Biografie v sociálních službách nebo virtuální realita – demence EDIE

Nejen o tom se dočtete v letním dvojčísle časopisu Sociální služby, jež právě vyšlo.

Práce sociálního pracovníka představuje překlenovací most mezi interní činností v domově pro seniory a externí sociální prací v terénu v domácím prostředí seniora. Práce s biografií začíná prvním kontaktem se seniorem a jeho rodinou. Zde je nutná biografická edukace, při níž se zúčastněné strany kromě základních informací dozvědí také o důležitosti poznat životní příběh seniora při nastavení individualizované péče.

V aktuálním dílu seriálu o biografii se tak Eva Procházková zaměřuje na biografii z pohledu sociálního pracovníka. Jeho úlohou je totiž vyvážit celostní pojetí péče, kde se nezaměřuje pouze na somatickou problematiku, ale začleňuje také psychický a sociální stav klienta (nejen) do dokumentace.

APSS ČR představila na dubnové tiskové konferenci jako první v Evropě unikátní australský vzdělávací program Virtuální realita – demence EDIE, který přináší účastníkům jedinečnou možnost vstoupit do světa člověka žijícího s demencí.

Vzdělávací program využívá kvalitní technologii virtuální reality, která umožňuje vidět svět očima nemocného. Na základě vlastního prožitku účastníci lépe rozumí tomu, co člověk s demencí zažívá. Díky tomu umí lépe identifikovat jeho potřeby a vytvořit plán podpory.

V reportáži se dočtete, jaké pocity měli po vyzkoušení například ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nebo Taťána Gregor Brzobohatá, co vlastně člověk ve virtuální realitě „vidí“ nebo jak se na program přihlásit.

O tom, že financování sociálních služeb je povinností státu, ne krajů, píše v letním dvojčísle Zbyněk Vočka. Financování sociálních služeb je záležitostí, která neustále budí řadu diskuzí. Jedná se zejména o roky, kdy ve státním rozpočtu není alokován dostatečný objem finančních prostředků na úhradu nákladů souvisejících s poskytováním sociálních služeb. Takovým rokem je i rok 2019. Více najdete na stránkách nového čísla.

V letním čísle najdete spoustu dalších článků (např. Revitalizace sociální služby), poradenství (ePortál ČSSZ zjednodušuje komunikaci i zařízením sociálních služeb) nebo dobrou praxi (Den aktivizačních pracovníků).

Veronika Hotová

Klíčová slova: