globalmoto_duben_nolan




Qianjiang bude v Číně vyrábět malé Harley-Davidsony

Tahle zpráva prý Donaldu Trumpovi pěkně zvedla tlak. Zatímco on s Čínou vede celní válku kvůli levné oceli, Harley-Davidson se domluví, že svoje motorky bude vyrábět přímo tam. Partnerem se americkému orlovi stal Qianjiang, majitel italské Benelli, která dodá i stroj.

O tom, že značka hledá nové cesty, nás informovala už loni. „More Roads“ je název projektu, s nímž veřejnost seznámil v srpnu šéf H-D Matt Levatich a jenž zahrnoval nové elektrické modely i velké benzínové stroje, které jsme si doposud se značkou Harley-Davidson nespojovali, jako třeba streetfighter nebo cestovní enduro. Ovšem tahle nová cesta bude pro mnohé harleyáře větším šokem než LiveWire.

Harley-Davidson včera oznámil na svých stránkách, že podnikl další krok ve svém rozmachu směrem do Asie prostřednictvím spolupráce se společností Qianjiang Motorcycle Company Limited. Jejím výsledkem bude menší, dostupnější motocykl s motorem o objemu 338 cm3, který se do konce roku 2020 začne prodávat v Číně, kde loni americká legenda zaznamenala nárůst prodejů o 27 %, a následně na ostatních asijských trzích. Američané si značku Qianjiang vybrali mimo jiné kvůli jejím zkušenostem s vývojem prémiových maloobjemových motocyklů a bezproblémovým dodavatelům. Navíc je pro Harley určitou zárukou také fakt, že Qianjiang patří pod křídla gigantu Geely, který vlastní třeba Volvo.

Přeloženo do srozumitelné češtiny, Číňané připraví motorku a Harley na ní poté, co si doladí design, nalepí svoje logo. Nebude to poprvé, co Američané ve svém portfoliu nabídnou menší motocykl od jiné značky, ovšem že bude čistě čínský, to bude určitě bolet nejen Trumpa. A informaci o tom, že půjde o stroj čistě pro asijský trh, bychom taky brali s rezervou. Protože pokud se ukáže, že by o takovýto stroj byl zájem i v Evropě a produkce na to bude stačit, nevěříme tomu, že by Harley nevyužil komerční příležitost. Zejména když Starý kontinent na tenhle stroj momentálně hodně slyší.

Cože, co to plácám, vždyť ta motorka ještě ani neexistuje! Inu, jak se to vezme. Harley-Davidson uvolnil i dva počítačové snímky a stačí elementární orientace v motocyklovém světě, abyste hned viděli, co je tohle za motorku. Příhradový rám, trubková kyvka, obrácená vidlice, vykousané kotouče, typická vícepaprsková kola a ten motor… No jasně, vždyť tohle je Benelli 302S! Motorka, kterých se v Evropě prodá mraky především díky zajímavé kombinaci charakterního, i když ne zrovna překoňovaného motoru, silně předimenzovaného podvozku, parádního italského designu a velmi lákavé ceně (aktuálně pod 100 000 Kč).

Porovnávač fotek

Ovládání - nemazat

 

Jak velké úpravy budou Číňané (nebo vlastně spíše Italové) provádět, to se ještě uvidí. Na to, aby dvouválcový řadový motor získal avizovaných 338 kubíků namísto 300 v Benelli, bude nutné buď zvětšit vrtání o nemalé 4 mm, anebo to nějak nakombinovat s jinou klikou a udělat větší zdvih. To by k H-D sedělo víc. Jinak to podle obrázků vypadá akorát na sem tam jiný odlitek a samozřejmě jiný vršek – nádrž, přední světlo, sedlo a podsedlový plast. Tyhle prvky jsou typicky harleyářské a stroj vypadá jako opravdový Harley-Davidson, takže věříme, že motorka bude mít u Číňanů úspěch. Ať se to Donaldu Trumpovi a fanouškům značky líbí, nebo ne.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 21 Kč od 7 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Freddy_X přispěl 3 Kč
kubas_zn přispěl 3 Kč
miguel323 přispěl 3 Kč
Venda přispěl 3 Kč
Papoufil přispěl 3 Kč
Maeslo přispěl 3 Kč
jurajda přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):
Motokatalog.cz



TOPlist