Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čaputová oslaví v Česku i narozeniny. „Myslíme na všechno,“ říká Ovčáček. Kdo chystá dary?

Autor: Jakub Veinlich - 
20. června 2019
05:25

Ve čtvrtek čeká novou slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou historicky první zahraniční cesta. Podle tradice vede do České republiky. Protokolisté pilují návštěvu do posledního detailu. Fakt jim navíc komplikuje vybrané datum cesty. V pátek má totiž nová prezidentka také narozeniny. Zapomenout se proto nesmí ani na toto výročí. Bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla, nyní expert na etiketu, Ladislav Špaček Blesk Zprávám řekl, jaké dary přicházejí v úvahu a kdy je vhodné k narozeninám popřát.

S trochou nadsázky by se dalo říct, že by si Zuzana Čaputová s sebou měla vzít zvláštní auto na dary. Při oficiální cestě se totiž podle diplomatických zvyklostí očekává, že dostane dárek hostitelské země. Při takových příležitostech se vybírá pozornost typická pro danou zemi. „Státní dar předává vždy protějšek, v tomto případě je to prezident republiky,“ přiblížil zvyklosti protokolu blesk Zprávám Ladislav Špaček.

Ten byl po boku bývalého prezidenta Václava Havla přítomný desítkám státních návštěv, takže má i přehled o tom, čím se hlavy státu většinou obdarovávaly. „Nejčastěji to bylo české sklo, to bylo vždy na prvním místě, český granát, reprezentativní knihy, nebo CD s českou hudbou,“ vyjmenoval Špaček plejádu darů.

Samozřejmostí jsou i květiny, které dámy dostávají od státníků téměř automaticky. Další dary navíc dostane Čaputová téměř jistě i při dalších schůzkách, které budou následovat po setkání s prezidentem Milošem Zemanem přímo na Pražském hradě.

Během odpoledne totiž Čaputová přijede podle ústavních zvyklostí nejdříve do Senátu a pak také do Poslanecké sněmovny. „Vedle státního daru se samozřejmě nevylučuje, že ústavní činitelé předají paní prezidentce například knihu o historii Senátu či Sněmovny, nebo nějaký jiný osobní dárek, který souvisí s výkonem jejich funkcí,“ přidal další možnosti Špaček.

Vondráček chce potěšit ženu

„Pan předseda vybíral dárek tak, aby paní prezidentku jako ženu potěšil a zároveň aby symbolizoval naši zemi,“ popsala například výběr daru pro Zuzanu Čaputovou Barbora Štenglová,  mluvčí předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO).

Čaputová ale také přijíždí do České republiky jen den před svými 46. narozeninami a ani na to by neměli protokolisté podle Špačka zapomenout a jen tak toto datum přejít. „Zapomenout by byl trapas,“ tvrdí „pan etiketa“. A tak protokolisté ústavních činitelů mají za úkol poradit si i s narozeninovým dárkem. „Mělo by jít alespoň o malou pozornost. Stačí kytička, nebo něco podobného,“ pokračoval Špaček, podle kterého tím hostitelé dají mimo jiné najevo také to, že si návštěvy cení i osobně, ne jen z titulu funkce.

Ovčáček: Myslíme na všechno

„My myslíme vždy na všechno,“ reagoval Jiří Ovčáček na dotaz, zda na Hradě počítají také s narozeninovým dárkem pro novou prezidentku.

A kdy je vhodná příležitost ke gratulacím? Vhodných chvil se najde během dne hned několik, stačí jen vystihnout ten správný okamžik. „Například při zahájení státní večeře, banketu, nebo při procházce městem, či jednání delegací. Ke gratulaci vždy patří přání, poté lidé v sálu povstanou a zatleskají,“ popsal zvyklosti Špaček, podle kterého záleží hodně na aktivitě pracovníků jednotlivých protokolů.

Gratulace ani daru se ale nová slovenská prezidentka nedočká například od premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten totiž bude následující dva dny v Bruselu na summitu prezidentů a předsedů vlád, kde se má řešit mimo jiné složení nové Evropské komise. Dopoledne se má Babiš sejít ale také s  Jeanem-Claude Junckerem kvůli auditním zprávám. Jejich předběžné závěry mluví o Babišově střetu zájmů.

Video  Čaputová chce zůstat mámou. První cestu v roli prezidentky podnikne do Česka  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Svou první oficiální návštěvu České republiky a historicky první zahraniční cestu ve funkci slovenské prezidentky začne Zuzana Čaputová v půl jedenácté uvítacím ceremoniálem se všemi vojenskými poctami na I. nádvoří Pražského hradu. Přivítá ji ale patrně jen prezident Miloš Zeman. Čaputová přiletí do ČR totiž sama, bez partnera. S Peterem Konečným údajně prochází těžkým obdobím, na svou inauguraci ho ale v sobotu pozvala. Dá se tedy předpokládat, že oficiální přivítání se Čaputové dostane jen od prezidenta - bez první dámy.

„Květinu, kterou zítra pan prezident předá nové slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, připravily tentokrát šikovné studentky ze Střední školy vizuální tvorby v Hradci Králové,“ prozradil na svém twitterovém účtu hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Po té bude následovat více než hodinové setkání obou hlav států a krátce před půl jednou předstoupí před novináře.

Poklonění Havlovi

Program jednodenní návštěvy má Čaputová rozplánovaný na minuty. Odpoledne položí květinu k soše Milana Rastislava Štefánika, setká se s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS) a jeho delegací i předsedou poslanecké Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) a jeho nejbližšími spolupracovníky.

Odpoledne se Čaputová ukloní také u hrobu prvního českého prezidenta Václav Havla a večer se zúčastni na Kampě koncertu nazvaný Zuzana není sama doma.

Překvapený Schwarzenberg

Chystá ale také soukromé setkání. V Mlýnské kavárně se ho zúčastní například čestný předseda TOP 09 a bývalý ministry zahraničí Karel Schwarzenberg. „Doufám, že ji uvidím. Máme plánované setkání na Kampě,“ potvrdil setkání Blesk Zprávám Schwarzenberg. Právě on Čaputovou podpořil v předvolební kampani, když ho navštívila v nemocnici, kde se léčil po operaci srdeční chlopně.

„Že bude mít narozeniny? To jsem nevěděl,“ přiznal dál Schwarzenberg Blesk Zprávám s tím, že musí rychle pořídit alespoň nějakou květinu. „Nic jsem pro ni připravené zatím neměl, řeknu to zcela upřímně,“ dodal.

„Bude to přátelské setkání. Oficiální část je s panem prezidentem a pak se setká s kamarády,“ těší se na prezidentku Schwarzenberg.

Video  Poštovní známka se slovenskou prezidentkou se tiskla v Česku  - TV Markíza
Video se připravuje ...

animka ( 8. ledna 2020 09:14 )

nbrpetr ( 20. června 2019 09:38 )

-----Najítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : linky.tk/nahe

kinki ( 20. června 2019 08:58 )

Liec si svoju neschopnost a mindraky v iných instituciach, a nie na ukor Slovakov. To Ti k dusevnemu zdraviu nepomoze.

xiioma ( 20. června 2019 08:53 )

Je mě líto paní prezidentky, že se musí sejít s tímto prohuleným, mstivým, proruským starcem. Doufám, že nebude hulit paní prezidentce Čaputové pod nos.

bleskovka ( 20. června 2019 08:23 )

Když nechcete Babiše,tak se odstěhujte,aspoň budou volné byty pro bezdomovce.Hlavně hodně daleko od České republiky,slušní lidé si od vás oddychnou a nikomu chybět nebudete.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa