Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Poničené sochy už jsou opravené. Bránu snů povalil vandal, Rodinu shodila vichřice

Hned dvě umělecká sochařská díla byla v minulých měsících poškozena. Město je nyní nechalo opravit, což vyšlo na více než sto tisíc korun.

Rodina od autora Jana Solovjeva je umístěna na Králově Háji a byla poškozena jarní vichřicí, kdy se zřítila z podstavce. „Vzhledem ke svému materiálovému složení, jde o měděný plech, byla Technickými službami odvezena do skladu, aby se nestala terčem sběračů kovů,” popsala mluvčí radnice Jana Kodymová.




Sochu pak opravil umělecký kovář a v polovině června se vrátila na křižovatku ulic Dvorská a Vojtěšská, kde byla poprvé umístěna už v roce 1961. Její autor byl turnovský malíř, ilustrátor, fotograf a sochař, který vytvořil pro Liberec ještě dvě díla, sedící ženu pro Šaldovo náměstí a abstraktní sochu umístěnou před ústavem geodézie a kartografie. Oprava sochy vyšla na 19 500 korun.

Dalším poškozeným dílem byla Brána snů umístěná v areálu bývalých LVT u Masarykovy třídy. Socha se v zimě stala terčem vandalů. Jeden z pilířů byl převrácen tak nešťastně, že spadl na kamenné vejce a následkem pádu došlo k rozlomení pilíře na několik částí. „Před nepřízní počasí byla rozlomená část díla zabezpečena bedněním, aby se před restaurováním zamezilo dalšímu znehodnocení. Vzhledem k náročnosti restaurování plastiky provedl opravu akademický sochař Jan Vích s kolegou Ing. Oldřichem Hnětýnkou,” dodala mluvčí. Celá oprava vyšla na 108 tisíc korun.



Brána snů od Evy Kmentové byla nedaleko křižovatky ulic Masarykova a Vítězná umístěna v roce 1969.  Celá plastika je zhotovena z mušlového vápence.  Eva Kmentová byla pražská sochařka, šperkařka a restaurátorka, která se neomezovala pouze na území tehdejšího Československa, ale její díla nalezneme i Londýně, Washingtonu, Sofii, Singapuru či Berlíně.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky sochy, umělecká díla, Liberec, Brána snů, rodina, socha, vichřice, Jan Solovjev, Eva Kmentová, Londýn, Berlín, Singapur, Washington, D.C.

FOTO: Poničené sochy už jsou opravené. Bránu snů povalil vandal, Rodinu shodila vichřice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.