Letní tipy Radia Wave nechají vyluhovat Vincenta, projedou Pekelným jícnem a vydají se na hory

20. červen 2019

Ať už se chystáte na letní dovolenou, nebo na prázdniny, jistě uvítáte tipy Radia Wave, jak strávit léto a ještě se něco zajímavého dozvědět. Zeptali jsme se pěti cestovatelek a cestovatelů, kam se letos chystají a co doporučují. Pavel Sladký vás zve na putování po hranicích Česka, Viktorka Hlaváčková na ekologický festival, Matěj Balga by se rád zchladil v litevském moři, Ester Nagyová se vypraví na jižní Moravu a Ladislav Zibura doporučuje procestovat Rumunsko.

Moderátor Casablancy Pavel Sladký

Zkuste zvážit, jestli se v rámci léta nevypravit úplně někam na kraj Česka a nezkusit jít někde kus po hranici. Jít podle patníků, jít mimo cesty a může to být třeba na Šumavě, může to být v Krušných horách. Naprostá většina České republiky má na hranicích nějaké kopce, takže je to většinou hodně členitá krajina a členitá podívaná a docela zábavný výlet, ať už to podniknete na pár hodin nebo třeba na několik dní.

„Možná z toho bude cesta kolem světa, uvidíme. Je to moje ‚Cesta tam‘,“ usmívá se Viktorka Hlaváčková

Horalka Viktorka Hlaváčková

Protože mám strašně ráda Slovensko a slovenskou krajinu, tak bych vám doporučila nějaký výlet, nějaký vícedenní trek po slovenských horách. Spíš než nějaké Tatry nebo Slovenský ráj, kde je hodně turistů, tak bych doporučila podívat se po něčem jiném. Třeba na Muráňskou planinu, kde se volně pasou polodivoké koně, na Bukovské vrchy nebo například na Vihorlat.

Cestovatel Matěj Balga

Určitě bych se vydal 8. až 11. srpna do srbské Guči, protože je to podle mě nejlepší, nejdivočejší hudební festival, co na světě vůbec je. Zapomeňte na Burning Mana, to pravé maso se odehrává v srbské Guči, kde je třídenní festival balkánské dechovky. Děje se tam úplně všechno, co byste si dokázali představit, a ještě mnohem víc. Je to takový ten klasický styl balkánských cigánů, kteří u toho Dunaje vyhrávají na trubky a šíleně tančí a moc kouří a moc pijou.

Ladislav Zibura v Nepálu

Ester Nagyová alias I like tofu

Můj první tip je multižánrový festival Luhovaný Vincent, který letos už podesáté proběhne v Luhačovicích. Pro mě je kombinace festivalu a Luhačovic takovým skvělým mixem rozmanitého kulturního programu a klidných lázeňských procházek v okolí architektury Dušana Jurkoviče. To vše je ještě umocněno nekonečným proudem Vincentky, která v Luhačovicích vyvěrá.

Dobrodruh Ladislav Zibura

Jako zemi k návštěvě bych doporučil Rumunsko, protože je spolu s Francií podle mě nejrozmanitější evropskou zemí, ale dosud tam skoro nikdo nejezdí. Počet turistů, kteří ročně přijedou do Rumunska, je stejný jako počet turistů, kteří přijedou na Slovensko, takže ta země je dosud úplně opomíjená, ale neprávem. Je tam více než sto nádherných pohoří, jsou tam úchvatné hrady, malované kostely, výborná gastronomie a jsou tam nejkrásnější silnice v Evropě, které se vinou vysoko v horách.

Poslechněte si celý příspěvek a dozvíte se, jaká další místa a akce cestovatelé doporučují. Pavel Sladký nabízí třeba Solnou komoru v Rakousku, Ester Nagyová národní park Podyjí, Ladislav Zibura Besedu u bigbýtu, Viktorka Hlaváčková Letní filmovou školu a Matěj Balga litevské pláže.

 

autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.