Startuje golfové US Open. Ve své historii má i dost kontroverzí

Startuje golfové US Open. Ve své historii má i dost kontroverzí

Pebble Beach, Augusta National, St. Andrews, to jsou golfová hřiště řadící se mezi ta, kde zahrát si je snem každého golfisty. A právě na Pebble Beach Golf Links umístěném na útesech nad Tichým oceánem nedaleko kalifornského Monterey se už pošesté vrací US Open, letos třetí major sezony. V pořadí 119. US Open se hraje 13. – 16. června a jeho finanční dotace narostla už na 12,5 milionu dolarů. Vítěz si odnese opět o něco víc než před rokem: 2,25 milionu USD.

Na Pebble Beach se bude hrát US Open už pošesté a poprvé od roku 2010. Tehdy se z titulu radoval Severní Ir Graeme McDowell a získal dosud svůj jediný titul z majoru. Navíc se zařadil do více než atraktivní společnosti zdejších vítězů US Open: Jack Nicklaus (1972), Tom Watson (1982), Tom Kite (1992) a Tiger Woods (2000). Ti všichni už na Pebble Beach triumfovali.

Koepka a útok na hattrick

Když je řeč o vítězích tohoto majoru, Američan Brooks Koepka nenašel v posledních dvou ročnících US Open přemožitele a letos bude útočit na třetí titul v řadě. To se před ním podařilo v celé historii turnaje pouze jedinému hráči – Williemu Andersonovi v roce 1905.

Woodsův rekord

Právě posledně jmenovaný Woods vstoupil svým triumfem v roce 2000 do golfové historie. Při svém premiérovém vítězství na US Open totiž odstavil ostatní soupeře takříkajíc do role stážistů. Po kolech 65, 69, 71 a 67 suverénně zvítězil se skóre 12 ran pod par a s náskokem 15 úderů, což je dosud nepřekonaný rekordní odstup vítěze. Tehdy byl Woods navíc jediným hráčem, který se dokázal s celkovým skóre dostat pod par.

I ostatní tituly z Pebble Beach provázely výjimečné okamžiky – stačí připomenout zázračný chip Toma Watsona na jamce č. 17 při jeho vítězství v roce 1982, nebo famózní ránu Jacka Nicklause jedničkou železem na téže jamce o deset let dříve.

Černé momenty turnaje

US Open je ovšem nejen místem jedinečných okamžiků a památných ran, ale také se tu leckdy leckomu nepovedlo. Stačí se podívat do nedávné minulosti turnaje…

US Open 2002, Bethpage Park

Hřiště v Bethpage Parku není ani za normálních okolností nijak vlídné vůči kratším hráčům. Jamka č. 10, extrémně dlouhý čtyřpar měřící 492 yardů se změnil během turnaje doslova v noční můru řady golfistů. Aby se dostali přes hluboký rough na fairway, museli zahrát 260 yardů dlouhý drive, což v dešti a protivětru byl mnohdy neřešitelný problém. Důkazem je i celkové průměrné skóre na jamce během turnajového týdne: 4,498. „Nepamatuji si žádný jiný turnaj, na němž není víc než polovina hráčského pole dostřelit na fairway,“ komentoval to tehdy Mike Weir. A jen pro úplnost, vyhrál tehdy Tiger Woods s celkovým skóre -3.

US Open 2004, Shinnecock Hills

Pro US Open je typické, že nastavení hřišť je vždy hodně obtížné. Když v Shinnecock Hills dokázalo po dvou kolech hned jedenáct hráčů stlačit své skóre pod par, rozhodlo vedení USGA přestat dál zavlažovat hřiště, aby byly hrací plochy tvrdé a rychlé. Jenže se to trochu vymklo z rukou. V neděli bylo hřiště na Long Islandu tak vysušené, že dokonce pracovníci resortu kropili greeny mezi příchodem jednotlivých flightů. „Bylo to trapné, nepovedené,“ přiznal bývalý výkonný ředitel USGA Frank Hannigan. Pouze Phil Mickelson a vítězný Retief Goosen se dostali do červených čísel a průměrné celkové skóre všech hráčů bylo 78,7 rány, druhé nejhorší v historii US Open.

US Open 2015, Chambers Bay

Tiger Woods tohle nové hřiště, které bylo otevřeno v roce 2007 na pobřeží ve státě Washington, označil za brutální. Gary Player na jeho adresu pronesl, že muž, který tohle golfové hřiště navrhl, musel mít jednu nohu kratší než druhou. Hřiště se svažitými fairwayemi, modelovanými a zvlněnými greeny, nerovnými plochami a značným převýšením si vysloužilo kritiku spousty hráčů. Především nerovné greeny, o nichž třeba Henrik Stenson prohlásil, že připomínaly spíš záhon s brokolicí. Doplatil na to i Dustin Johnson, který na poslední jamce neproměnil krátký putt a titul získal Jordan Spieth.

US Open 2016, Oakmont

Všechny kontroverze US Open 2015 v Oakmontu se týkaly po kolena vysokých a nepropustných roughů, tvrdých greenů a tříparový jamek „mamutích“ délek. Na závěr se přidala ještě jedna, která všechny předchozí přehlušila. Dustin Johnson na greenu páté jamky oznámil rozhodčím, že se mu při založení hole pohnul míček, ale nebyl si tím jist. To nebyli ani rozhodčí, kteří mu na dvanácté jamce oznámili, že konečný verdikt vynesou až po dohrání. V tu chvíli pak hrozil hráči trest dvou ran navíc. Podivné rozhodnutí. DJ to ale zvládl, vyhrál o tři rány, takže ani případné trestné rány na jeho triumfu nemohly nic změnit.

US Open 2018, Shinnecock Hills

Hráč za hráčem rozšiřovali řadu stěžovatelů na kvalitu greenů. Většina jejich stav považovala za frašku a Zach Johnson řekl, že USGA zcela ztratila kontrolu nad jejich stavem. Korunu všemu nasadil Phil Mickelson. V sobotním kole už byl na skóre +10, daleko za nejlepšími, a na green třinácté jamky se dostal až čtvrtou ranou. Jeho dlouhý putt do bogey minul jamku, ale pak přišlo něco, co nikdo nečekal. Mickelson se doslova rozběhl za svým míčkem, který už pomalu opět mířil pryč z greenu, a ještě v pohybu ho poslal holí zpět k jamce. Porušil tím pravidlo, že hráč nesmí vědomě zasáhnout míček, který je v pohybu. „Bylo to moje chápání pravidel. Věděl jsem, že za to budou dvě trestné rány,“ vysvětloval Mickelson, jemuž hrozila i diskvalifikace z turnaje. Ostatně, někteří hráči po ní volali.

(Visited 208 times, 1 visits today)