Jak se dostat do registrů dlužníků

Pokud jdete například žádat o nějaký druh úvěru nebo třeba podepisujete smlouvu o dodávkách energie, vždy si vás prověří v registru dlužníků. Těchto sdílených dat mezi bankovními i nebankovními společnostmi je opravdu celá řada, dnes se podíváme, kde všude můžete figurovat, co o vás registry evidují, a jak se k registru dostat.

BRKI a NRKI

Dvě zkratky, pod kterými se skrývají velké registry nebankovních i bankovních společností. Ty mezi sebou sdílejí data o půjčkách. Registry vede CRIF – Czech Credit Bureau. Na konci minulého roku registry v sobě zahrnovali asi 3 miliony klientů, kteří aktivně splácejí úvěr. Celkově je zde více jak 5 milionů smluv. U lidí, kteří jsou v situaci, kdy 3 měsíce po sobě mají potíže splácet, se eviduje taková historie. Tu pak mohou vidět v budoucnosti jiné subjekty, u kterých budete žádat nebankovní úvěr nebo půjčku. Tyto informace o dlužníkově historii jsou totiž sdíleny ještě 4 roky po splacení.

Registr Solus

Dále je zde ještě jeden registr – Solus. Je spravován stejnojmenným sdružením, a kromě bank či nebankovních poskytovatelů úvěrů data z tohoto rejstříku čerpají například i dodavatelé energií nebo třeba mobilní operátoři či stavební spořitelny. Jak se můžete do registru dostat? V Solusu jsou dva typy registrů. Jeden je čistě negativní. Jde se ukáže ten, kdož nesplácí. Druhý je pozitivní, který hovoří o tom, jaké smlouvy jste uzavřeli. V negativním budete figurovat, pokud dlužíte alespoň 500 Kč a zároveň je částka minimálně 30 dní po splatnosti.

Co o mě registry ví?

Pokud se chcete dozvědět, co vše o vás tyto společnosti evidují, stačí zažádat o výpis. Někdy to může být docela důležité. Většinou před žádáním například o bankovní či nebankovní úvěr nebo podobné jednání. Nejste-li si jisti, zda by mohla být vaše solventnost zpochybněna, raději si zažádejte o výpis a podívejte se. Jak? U registrů BRKI a NRKI si můžete objednat výpis. V elektronické podobě vás bude stát 100 Kč. Pokud budete chtít papírovou verzi, společnost vám ji zašle na vaši adresu za 200 Kč. Z registrů Solus dostanete výpis údajů o své osobě několika způsoby. Nejlevnější je formou SMS, kdy zaplatíte 149 Kč. Online výpis je pak ceněn na 200 Kč a poslání poštou je ještě o 50 Kč dražší.

 

 

 

Honza Mikulín

Peníze mě vždy zajímaly, nyní o nich mohu psát. Rád vám mnohé prozradím.