Účinné tipy na posílení středu těla – pevné jádro je prevence bolesti zad

Udržet pevný střed těla a svaly v perfektním stavu, pomůže od špatného držení těla a bolesti zad. Pevné jádro není jen o tom, aby člověk skvěle vypadal v plavkách či spodním prádle nebo dokázal zvedat těžkou váhu. Je to především klíčový prvek v desítkách každodenních pohybů, včetně jednoduchých věcí, jako je nošení nákupů nebo vstávání ráno z postele.

Slabé jádro může vést ke špatnému držení těla a bolestem zad. Deset minut denně je skvělou časovou investicí pro získání síly, pevného středu a jako prevence bolesti zad. Pokud si najdete více času na cvičení, tím lépe. O to víc to platí pro lidi se sedavým zaměstnáním. Přinášíme vám tipy na cvičení, které vám pomůže posílit střed těla.

Různé formy planku

Plank nebo také deska je cvik, který většina moc dobře zná, ale nerada ho provádí. Avšak jde o cvik, který je na posílení středu těla velmi účinný. Existuje mnoho forem tohoto cviku. Na předloktí, na dlaních, boční plank, obrácený plank (úvodní obrázek), plank s vyvýšením (buď máte výš nohy nebo naopak ruce). V této pozici je dobré vydržet alespoň 20 sekund a 3x zopakovat. Vyberte si 3 druhy planku a všechny si zacvičte.

Horolezec

Tento cvik vychází de facto rovněž z planku, jen střídavě zvedáte vždy jedno koleno směrem nahoru, takže to vypadá, jakoby člověk lezl.

Most s vykopáváním nohy

Lehněte si na záda a zvedněte zadek do výšky, tlak spočívá na ramenou. Ruce můžete zapřít do země a postupně budete vykopávat nahoru levou a pravou nohu. Opakujte 10 výkopů na každou nohu.

Pozice stolu

Udělejte pozici stolu a snažte se v ní vydržet na 5 nádechů a výdechů nebo alespoň 20 sekund. Odpočiňte si a cvik celkem 3x zopakujte. Tuto pozici můžete rovněž provádět se střídavým vykopáváním levé a pravé nohy, jako u předešlé pozice.

Rolování

Klekněte si na kolena a dejte si pod ně podložku, aby vás kolena netlačily. Opřete se o fitness míč předloktím a rolujte ho směrem dopředu. Pokud nemáte fitness míč, pořiďte si fitness roller nebo použijte masážní váleček. V podstatě něco válíte před sebou a natahujete se dopředu a zpátky.

Balanční podložka

Na posílení středu těla jsou výborné balanční cviky, což vám usnadní balanční pomůcka. Může to být balanční disk, balanční deska, bosu, balanční polštář, fitness balón a další.

Inspirace – Posílení středu těla s míčem

Obrázky: gaia.com, popsugar.co.uk