Hlavní obsah

Evropský roaming má své limity, operátoři mohou požadovat peníze navíc

Novinky, mif

Peníze navíc mohou po lidech požadovat operátoři za nadměrné využívání roamingových služeb v Evropské unii. Vyplývá to z pravidel, která začala platit předminulý rok. Před rizikem účtovaných poplatků navíc varoval tento týden Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Roamingové poplatky skončily napříč Evropskou unií 15. června roku 2017. Od té doby mohou v zahraničí využívat zákazníci operátorů svoje mobilní služby bez omezení, aniž by si museli za jejich funkčnost v zahraničí připlácet.

ČTÚ nicméně upozornil, že i evropský roaming má své limity. Uživatelé se nemusí obávat ničeho za předpokladu, že nedochází k nadměrnému či trvalému využívání služeb v zahraničí. „Vzhledem k blížící se turistické sezoně, ČTÚ upozorňuje spotřebitele, že volání v zahraničí za domácí ceny není možné využívat ve zcela neomezeném rozsahu,“ podotkl mluvčí úřadu Martin Drtina.

Politika přiměřeného využívání

„Operátoři uplatňují v této souvislosti tzv. politiku přiměřeného využívání, což lze chápat jako soubor závazných pravidel, podle nichž operátoři postupují při zjišťování, zda nejsou roamingové služby účastníkem zneužívány,“ zdůraznil Drtina.

Pokud zákazník byl více v zahraničí než doma, má operátor právo spotřebitele kontaktovat a požádat o vysvětlení situace.
mluvčí ČTÚ Martin Drtina

Podle něj se zmiňovaná opatření týkají těch zákazníků, kteří využívají roaming při pravidelných cestách mimo členský stát, v němž mají bydliště, případně jiné stálé vazby, přitom ale roamingových služeb na území cizího státu využívají ve větším rozsahu než v domácí síti a v cizině také tráví více času.

„V rámci politiky přiměřeného využívání může operátor monitorovat a kontrolovat objem služeb využitých v roamingu za poslední 4 měsíce. Pokud zákazník v tomto období byl více v zahraničí než doma a využíval mobilních služeb častěji než doma, má operátor právo spotřebitele kontaktovat a požádat o vysvětlení situace, a to ve lhůtě 14 dnů,“ vysvětlil mluvčí.

Pokud dochází ze strany účastníka i nadále k nadměrnému či trvalému využívání roamingu, je operátor oprávněn nad rámec domácí ceny začít účtovat i roamingové poplatky. „Jejich výše je však regulována a postupně se snižuje. Je také třeba mít na paměti, že operátoři mohou nabízet i alternativní roamingové tarify, na které se nevztahuje evropská regulace. Aktivaci těchto tarifů však musí vždy předcházet výslovná žádost účastníka, nemohou mu být nastaveny automaticky,“ doplnil Drtina.

Levnější volání do zahraničí

V letošním květnu začaly platit také nová pravidla pro volání do Evropské unie, tedy například z Česka do Německa, Slovenska či jiného státu.

Podle nařízení Evropské unie smí činit cena volání do zemí EU maximálně 19 centů (4,90 Kč), u SMS zpráv pak šest centů (1,55 Kč). K uvedeným sumám je nicméně nutné v tuzemsku připočítat ještě 21procentní DPH.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám