zařadil vedle Gatese a Bezose. Je prvním Evropanem s majetkem přes 100 miliard dolarů

Mezi nejbohatší lidi světa s majetkem přes 100 miliard dolarů (2,3 bilionu korun) se dostal první Evropan. Je jím Francouz Bernard Arnault, jenž stojí v čele konglomerátu LVMH, který se specializuje na prodej luxusního zboží. Sedmdesátiletý Arnault je teprve třetím člověkem, který stomiliardovou hranici překonal. Dalšími jsou zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos a spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates, uvedla agentura Bloomberg.

Arnault je nejbohatším mužem Evropy a do skupiny lidí s majetkem přes sto miliard dolarů vstoupil v úterý. Cena akcií LVMH ten den vzrostla o 2,9 procenta na 368,80 eura. Od začátku roku akcie konglomerátu zpevnily o 43 procent, což je třetí nejlepší výkon mezi firmami z hlavního francouzského akciového indexu CAC 40.

Hodnota Arnaultova majetku pak letos vzrostla téměř o 32 miliard dolarů. To je nejvyšší přírůstek z první pětistovky dolarových miliardářů, které sleduje Bloomberg ve svém indexu. Arnaultův majetek nyní dosahuje 100,4 miliardy, což odpovídá zhruba třem procentům francouzské ekonomiky.

Majetek Gatese i Bezose naproti tomu klesá. Gates daroval více než 35 miliard dolarů nadaci Billa a Melindy Gatesových, zatímco Bezos se letos dohodl se svou manželkou MacKenzie na rozvodu a v rámci vyrovnání se jeho majetek sníží o 40 miliard.

Kontrolní podíl v LVMH získal Arnault už před třiceti lety

Arnault kontroluje zhruba polovinu skupiny LVMH prostřednictvím rodinné holdingové firmy, kromě toho vlastní 97procentní podíl v módním domu Christian Dior. Arnault vstoupil na trh luxusního zboží koupí textilní skupiny, která vlastnila Christian Dior. Prodal veškeré další aktivity firmy a zisk z prodeje použil v roce 1988 na nákup kontrolního podílu v LVMH.

Arnault a jeho rodina patří také mezi podnikatele, kteří slíbili dát více než 650 milionů dolarů na rekonstrukci pařížské katedrály Notre-Dame, kterou v dubnu značně poškodil požár.