Hlavní obsah

Brambory a cibule nad zlato. Bude cena zeleniny ještě stoupat?

Bude ještě stoupat cena zeleniny?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Cena zeleniny rapidně vyletěla nahoru. České domácnosti to pocítily na běžném obědě pro celou rodinu. Za kilo cibule platíme i 45 korun a za kilo brambor kolem 30 korun. Opravdu za to může jen loňské sucho a nižší úroda, jak tvrdí farmáři a obchodníci? A budou ceny klesat?

Článek

Za zdražením prý stojí především loňské sucho a neúroda. V druhé řadě pak prodejci. Právě na nich záleží, jak na nedostatek plodin zareagují a jak rychle dokáží v obchodech doplnit zásoby.

„S tou prvotní situací si prodejci nevěděli rady a cenu zvýšili. Teď už ale můžeme v obchodě vidět, že už si poradili, a primárně u brambor, že ceny klesají a že si prodejci dokázali zajistit náhradní zdroje,“ říká analytik Kupi.cz Petr Miklík.

Zlevnění se konat nebude

Zatímco brambory můžeme díky spoustě slevových akcí pořídit výhodně, s cibulí to tak jednoduché nebude. „U cibule akce nebudou a cena bude i nadále stejná, tedy okolo 45 korun za kilo,“ doplňuje Petr Miklík.

Obecně prý cena zeleniny klesat nebude. Podle analytiků můžeme být rádi, pokud ceny budou stagnovat.

Jak se hýbe cenami potravin v obchodech a co ovlivňuje oblíbené akce slev? A jak je možné, že většina řetězců má ve stejný čas slevu na stejné potraviny? Nejen to se dozvíte v celém rozhovoru s analytikem Petrem Miklíkem, který najdete ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované